El tema està en tots els mitjans, però a mi em preocupa que ningú ens hagi aclarit en què afecta realment la tarificació per hores.
Veiem-ho:
Veiem-ho:
Ben aviat es posarà en marxa una nova tarifa d'electricitat. Hi haurà dos sistemes:
a) Si es té un comptador "intel.ligent" la mesura del consum es fa cada hora.
En aquest cas podem optar a què ens facturin hora a hora, amb unes 1.500 lectures en el periode de facturació (cada dos mesos).
b) Si es té un comptador "convencional".
No queda més remei que aplicar una tarifa mitjana dels preus durant els dos mesos del periode de facturació.
A l'any 2018 tots els comptadors hauran de ser "intel.ligents".
Si volem optar al preu real de consum per hora, hi ha una pregunta que sorgeix: Cóm varia el preu de l'electricitat que es consumeixa cada hora al llarg del dia?
Per respondre a aquesta pregunta, disposem de les dades reals comuniacdes pel sector elèctric a la Comissó Nacional de l'Energia, i disposem de dades des de 2006 fins octubre de 2013.
Agafem les dades més recents publicades, les d'octubre de 2013. Val a dir que no hi ha grans variacions entre els diferents mesos de l'any.
Els resultats són aquests:
Preu de l'electricitat per hora del dia
Valors d'ordenades en Euros/Mwh. Les abscises indiquen les hores del dia. Els valors màxims i mínims representen les desviacions estàndard estadístiques +- el promig de la sèrie corresponent a cada hora. La línia vermella horitzontal representa el promig diari.
Com ens podíem suposar, a la nit és més barata i durant el dia, més cara. Observem les socil.lacions amb més detall:
- Les hores més barates són des de les 0 h fins les 8 del matí, amb un mínim entre les 4 i les 6 de la matinada. La millor hora, les 5 de la matinada.
- Les hores més cares són entre les 20 i les 22 h, essent l'hora més cara les 21h.
- La resta d'hores estan dins el promig, essent d'aquestes les més barata les 17 h.
- A partir de les 17 h fins les 21 h, l'increment del preu és espectacular, creixent paulatinament fins a un 50% per sobre de la mitjana diària.
Desviació del preu horari de l'electricitat respecte la mitjana diària, en %
El sobre cost respecte la mitja diària a les 21h arriba al 33%, mentre que a la hora més barata ("happy hour") que correspon a les 5 de la matinada, l'estalvi supera el 25%:
Desviació del preu horari de l'electricitat respecte la mitjana diària, en %
Per trams horaris:
- A partir de les 23h fins les 9h del matí l'electricitat és en promig un 14,4% més barata que el promig diari.
- De les 9h fins les 20h, el preu és un 4,5% en promig superior.
- De les 20h fins les 23h l'electricitat surt un 20,1% més cara, en promig.
Pel que fa a la calefacció, si és elèctrica, hauríem de poder establir unes hores de funcionament mirant que no es comprenguessin en les hores més cares (de 20 a 23h, si és posible).
A l'estiu, si temim aparells d'aire condicionat, apaguem-los no més tard de les 7 de la tarda.
Mirem ara per dies de la setmana. He agafat les dades dels dos darrers mesos publicats (setembre i octubre de 2013). Els resultats són els següents:
Preu de l'electricitat per dia de la setmana
Valors d'ordenades en Euros/Mwh. Les abscises indiquen els dies de la setmana.
Gràficament ja es veu que el cap de setmana és més barat. Fent l'anàlisi numérica es confirma: el dissabte, i sobre tot el diumenge, són els dies més barats, de l'ordre d'un 6-8% més barats. La resta dels dies de la setmana són si fa o no fa iguals.
He comprovat numéricament que els preus al llarg de les hores dels dies de cap de setmana venen a coincidir amb els generals ja comentats.
Per tant, els consums no continus s'harien de disposar en cap de setmana, preferiblement diumenge, en el mateix règim d'hores que ja s'ha comentat abans. Deixem doncs les tasques accessòrias (Karcher, neteja de congeladors, etc. per al diumenge).
Si racionalitzaem el consum d'energia horària, podem a més reduïr la potència instal.lada un parell de kW, amb la qual cosa l'estalvi en aquest tram fix del rebut també ens farà baixar força la factura.
Per a calcular la potència que necessitem, hem de sumar la potència en Wats dels aparells que posem en marxa sovint, i fer una simulació per hores del dia dels què tenim enxufats a l'hora. Si escampem el consum dels aparells esporàdics (rentadora, rentaplats, bombes d'aigua, radiadors elèctrics, planxes, etc.) veurem com amb una mica de disciplina ens podem estalviar un parell de kW. Mireu a la factura i veureu com el terme fix (per la potència instal.lada) més tots els impostos que es carreguen sobre aquesta variable, és significatiu per a un bon estalvi.
Si penseu en reduïr la poténcia instal.lada, el tràmit és senzill, però a l'hora de tornar a incrementar-la tingueu en compte que us demanaran un Butlletí d'Instal.lació Elèctrica, que si la casa és molt vella, haureu d'encarregar a un professionsl que us el faci.
Una bona manera d'estalviar és també graduar la temperatura de la nevera i el congelador. A l'hivern amb una temperatura de 6-7ºC i de -15ºC per al congelador hi ha prou. A l'estiu podem baixar fins uns 5ºC la nevera i -17ºC el congelador.
Amb totes les dades de 2013, potser més endavant faig un altre article sobre les oscil.lacions de preus màxims i mínims, a fi i efecte de fer una plantilla global d'estalvis d'electricitat que podríem aconseguir amb una bona gestió horària, per si us pot interessar.
Sia com sia, l'energia anirà sent de mica en mica un bé més car, i per tant hem d'acostumar-nos a ajustar els hàbits de consum per no pagar més encara.
1 Comentaris. COMENTEU-HO:
Despres de llegir l´ascrit, sugereixo a qui vulgui obrir, un negoci. Una botiga d´espelmes i llums d´oli, segú que té exit.
En quant a l´ajuntament, com fan tanta propagande d´estavil, el nou horari d´oficines, serà de 3 a 6 de la matinada, aixó si , amb el mateix sou, inclosos regidors i Alcalde.
Publica un comentari a l'entrada