Darreres entrades:

31/3/11

Campanes electorals: l'espectacle de la vergonya

Aquest vespre comença la partida. No és d'escacs, és una ruleta russa, i ja se sap, la bala pot estar en qualsevol forat de la recàmara.

Aquest vespre es forma el Ple Municipal per aprovar la licitació de la Sala Polivalent.


Pobre sala! S'ha convertit inesperadament en una bala de 9 mm Parabellum (*) carregada en el revòlver dels inconscients.

Sembla ser que el Govern Municipal quedarà en minoria en aquesta votació, i què per tant la Sala Polivalent deixarà de ser un projecte de present per passar a ser simplement una altre de les runes d'allò que va poder ser el progrés del nostre municipi.

Els motius del perquè tothom i un més votarà en contra -ara- de la Sala Polivalent, són tant peregrins com la responsabilitat de qui l'emet, i no paga la pena comentar-los.

Molt s'ha parlat, també en aquestes pàgines sobre el projecte, del qual insistiré que l'ubicació em sembla molt inapropiada i què també hauria de servir per a la pràctica esportiva en pista coberta, però ara els toca parlar als nostres representants en la darrera instància del tema.

S'al.leguen motius econòmics per rebutjar l'equipament, a aquestes alçades.

El pressupost de la Sala va ser inicialment de 2.385.000 Euros (maig 2009). un any més tard s'aprovà el projecte municipal per 1.250.000 Euros.

Vegem els números que, segons sembla, costarà finalment la Sala:

- Redacció del projecte: 60.000 Euros.
- Obra: (es parla d'uns) 820.000 Euros.
- Cost Total: 880.000 Euros.

I com es financia:
- Generalitat: 779.000 Euros
- Ajuntament: 101.000 Euros, dels quals només queden per pagar 41.000 Euros.

Total, si no s'aprova el projecte, l'Ajuntament haurà llençat directament a l'abocador 60.000 Euros ja pagats, i se n'estalviarà 41.000. A l'hora, es llençaran 779.000 Euros que només poden servir per a la Sala polivalent.

El Ple municipal ja va aprovar en els seus pressupostos la despesa del projecte complert, i a l'hora la subvenció del PUOSC de la Generalitat. Avui, a hores d'ara, al final, potser canviï de decisió.

Qui a la vista de tot plegat constinúi insistint en què paga la pena, en comptes, reformar la fàbrica, s'ha begut l'enteniment.

On va a parar tot plegat? Simplement, no hi ha arguments per entrar en campanya electoral i cal aprofitar qualsevol excussa per derrocar el Rei. Ja no és tant sols l'Alfil o el Cavall qui juguen a aquesta tàctica, ara la Torre trenca l'enroc que protegia el Rei, i fins i tot un Peó s'anima al festí.

Confio -no sé ben bé perquè- que a darrera hora el seny s'impossi en memòria del Prèvere Oril.la, però de no ser així, el principal perdedor serà el nostre poble, segrestat per un grapat de vots.

Però la història ens recorda en Judes, que pensant-se ric amb les trenta monedes a la faixa, va acabar penjant-se d'una corda... quan el mal ja estava fet.

Si la bala enverinada que hom ha carregat al revòlver, s'alinia amb el canò aquest vespre, lluny d'un suicidi involuntari provocaran que més d'un, i de dos, pensi que és mala idea confiar el destí dels propers quatre anys en persones que juguen a la ruleta russa amb els interessos del poble, uns interessos que, per 40.000 Euros, no entendran perquè aquesta generació haurà deixat passar de llarg la Sala Polivent. 
 
No hi penso anar aquest vespre al Ple de l'Ajuntament, per la mateixa raó que no aniria mai a una reunió del Kuklux-Klan.

Si la Sala polivalent, però, es fa realitat aquest vespre, el guanyador no serà en Llesuy, que ningú s'erri, serem tots plegtas. Però si la Sala Polivalent queda postergada a l'infinit, llavors sí que en Llesuy haurà guanyat, guanyat tant com per continuar sent l'Alcalde els propers quatre anys.

Tindrà quelcom a veure la "perla" escrita en un mitjà de comunicació d'una agrupació política ara fa dos anys?, que deia:

(En Llesuy) Sap tocar la fibra sensible però el poble ja sap que no pot confiar en ell, massa promeses incomplertes. Tanmateix no oblidarem mai, que ens hi hem de dirigir com a persona respectable i de vostè. No oblidarem mai que TU, el nostre Alcalde, no ets una persona propera ni del poble.

I qui digui que aquesta meva és la veu del "seu amo", seguirà tenint raó: encara que les coses no es facin com jo voldria, el meu amo, que no és altre que el meu sentit enraoanat de les coses, continua guiant les reflexions que comparteixo amb vosaltres. 

Esperarem a veure aquest vespre, quan encara ens queden dos assalts més al Castell, tant sucossos com aquest.

Annexos:

Extracte de l'Acta del ple Municipal del 22 d'abril de 2010:

- ERC: Tot i que ara s’ha reduït la despesa d’aquesta gran obra, però segueix essent una gran despesa addicional, quan s’acabi l’obra i s’afegeixi els vestidors i l’escenari, quedarà com la que teníem. Val la pena invertir en una nova sala o és millor rehabilitar la que tenim?
- GISP: Nosaltres seguin amb el mateix discurs donaré el vot a favor, esperant que es pugui realitzar d’aquesta forma que és un condicionar a que sigui una sala polivalent però dins de l’àmbit de polivalent estigui la característica de sala poliesportiva... Finalment intervé de nou el Sr. Joan Bosch, dirigint-se al secretari, perquè quedi clar “que el nostre vot és per sala polivalent esportiva”.
- ISP: ... ara com que no és el mateix projecte, no sabem si s’han recollit les coses que varem dir... ara hem passat d’una expectativa de sala polivalent, a una sala que el projecte presentat defineix com a equipament cultural, a la vegada que es defineixen els acabats de l’obra, de manera que no sé si els nanos podran jugar a basquet o futbol sala damunt de les rajoles.

Seguidament es posa a votació aquesta proposta que fou aprovada per Vuit vots a favor (3 de CiU, 2 de GISP,1 de PSC, 1 de PPC i 1 de Sr. JL. Bosque ( no adscrit) i Tres vots en contra (2 d’ERC i 1 de ISP).

Extracte de l'Acta del ple Municipal del 28 de maig de 2009:

- GISP: S’ha dit que aquest local és polivalent, i com que jo crec que el tema esportiu és molt important, em pregunto que si per cobrir el dèficit d’espais tancats per activitats esportives: ¿s’estaria a punt per redefinir el projecte per donar-li a més una utilitat esportiva?, i si aquests espais podrien ser utilitzar-se per ús privat, com fan altres ajuntaments , previ pagament del canon corresponent? 
- ERC: Sant Pere es mereix un local nou, però tardarà molt en fer-se. En canvi, si envers de la carpa s’hagués reparat els cavallets de la fàbrica, ara tindríem un local, a la vegada que es podria parlar de fer un altre cosa, però això no s’ha fet ni s’ha discutit, i ara, en el Ple, no és el moment de fer-ho, ni és el que toca... Amb tot això, no dic que un local nou no sigui necessari, però és que no ens ho podem permetre perquè no el podrem pagar, i conseqüentment amb lo dit hauria de votar en contra d’aquesta proposta... Agrairia que la sala es fes en conseqüència, no només per ball, sinó que tingui altres utilitats , com ha dit el Sr. Joan Bosch, i si s’haguès parlat abans, estaríem tots d’acord, perquè seria un edifici consensuat que donaria resposta a totes les necessitats.
- ISP: La Sra. Dolores López. Pregunta pels vestidors actuals de la pista poliesportiva, dons veu que no s’ha tingut en compta el suggeriment d’incorporar-los al projecte. També comenta que no s’ha tingut en compta la rampa de que es va parlar; que l’alçada de l’escenari, d’un metre, és insuficient per la pràctica de teatre; i en definitiva, que ja que no s’han tingut en compta aquests suggeriments i no s’han incorporat, respecte de la pregunta feta de si es perdria la subvenció del POUM si no es fa aquesta obra, la contesta dient que no tenia perquè perdre’s. Finalment diu que s’abstindrà en la votació.
- Respecte del projecte, el Sr. Bosque es manifesta d’acord amb ell, dons dona confiança al redactor del projecte, que suposa que el tècnic ha fet el que se li va demanar.

Aquest acord fou adoptat per 6 vots a favor (2 de CiU: J.Ma Llesuy i Navidad Nevado; 1 de PSC: José Luís Yelo; 1 de PPC Pere: Curto; 1 de José Luís Bosque i 1 de Joan Bosch) i 2 abstencions (1 d’ERC: Cristina Romero i 1 d’ISP: Dolores López).

Resum històric:

- GISP: Ha de ser també un local d'ús polisportiu.
 - ERC: Val més gastar els diners en rehabilitat La Fàbrica. De fer-se la sala, que no serveixi només per al ball, com ha dit el Sr. Bosch.
- ISP: L'alçada de l'escenari és insuficient per a la pràctica del teatre. No sap si els nanos podran jugar a futbol o a bàsquet damunt de les rajoles.

(*) El nom d'aquesta munició -malauradament coneguda per tothom- prové de la frase històrica d'en Juli Cèsar: "si vis pacem, para bellum" (si vols la pau, prepara la guerra). "Parabellum" seria així sinònim de "preparar la guerra".

8 Comentaris. COMENTEU-HO:

Anònim ha dit...

Desde que l'alcada ha enviat un sms masiu mots ens preguntaven cuan temps tardaria en actuar la veu del seu amo. No estat gaire tipic del que te informació privilegiada.
Veu del seu amo la democracia te aquestes coses, que el que penses que tens lligat de repent es deslliga.
No hi ha poum no hi ha sala i segurament en el futur no hi ha llesuy

Per SPectiVa ha dit...

Anònim, si et penses que adreçan-te a mi d'aquesta manera treus crèdit a la meva opinió ets tant ignorant com anònima és la teva personalitat.

A gent com tu només us guia la impotència de no tenir altres arguments.

Anònim ha dit...

Després de llegir l´article d´en Perspectiva jo em semto molt simple, molt poca cosa. La meva opinió davant un projecte tan colosal, tan memorable, tan projectat cap l´eternitat es una ximplería, peró em atreveixo a dir´ho. Quan molta gent als nostres voltants está atemorida davant el món tan insegur, vulnerable i de pobresa que s´apropa, aixecar tamany projecte em sembla fora de la realitat. O potser que para alguns n´hi ha dues realitats, les de les elits i de la gent de a peu. I si es així, penso que aquests privilegiats tindriem que pagar de la seva butxaca aquests capritxos i deixar els diners publics per necesitats reials, que hores d´ara, son moltissims més necesaries.

Anònim ha dit...

cost de la sala polivalent per sant pere segons el números que heu dit per aquí, es de 0 €, que mes podem demanar? podries aclarir-me aixo,perspectiva?

Per SPectiVa ha dit...

Anònim, la Sala Polivalent no és pas de franc. Ja he exposat els meus càlculs.

FS ha dit...

L'ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor ha hagut de licitar tres vegades la construcció de la biblioteca. La causa fou que s'escollí les empreses que oferien un preu més econòmic sense tenir en compte ni la qualitat ni la solvència de l'empresa.
El resultat és que la biblioteca porta un any aturada i ara s'ha de licitar per un preu superior.
Crec que és una dada a tenir en compte. Intentem no caure en el mateix error atès que no donen duros a quatre pessetes

Per SPectiVa ha dit...

Certament, FS, però potser hi ha una diferència en els perfils professionals dels alcaldes dels dos municipis. En tot cas tal com van les constructores no es pot posar mai la mà al foc de què una o altra peti a mig d'una obra, que no és tant pel preu de licitació com pel propi estat de les finances de l'empresa adjudicatària.
Sia com sia els pagaments es fan a obra feta (certificacions) i no té perquè perdre's diners.
Em preocupen més al respecte les modificacions sobrevingudes en el projecte (p. ex. canviar el terra per a poder practicar l'esport)que poden anar encarint una obra un cop aquesta s'ha posat en marxa.

FS ha dit...

Finalment no tindrem sala polivalent però si un poliesportiu. Com de necessari era tenir una infraestructura com aquesta a Sant Pere!!

Al final els polítics han entrat en raó. Ara només caldrà veure si el cost continua essent el mateix.

Està demostrat que en situacions límit els polítics cerquen solucions que a tots beneficien. Està demostrat com d'important és tenir una oposició, Està demostrat que la fidelitat a la política és un procés arcaitzant. L'única fidelitat possible és la del polític amb els seus votants.