Darreres entrades:

30/5/12

La Rectoria: que no us enganyin, el què es pretén fer és un despropòsit absolut

L'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor celebrarà el proper dijous 31 de maig un maratonià ple municipal, amb un rècord històric de 17 punts a l'ordre del dia.

Cal prestar atenció al punt 16, el darrer tema executiu, que diu textualment:

16.- FUNDACIÓ CENTRE D'ART LA RECTORIA. (Donar compta al Ple de la situació de fet + Iniciar expedient de nul·litat dels actes produïts.

(Nota: La redacció oficial del nostre Ajuntament continua sent peculiar).

Poc més sabem de les intencions del Govern en relació amb aquest punt, que es tractarà de pressa i corrent, quants els nostres regidors, sobre tot els que no estan al govern, estiguin realment cansats, tips, i ben segur se'ls apressi a no debatir-lo massa, donada l'avançada hora en què probablement es presentarà.

Poc més sabem de les intencions del Govern en relació amb aquest punt, però posats a ser realistes, els què coneixem de ben aprop el tema, podem aventurar que, en definitiva, es tracta de propiciar la desaparició del Centre d'Art La Rectoria. És clar que no directament, sinò que alló que s'acordi (que ja està acordat donada la majoria de Govern) portarà inevitablement a la desaparició del Centre d'Art La Rectoria.

O al menys és el què aixó pretenen. Que no us enganyin.

Us preguntareu per què? No ho sé del cert, però com diu un dels meus Mestres, "sovint fa més mal un tonto que un dolent". A aquest respecte cal fer una breu crònica de fets i algunes consideracions:
  1. El Centre d'Art La Rectoria s'ubica a l'edifici de La Rectoria.
  2. Aquest immoble, que inclou altres finques, pertany per domini de propietat al Bisbat de Terrassa.
  3. Mn. Josep Poch, impulsor i fundador del Centre d'Art va cedir l'edifici, en virtud de les seves prerogatives, per al desenvolupament de les activitats del Centre d'Art, ara fa 25 anys.
  4. Per mor del POUM, l'edifici i en general les finques propietat del Bisbat van ser bescanviades per sòl urbà a l'Eixample, mitjançant un Conveni subscrit als efectes.
  5. Posteriorment, i mitjançant un ulterior Conveni de maig de 2011, el Bisbat, representat per Mn. Recasens i l'Ecònom, signà amb l'Ajuntament, representat pel sr. Alcalde i el Secretari, la cessió d'ús de l'edifici a l'Ajuntament consignant expressament la permanència en el mateix del Centre d'art La Rectoria, fins que els terrenys urbans bescanviats no estiguin urbanitzats (és a dir, fins que es materialitzi efectivament la titularitat dominical de La Rectoria a favor de l'Ajuntament).
  6. Amb la finalitat de donar un impuls definitiu i a l'hora afiançar la viabilitat de les activitats del Centre d'Art La Rectoria, en Josep Mª Llesuy, en la seva condició d'Alcalde, va aconseguir després d'un llarg procés, que empreses i persones vinculades a la cultura, al poble i a La Rectoria, acceptessin de constituïr-se en Patrons-Fundadors de la Fundació La Rectoria de Vilamajor, Fundació Privada.
  7. A aquests efectes, i complint amb tots els tràmits legalment previstos, inclosa una Auditoria dels comptes anuals, l'Associació Centre d'Art La Rectoria, fins llavors entitat que duia a terme les activitats del Centre d'Art, inicià el seu procés de transformació en Fundació, al desembre de 2010.
  8. Apart d'una suma en metàlic superior als 60.000 €, desemborsats per les persones jurídiques fundadores (excepció feta de l'Ajuntament), el patrimoni de la Fundació està constituït per tots els béns de la pròpia Associació.
  9. Igualment, en la Carta Fundacional, signada per les parts davant notari el juliol de 2011, es preveu la continuitat de la cessió d'ús de l'edifici a la Fundació, en els termes d'un conveni subscrit a l'efecte.
  10. Actualment la Fundació es troba en procés d'inscripció, interromput únicament per la manca d'acreditació formal d'una de les persones que representen a una de les societats mercantils fundadores. Des del juliol de 2011, com és perceptiu, la Fundació ja té capacitat d'obrar i el seu Patronat és l'únic òrgan amb poder executiu sobre el Centre d'art La Rectoria.
  11. L'Associació Centre d'Art La Rectoria s'ha transformat ja en la Fundació, per bé que jurídicament està al llimb per si alguna eventualitat molt improbable pogués anorrear el procés de formalització definitiva de la Fundació.
  12. Els Patrons-Fundadors de la Fundació Centre d'art La Rectoria de Vilamajor, són les següents persones físiques i jurídiques:
  • Josep Mª Panareda, President.
  • Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor, Tresorer
  • Pinsos Picart, SA, Secretari
  • Impress Diseño Iberia, SA
  • Aigües de Catalunya, SA
  • Fundació Roger Torné, Fundació Privada
  • Mn. Josep Martí Bonet (vitalici)
  • Josep Plandiura (vitalici)
  • Josep Poch (vitalici)


Què està passant perquè l'equip de goven del Consistori vulgi declarar la nulitat dels actes que van donar lloc a la Fundació La Rectoria de Vilamajor?

Del ben cert, els motius no són de domini públic, dijous ens assabentarem. El que si es pot anticipar és què l'Alcalde no té cap intenció de fer continuar l'Ajuntament com membre de la Fundació, i intenta concertar voluntats perquè altres fundadors l'acompanyin, fent pensar als incauts que hi ha motius per anular la constitució de la Fundació.

L'anulabilitat del procediment de constitució de la Fundació correspon en la instància en què ens trobem al Dpt. de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat, d'ofici (que no ho ha fet) o a instància de part. De cap manera l'Alcalde, ni el Ple de l'Ajuntament poden declarar la nulitat dels actes de constitució de la Fundació, doncs no tenen competències per fer-ho (prevaricació?). Com màxim, poden sol.licitar-ho a l'esmentat Departament de la Generalitat, per tal de què aquest resolgui.

En segona instància, no ara, es pot acudir als Tribunals.

Què pot al.legar l'Alcalde per fer desaparèixer la Fundació?

Tot el procés de constitució de la Fundació s'ha fet cumplint allò previst a la Llei i que ha requerit el Dpt. de Dret i Entitats Jurídiques, que n'és el garant de la regularitat d'aquest procés.

A toro passat l'Alcalde només pot basar els seus arguments en dues  vacuitats:
  1. L'Alcalde no té potestat per fer participar l'Ajuntament en una Fundació.
  2. L'Ajuntament no té cap intenció de cedir l'edifici de La Rectoria per a les activitats del Centre d'Art.
Pel que fa al primer punt, l'Alcalde no té impediment legal per fer participar l'Ajuntament en una entitat sense afany de lucre. Altra cosa és que sigui aconsellable o perceptiu sol.licitar la ratificació pel Ple.

En comptes de demanar la ratificació del Ple, el què l'Alcalde Artalejo proposa és "declarar la nul.litat de les actuacions". És obvi que vol fer tancar la Fundació, i, en definitiva, abandonar a la seva sort el Centre d'art la Rectoria, entitat que ha prestigiat i prestigia el nostre poble arreu, i que la resta d'Alcaldes que hem tingut ha vingut recolzant.

Pel que fa al segon tema, l'Ajuntament no té la propietat de La Rectoria, només en té la cessió d'ús, i aquesta ara per ara condicionada a la continuitat del Centre d'Art en l'edifici, doncs així es va consignar formalment amb el Bisbat.

La carta fundacional de la Fundació, subscrita davant notari diu textualment el següent, en referència al patrimoni de la Fundació: "dret d'ús de l'immoble anomenat "La Rectoria" situat al municipi de Sant Pere de Vilamajor, Avinguda de Quatre Camins s/n, en els termes subscrits en el corresponent contracte de cessió".

L'únic contracte de cessió actual és el públicament subscrit de maig de 2011, signat entre el Bisbat i l'Ajuntament, amb la signatura també del Sr. Secretari de l'Ajuntament. Aquest Conveni succeeix al principal incorporat al POUM.

El què va fer l'Escriptura Fundacional, dipositada al Dpt. de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat, és aportar a la Fundació l'innegable dret d'ús conferit pel Bisbat a favor del Centre d'Art La Rectoria.

Quan La Rectoria sigui propietat de l'Ajuntament, ja es signarà, si s'escau, un altre conveni, doncs els Estatuts de la Fundació així ho preveuen. D'altra banda és notori que el Centre d'Art La Rectoria no és un "okupa" de l'edifici, sinò que l'ha vingut utilitzant des del primer dia dels seus 25 anys d'història en règim de cessió conferida pel seu legítim propietari.

En pretendre declarar, presumiblement també, la nul.litat d'aquesta menció a la Carta Fundacional de la Fundació, el que de facto està aconseguint el Sr. Alcalde és fer fora el Centre d'Art La Rectoria de l'edifici que ha vingut utilitzant durant els seus 25 anys d'història.
Altrament disposaria confeccionar un nou Conveni per quan l'edifici passi a ser propietat de l'Ajuntament.

De no aconseguir (molt probablement) la nul.litat de la constitució de la Fundació, intentarà l'Alcalde convèncer de la nul.litat de la participació de l'Ajuntament a la Fundació, utilitzant els dos únics arguments que té a mà, ja comentats. Veurem doncs què hi diu la Generalitat.

Perquè, simplement, l'Ajuntament de sant Pere de Vilamajor no renuncia al seu càrrec en el Patronat?

Si tant a disgust es troba l'Alcalde en la Fundació, el més fàcil seria plegar. Però la estratègia sembla una altra: arrassar la Fundació, i de passada, el Centre d'Art.

Què passarà, doncs, si prospera la declaració de nul.litat al Ple del dijous?

En la meva opinió no tindrà cap validesa, doncs no és competència del Ple. En tot cas el què hauria de fer l'Ajuntament seguidament és "arreglar els papers" amb la Generalitat, que de la mateixa manera que no ha vist cap impediment de fons per a la inscripció de la Fundació, li recordarà al Sr. Alcalde i a tots el fundadors que el vulguin imitar, l'article 331.4.2 del llibre Tercer del Codi Civil de Catalunya:

 "L'atorgament de la Carta fundacional és un acte irrevocable"

Veurem què diu la Generalitat quan rebi el requeriment de l'Alcalde amb el suport de l'acta del Ple. Qui voti a favor no sap el què es fa, doncs si tant clar ho té l'Alcalde, ja té prou atribucions per denunciar el que calgui davant la Generalitat.  

Perquè ho porta al Ple? Doncs un despropòsit tant descomunal queda més repartit -legitimitzat- si el Ple (els regidors de govern) en dónen el seu vist-i-plau. Ni tant sols ho ha portat a la Junta de Govern del Consistori; no, necessita implicar-hi, comprometre al màxim òrgan democràtic del municipi, per donar una aparença de legitimitat a allò que pretén.

El Sr. Alcalde es pensa que la Fundació és territori comatxe, on el Cap Indi pot fer el què li sembli. Doncs no, la Fundació La Rectoria té personalitat jurídica pròpia, i és una fundació privada emparada pel Protectorat que exerceix la Generalitat de Catalunya.

L'Ajuntament no té cap potestat administrativa sobre la Fundació i molt menys decretar "la nul.litat de ple dret (*)" del procés de constitució de la mateixa. Al loro, que no os embauquen!

(*) Per cert, només poden declarar-se "nuls de ple dret" els actes administratius, és a dir, els dictats per una Administració Pública. La Fundació és un ens privat i per tant pot estar en qualsevol altre causa que invalidi la seva constitució, però en cap cas "la nulitat de ple dret". Qui invoqui això, simplement no sap de què parla; qui aprovi una resolució en aquesta termes és un temerari.

Suposem per un moment que -nosedequinamanera- l'Alcalde aconseguís anular la constitució de la Fundació; què passaria?

Doncs l'abortament de la constitució de la Fundació comportaria l'extorn de les dotacions fundacionals encara no gastades i fer front a un cost mínim de 12.000 Euros en acomiadaments de personal i altres deutes pendents, portant el Centre d'Art a la desaparició l'any del seu 25è aniversari.

Ara bé, caldrà davant aquesta eventualitat, recordar-lis als Srs. Fundadors l'article 312-15 del Llibre Tercer del Codi Civil, que diu textualment:  

"Els fundadors, els promotors, els membres de l'òrgan de govern o les altres persones encarregades de promoure la inscripció d'una persona jurídica responen personalment de les conseqüències derivades de la manca d'aquesta inscripció en cas de negligència o culpa".

Aquesta responsabilitat és solidària (qualsevol ha de respondre per tot). És a dir, els Fundadors negligents o culposos seríen solidàriament responsables de què la Fundació no hagi pogut ser realitat, en ser ells mateixos els què ho haguessin propiciat.

D'altre banda, llavors l'Associació Centre d'art La Rectoria reprendria la seva personalitat jurídica.

I aquí hi ha un altre enrenou -imprevist- amb el què l'Alcalde ha de lidiar en les seves inconfessables intencions: resulta que aquesta associació estava presidida, des del 2008 i fins el dia de l'acord de transformació, per l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor, mitjançant el pertinent acord i el coneixement de la Junta de Govern del municipi el dia 30 d'abril.

D'abortar-se el procés fundacional, resultaria que l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor, representant legal del Centre d'art La Rectoria, hauria d'exigir als fundadors de la Fundació les responsabilitats que en Dret tenen, amb la paradoxa de què les responsabilitats principals per negligència o culpa recauríen precisament en el propi Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor. 

És un disbarat.

Probablement el desentès de l'actual govern amb tot el què respecta al Centre d'Art arribarà a l'extrem de, també, prosseguir la caça de fantasmes pretenent declarar nula la vinculació de l'Ajuntament a l'antiga associació.

Davant la tesitura de què l'Ajuntament hagi d'anar contra si mateix, és molt probable que l'Alcalde pretengui "dimitir" de la Presidència de l'Associació, per tal de no trobar-se ficat de peus a la galleda. Una Associació que, ara per ara, no existeix. Seria esperpèntic que ho fes: ridícul absolut. I també se li podríen exigir les corresponents responsabilitats doncs el Llibre Tercer del Codi Civil ens recorda les obligacions dels membres de l'òrgan de govern de les associacions (art 322.14.1):

"Els membres de l'òrgan de govern han d'exercir llurs funcions amb la diligència d'un bon administrador, d'acord amb la llei i els estatuts, i servir el càrrec amb lleialtat a l'associació, actuant sempre en benefici d'aquesta".

Perquè l'Alcalde ha mantingut reunions individuals amb tots menys un dels Patrons de la Fundació?

És fàcil imaginar-ho, presumptament modelar eventuals voluntats a favor dels seus propòsits. L'Alcalde no vol estar sol en la seva caça de bruixes, necessita el consorci de quants més patrons millor, aliats amb què omplir-se des de fora de la credibilitat que des de dins no té. En definitiva, està reproduïnt a la Fundació el què ja va fer amb l'Alcaldia. I amb idèntic argument.

Diuen que en aquestes reunions hi ha hagut fins i tot assistència lletrada que ha sorprés als convocats, que s'han sentit intimidats, doncs en la pràctica totalitat hi van assistir de bona fe. Una altra actuació disparatada que sumeix encara més en el descrèdit de qui les ha convocat: els assumptes de la Fundació es resolen en el seu Patronat.

L'argument definitiu: en Josep Maria Llesuy va obrar deshonestament en el tema de la Fundació. (No obstant, el Sr. Notari no deixa constància de què hi hagessin pistoles apuntant als patrons el dia de la signatura de l'Escriptura Pública de constitució de la Fundació).

Aquest és el nus gordià de tot plegat: paranoia a tot allò fet (fins i tot allò ben fet) per en Josep Maria Llesuy. Caça de bruixes.

Què en diu de tot plegat el Patronat de la Fundació?

Dimecres veurem, doncs el seu President ha convocat una reunió urgent del Patronat per demà mateix, un dia abans del Ple. Aquesta convocatòria pretén posar ordre al desgavell provocat per l'anunci del Ple i a l'anormalitat derivada de les reunions unilaterals convocades per l'Alcalde amb els membres del Patronat.

De fet, l'Alcalde es volia adelantar i, a les seves pròpies instàncies -presuntament- "convocar" una reunió del Patronat per al dijous al matí. El President del Patronat -que és la única persona que pot convocar la reunió- s'ha anticipat amb seny a un altre despropòsit. L'òrgan de govern de la Fundació no es quedarà amb els braços creuats. Perquè creu en el Centre d'Art La Rectoria.

Clarament però distingiríem quatre categories de Patrons:
  • El remolcador: 1 patró (evident).
  • Qui es fa l'estafat, al.legant coses que millor no dir en públic: 1 patró.
  • Els guiata-i-guarda-la-roba: 2 patrons.
  • Els que creuen en el present i el futur del Centre d'Art i lluitaran perquè tot plegat vagi endavant: 5 patrons, indignats amb l'espectacle que se'ls ofereix per part de l'Ajuntament. 
Cal fer notar que cap patró ha dimitit del seu càrrec. Com més podrà convèncer a tres patrons. Minoria. Fracàs del contuberni.

Cal suposar que la resta de regidors de Govern, en especial en Joan Bruguera i en Joan Garcia estan d'acord amb les pretensions del Sr. Alcalde?

Presumiblement si que hi estan d'acord, doncs altrament no es presentaria el punt previst al Ple.

Res es pot dir d'en Joan Garcia, doncs com tot l'equip de govern els 25 anys de La Rectoria tripliquen els que fa que saben posar Sant Pere de Vilamajor al mapa.

Però el cas d'en Joan Bruguera clama al cel: si un ex-alcalde del nostre poble i regidor per dues legislatures, que té per cognom dels cognoms il.lustres del nostre poble, deixa caure La Rectoria d'aquesta manera, hauria de tornar immediatament la insígnia d'or i brillants que el poble li va atorgar.

Un altre il.lustre ex-representant del poble, en canvi, honora la insígnia que també té en un calaix de casa seva, éssent i posant a favor de La Rectoria.

Que no us enganyin, el què es pretén fer és un despropòsit absolut.

L'Alcalde Artalejo en aquest tema ha traspassat una línia vermella que és d'honestos denunciar.

De tots els aspectes fonamentals del què explico, per fidelitat, s'ha informat directament i personal al Sr. Alcalde en conversa telefónica abans de la convocatòria pública del Ple de dijous, amb la finalitat d'evitar el despropòsit.
La contesta ha estat dues Resolucions d'Alcaldia i una dimissió, entregades per la Vigilància Municipal en mà. Lamentable.

Mentrestant, els 15.000 € de subvenció aprovats pel PUOSC 2012, per a la rehabilitació de La Rectoria, està paralitzada per l'Ajuntament.

Veurem com acaba tot plegat; el ridícul succeïrà a la temeritat. Tant de bó però es ratifiqui en aquest cas el Principi d'Indeterminació de Heisenberg.


        Ricard Camprubí i Nieto*

(*) Aquest escrit s'ha publicat a títol exclussivament personal de qui el signa, sense que en cap cas pugui respondre necessàriament a l'opnió de l'Associació Centre d'Art La Rectoria, la seva Junta de Govern, ni la dels seus socis. El signant és Tresorer de l'Associació Centre d'Art La Rectoria i soci de la Fundació La Rectoria de Vilamajor. L'Associació Centre d'Art La Rectoria és una entitat en procés de transformació, quina personalitat jurídica i govern corresponen actualment a la Fundació La Rectoria de Vilamajor, i al seu Patronat.

Principi d'Indeterminació de Heisenberg: quan es medeixen determinades variables de microfísica, la medició sempre acaba perturbant el propi sistema de medició.

0 Comentaris. COMENTEU-HO: