Darreres entrades:

21/2/19

Dimensió empresarial i evolució de l'ocupació a Vilamajor

Sant Pere de Vilamajor en la seva vertent empresarial sempre s'ha caracteritzat per la preséncia de les tres grans empreses industrials del municipi, a diferència de Sant Antoni que, havent perdut en la década dels 80 algunes de les seves indústries, s'anava decantant pel sector terciari, amb unitats empresarials més atomitzades.

En efecte, a principis d'aquest segle, un 40% de l'ocupació radicada a Sant Pere de Vilamajor -uns 300 treballadors ocupats- depenia de les empreses amb més de 50 treballadors, de les quals ja no en quedava llavors cap a Sant Antoni.

En aquells temps, l'ocupació radicada a Vilamajor creixia intensament, arribant al punt àlgid al 2008, en sintonia amb el que estava passant arreu de Catalunya.

També -i són fenòmens interdependents- la població resident augmenta de manera mot important a Vilamajor, passant dels 6.500 habitants a l'any 2000 fins els 9.500 que hi havia a finals del 2008.

Ara bé, sorprenentment, les grans empreses de Sant Pere de Vilamajor no incrementen ocupació en aquests inicis de la primera década del segle. La gràfica següent és ben clara:

Evolució de l'ocupació a Sant Pere de Vilamajor per grandària de les unitats empresarials. 2000-2018

Observi's cóm a partir de l'any 2000 mentre creix l'ocupació en les empreses més petites i en exacte relació dels treballadors autònoms, la plantilla conjunta de les grans empreses queda estancada.

S'arriba a l'any 2008 i el comportament anterior es desgavella: el gruix de les empreses del municipi congelen les seves plantilles i durant els vuit anys següents el comportament és de gran oscil·lació en aquesta ocupació. L'ocupació per compte propi, en canvi, s'estabilitza en els inicis de la crisi i agafa esbransida en la treva de 2014-2015.

Les empreses de més dimensió reben la crisis amb oscil.lacions de plantilla, però en promig encara situada en conjunt en els 300 treballadors ocupats. Quan la crisi s'aguditza, en canvi, tant perquè alguna va perdre la condició d'empresa amb plantilla de més de 50 treballadors com per el fort ajustament de plantilles en el conjunt d'aquestes empreses, la davallada d'ocupació és molt important, de gairebé 200 treballdors. Posteriorment, aquestes empreses de major dimensió recuperen la seva ocupació conjunta, per bé que ja al 2018, per alguns factors ben coneguts, la plantilla conjunta es reajusta.

Actualment, només 175 llocs de treball radicats a Sant Pere de Vilamajor depenen d'empreses de més de 50 treballadors: del 40% de l'ocupació que significavan a principis de segle, no arriba a l'actualitat ni al 14%.


Evolució de la proporció de l'ocupació a Sant Pere de Vilamajor per grandària de les unitats empresarials. 2000-2018
 

A Sant Antoni de Vilamajor, l'evolució és singularment diferent:


Evolució de l'ocupació a Sant Antoni de Vilamajor per grandària de les unitats empresarials.2000-2018

Quan l'economia general agafa la forta esbrancida, entre 2004 i 2008, les empreses de Sant Antoni incrementen espectacularment la seva ocupació, tant per increment de plantilles com per la ubicaió de moltes noves empreses. La plantiilla empresarial conjunta passa de 400 fins als 750 empleats, pràcticament el doble.

També l'activitat económica per compte propi creix de manera important, però amb menys força que les plantilles per compte alié, fet que, com hem vist, a Sant Pere de Vilamajor l'increment d'ocupació autònoma va paralel·la a la de les empreses de petita dimensió.

La davallada de l'ocupació a Sant Antoni de Vilamajor, derivada de la forta crisi, va fer perdre una quarta part de les plantilles de les empreses, per bé que l'activitat per compte propi es manté en general ferma. Tan ferma que, quan l'ocupació es torna  revitalitzar, l'ocupació autónoma a Sant Antoni de Vilamajor ja supera a la plantilla coinjunta de les empreses de menor dimensió.

Ara bé, en aquesta etapa de recuperació, a Sant Antoni es dona un fet de trascendent importància: una empresa salta a la categoria de plnatilla amb més de 50 treballadors, consolidant-se una plantilla total de 125 treballadors en dues empreses d'aquest tram.

Evolució de la proporció de l'ocupació a Sant Antoni de Vilamajor per grandària de les unitats empresarials. 2000-2018

Fins aquí aquesta breu pinzellada sobre el tema, que sens dubte dóna molt més de sí.

No vull però deixar de fer una petició: tant com es tracta de recuperar la memòria històrica social i cultural dels nostres municipis, potser seria hora de recuperar la memòria empresarial dels nostres municipis, que ha tingut, i encara té, empreses que han estat i són emblemàtiques per a la història d'aquestes viles. Potser el Centre d'Estudis de Vilamajor, algun Treball de Recerca dels nostres alumnes de Batxillerat o, especialment els grans aportadors a la nostra història, com ara els bons amics Ferran Sarrià i l'Higini Herrero.

Nota metodològica: les dades reflectides en aquest post provenen del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. Corresponen als afiliats a la Seguretat Social del Régim General, per grandària de les empreses, i als afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms. No iclouen per tant les dades d'afiliats als altres règims de la Seguretat Social, com ara l'antic Régim Especial de Treballadors Agraris o el Régim Especial de Treballadors de la Llar. Les dades es refereixen als treballadors el darrer dia de cada trimestre. En les gràfiques s'han linealitzat en el promig anual a cada trimestre.

0 Comentaris. COMENTEU-HO: