Darreres entrades:

3/9/07

Adequació d'activitats a la Llei

Al 1998, fa ja quasi 10 anys, entrà en vigor una important Llei que significa la base de la normalització moderna de les activitats econòmiques desenvolupades en els municipis catalans.

Es tracta de la Llei 3/1998 de 27 de febrer de la intervenció integral de l'Administració ambiental.

En suma, classifica tres nivells d’activitats econòmiques en funció del major o menor grau d’incidència sobre el medi ambient:

  • Activitats amb alta incidència sobre el medi: necessiten autorització ambiental prèvia que atorga la Generalitat de Catalunya. Són les activitats classificades en l’Annex I. Cada 8 anys s’han de revisar.
  • Activitats amb moderada incidència sobre el medi: han de disposar de llicència ambiental, proporcionada per l’Ajuntament, previ informe vinculant de la Generalitat de Catalunya. Són les activitats classificades en l’Annex II. Cada 8 anys s’han de revisar.
  • Activitats amb baixa incidència mediambiental: només cal comunicar-les a l’Ajuntament, i no necessiten d’autorització prèvia. Són les activitats classificades en l’Annex III.

Per a cada grup (activitats de cada Annex), es defineixen una sèrie de requisits per a la seva tramitació, més complerts i rigorosos, òbviament en funció de cada classificació.

(Si voleu disposar del llistat actualitzat de les activitats classificades en cada Annex, podeu demanar-les als Serveis Tècnics Municipals o bé al correu d'aquest blog spvilamajor@gmail.com).

Òbviament, en la majoria dels casos, no és suficient aquesta tramitació, doncs caldrà aconseguir les llicències d’obres, i permisos sectorials de la Generalitat (Indústria, Governació, Sanitat, Agricultura i Ramaderia, Turisme, ...) en funció de l’activitat.

En definitiva, amb la Llei 3/1998 s’ordena per primera vegada el règim de concessió de llicències per a les activitats econòmiques.

Deixant de banda el contingut de la Llei, és interessant assenyalar que, com sia que moltes activitats econòmiques estaven en funcionament a la data d’entrada en vigor de la Llei, aquesta preveu un règim transitori per a l’adaptació i revisió de les activitats desenvolupades abans de 1998.

En concret, la Disposició Transitòria 1ª de la Llei 3/1998 estableix:

  • Per a les activitats de l’Annex I, data límit d’adequació: 1 de gener de 2007.
  • Per a les activitats de l’Annex II, data límit d’adequació: 1 de gener de 2004.
  • Per a les activitats de l’Annex III, adequació complerta en demanar una modificació o ampliació.

Les dificultats del procés d’adaptació varen aconsellar modificar els terminis.

Així, la Llei 4/2004, d'1 de juliol, reguladora del procés d'adequació de les activitats d'incidència ambiental al que estableix la Llei 3/1998, del 27 de febrer, de la intervenció integral de l'Administració ambiental, posteriorment modificada per la Llei 12/2006, de 27 de juliol, estableix finalment que el procés d'adequació de totes les activitats ha de finalitzar abans de l'1 de gener de 2007, llevat del cas de les activitats de l'annex 2.2, per a les quals el procés d'adequació ha de finalitzar abans de l'1 de gener de 2008.

De la seva part, el Decret 50/2005, de 29 de marc, desenvolupa el programa d’adequació de les activitats existents.

Sent així les coses, ens trobem que:

  • A data 1 de gener de 2007, haurien d’estar tramitades les autoritzacions d’adaptació de les activitats incloses en l’Annex I i totes les de l’Annex II, a excepció de les compreses a l’Annex II.2.
  • A data 1 de gener de 2008, haurien d’estar tramitades les autoritzacions d’adaptació de les activitats incloses en l’Annex II.2.

Les activitats que no s’adaptin passades aquestes dates límit, queden fora de la Llei clandestines-, i poden ser sancionades i clausurades.

A la vista de tot plegat, em pregunto:

  • Algú sap l’estat actual en el nostre municipi pel que fa a l’adaptació de les activitats econòmiques i explotacions ramaderes existents al 1998?
  • Quantes activitats, a 1 de gener de 2007 han quedat fora de la Llei?
  • Quantes quedaran fora de la Llei l’1 de gener de 2008?

Tindrà davant seu en nostre nou Consistori una altre papereta heretada dels consistoris anteriors?

0 Comentaris. COMENTEU-HO: