Darreres entrades:

11/7/11

Mas Surell: un projecte de poble


Fa gairebé quatre anys, en Josep Maria Llesuy em va preguntar: "Tu que estàs al tanto: coneixes la Fundació Roger Torné?". Li vaig contestr que no la coneixia, però que ja li diria quelcom.
Abans de què pogués donar-li el resultat de les meves investigacions, ja estava entusiasmat amb el projecte que la Fundació li havia presentat.

La Fundació Roger Torné, constituída el 1984, es dedica des de la seva fundació per Josep Torné i Pardell, qui va donar part del seu patrimoni personal a aquesta callada missió, al meçenatge i el suport econòmic d'altres fundacions d'ajut a la infança i la pobresa. En Josep Torné va ser un dels fundadors del Banc d'Aliments, l'any 1987.

La fundació, que va rebre la distinció com Soci d'Honor de l'UNICEF l'any 2004, buscava des de la mort del seu fundador, l'any 2000, un projecte fundacional propi.
Amb aquest propòsit, fa gairebé cinc anys que la Fundació Roger Torné va comprar la Masia de Can Surell i, des de llavors, no ha deixat de lluitar per convertir-la en el símbol de les activitats que realitza amb els nens i nenes en pro de la seva salut respiratòria.


De fet, des de fa un parell d'anys, ha llogat a la Diputació per a aquest propòsit  la masia de El Pollell, a Santa Susanna.

En aquesta lluita de gairebé quatre anys, la Fundació Roger Torné no ha estat sola: l'Alcalde Llesuy s'hi va comprometre en entendre que era un projecte d'extraordinària importància per donar continuitat a la masia, emblemàtica ja per haver albergat la casa de colònies de l'Institut-Escola de la Generalitat republicana, o servir d'inspiració al poeta Josep Maria de Segarra.

Lluitant durant quatre anys amb els buròcrates de la Generalitat, doncs la masia es troba al Parc Natural del Montseny, finalment el 16 de desembre de 2010, la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona va donar llum verda al projecte de convertir la masia en un centre d'estada d'infants amb deficiències respiratòries i situació socio-econòmica desafavorida. L'ha rebatejat sota el nom "La Casa de l'Aire".

Però això no és tot. En Llesuy va anar més lluny, i finalment el Consell Comarcal del Vallès Oriental el 24 de maig de 2011 ha declarat la masia Bé d'Interès Local, a petició de l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor.

 

Interessant, però resseguir el llarg periple d'aquest projecte en el Ple Municipal:
  • 12-6-2008: Aprovació inicial de la modificació de les NNSS al sector de Can Surell: Unanimitat.
  • 28-5-2009: Aprovació provisional de la modificació de les NNSS al sector de Can Surell: Unanimitat.
  • 11-6-2010: Aprovació inicial del Pla Especial de Can Surell: abstenció de ISP i ERC. GISP absent.
  • 26-11-2010: Aprovació provisional del Pla Especial de Can Surell: abstenció de ISP. GISP absent.

Vull agraïr a la Fundació Roger Torné que hagi triat Sant Pere de Vilamajor per al seu projecte fundacional, recuperant a l'hora la masia, i, com ciutadà, em sento molt satisfet de què el callat empeny d'en Josep Maria Llesuy per fi pugui ser realitat, per al prestigi del nostre municipi.

No ha pogut encara però, l'Alcalde, malgrat tot l'empeny que també hi ha posat, d'aconseguir que algun altre projecte posés fi a la degradació d'una altra magnífica masia del nostre municipi: Can Nadal.

0 Comentaris. COMENTEU-HO: