Darreres entrades:

28/1/09

Certament assenyat


L'Alcalde Llesuy ha decretat un Ban relatiu al manteniment de l'arbrat en volada sobre el domini públic (via pública, per entendre'ns).

Cal saber que, pel Codi Civil, els elements vegetals que sobrepassin els llindars d'una finca pertanyen, fruits inclosos, al propietari de la finca veïna on les branques penetren. Tamanteix, quan un arbre amenaci de caure, el propietari de l'arbre està obligat a enretirar-lo, i si no ho fes, es farà a costa seva per mandat de l'Autoritat.

Diu també el Codi Civil que el propietari del terreny on hi hagi un arbre és responsable de la seva caiguda sobre altres finques o llocs de trànsit. Ara bé, interessant, aquesta responsabilitat no es tindrà si la caiguda és deguda a una força major, com per exemple, una ventada extraordinària.

Interessant també el tema de les assegurances i responsabilitats: en un cas com el de la darreres ventades (força major), l'asseguradora del propietari d'un arbre que hagi caigut i causat danys en una altre propietat no cobrirà el sinistre a favor del veí. Ni tampoc, en aplicació del Codi Civil com he indicat, el propietari de l'arbre no en serà responsable dels danys.
Situacions com aquesta obren la via judicial, irremediablement, per tal de dil.lucidar si la caiguda, i els danys conseqüents, tenen o no origen en una força major.

Sia com sia, sense poder ignorar aquestes interessants prescripcions legals, les branques d'arbres i vegetació en general que sobrevolen la via pública causen, a més caiguda de fulles que cal netejar a costa del municipi, apart del perill en cas de caiguda.

El ban l'entenc doncs, com un primer pas, concil.liador, de convivència. Caldrà però anar pensant, depenent de com es disciplini el tema entre els implicats, en la creació i aprovació d'una nova Taxa: la Taxa de poda d'arbres privats en volada sobre el domini públic.
Amb aquest instrument funcional i econòmic, l'Ajuntament podrà repercutir als seus responsables, el cost de mantenir els seus arbres en condicions que no afectin o causin costos de neteja de la via pública.

0 Comentaris. COMENTEU-HO: