Darreres entrades:

17/3/11

Campanes electorals: l'hora de l'Angelus


Quan era més jove, a moltes emissores de ràdio, a les 12 del migdia tocaven l'Àngelus.

Diu la litùrgia:

El Ángel del Señor anunció a María
y concibió por obra y gracia del Espíritu Santo.
He aquí la esclava del Señor,
hágase en mí según tu palabra.
Y la Palabra se hizo carne
y acampó entre nosotros.

No hi ha dubte: s'annuncia la encarnació d'un nou govern municipal.
El cens electoral de Sant Pere de Vilamajor ha augmentat en aquests quatre anys d'unes 350 persones amb dret a vot, ni més ni menys que un 12,5%, és a dir una octava part més.

El darrer govern, malgrat que ha estat un "culebrot" de regidories amunt i avall, amors i desamors, ens ha posat, deu anys més tard, en el segle XXI. Les campanes de bona part de l'oposició estan mudes, i les què parlen ens retrocedeixen als anys 70's.

El panorama ha canviat.

Mal s'ha paït en molts fronts que un nouvingut de la perifèria, eixerebrat com hi ha pocs, i entregat al seu poble com hi ha pocs, hagi agafat el volant d'un vehicle que anava al no-res. Tothom s'apunta, ara, al carro de criticar allò que s'ha fet, i molts pocs a allò que no s'ha fet. Però el volant ha estat ferm, i de progrès.

No amagaré, no ho ho he fet mai, la meva admiració per tot el que s'ha fet en aquests quatre anys, quina llista és llarga i que convé refer si es vol. Tampoc m'estaré, com no m'he estat, de posar l'accent en tot allò que no m'ha semblat bé. Les campanes de l'Àngelus toquen per a tothom. Campanes que han de repicar ben aprop de les oïdes d'ERC, disposat a molt menys abans i per al no res a l'hora de la veritat: ja s'ha vacunat i confio en què es posin en  el lloc on mai haguessin hagut de deixar d'estar.

On tenim els grups polítics en aquest tret de sortida electoral? En anglès direm "missing". Estan retraiguts agafant forces? Qui ho sap.

Pel que fa a les "marques" conegudes, PSC ha canviat de tàctica i ha posat al front un sens dubte batallador però de difícil reconeixement fora de la seva parròquia.
CiU, omnipresent, aplega els fronts tradicionals i en definitiva respón a allò que s'espera d'una agrupació diversa i més o menys aglutinada que té un projecte de païs, i de poble.
PP, no existeix, ni té campanes a tocar més enllà de la rèplica dels seus mentors.
ERC, desbordat en les seves contradiccions ha acabat representant el sector reaccionari. Llàstima. Ja ho he dit, l'alfil hagués hagut d'estar al costat del rei en aquesta partida d'escacs. I potser tornarà a estar amb el cavall.

Però Sant Pere de Vilamajor té personalitat pròpia, i aplega altres inquietuds difícils d'etiquetar, posant la "G" uns per sobre dels altres. Poders fàctics nucli-perifèria G-ISP, masia-contra-torreta. Tenen la paraula per recaptar els vots en les puntes, àmplies, de la campana de Gauss sociològica, psicodèlica, del nostre municipi.

Veurem aviat programes electorals que ningú llegirà i molts menys intepretaran. Paraules que als mortals ens semblen només focs d'encenalls per donar coherència a una o altre opció.

Mai una crida a l'Àngelus ha estat tant oberta, tant desconcertant...

Tinc clara una cosa, però, que la diàspora d'alternatives obligarà a pactes. I que la connivència nuclimilitant amb la nova perifèria podria fer pujar l'ISP fins a dos.

Però si el GISP renova les seves expectatives, serà bon company de viatge d'un CiU que ha de pujar. Aquesta és una aposta, un govern de tradició amb un govern tradicional: la comunió perfecte per a l'hora de l'Angelus: 4+2=6. I com sia que l'únic sentit dels altres -menys dos- serà voler participar del govern, un o dos més s'hi apuntaran més tard.

Toquen campanes de noves fraccions. Contrarrellotge d'un campanar que quan fa falta unió per enfrontar la molt difícil legislatura, tothom escampa per si sòna la flauta.

Difícil  escenari davant del qual em permeto equivocar-me. No m'ho tingueu en compte.

7 Comentaris. COMENTEU-HO:

Anònim ha dit...

Aixó de les eleccionns cada quatre anys es un mal invent. Tindría que realitzar.se un canvi del equip de govern cada vuit anys, com en el Barça. Així, els regidors tindríen temps per fer tots els seus projectes i, cumplida la seva gestió, donar pas a les candidatures que durant aquesta vuitena d´anys s´han preparat de valent. I no com ara que cada legislatura es una lluita per mantenir.se per part d´uns i altra per fer fora als governants. Un mal rollo evident. Així el poble no estaría dividit en bons i dolents. Els que governen i els seus votants i els altres. I tampoc el partits tindríem que gastar moltísima energía en convencer a tiris i troians de que fossin dels seus per contrast amb els demés. La democracia s´enfortiría: uns, el ciutadans, per veure les coses amb més objectivitat; l´altres, els polítics, disposaríen de molta més força per preparar o exercir els seus projectes de govern municipal.

Anònim ha dit...

Com es nota que l'administrador del bloc no forma part de la xarxa social del poble/municipi.

ISP no treurà dos regidors ni en broma, tot al contrari, sembla abocat a perdre l'únic que en té. Un altra formació política recollirà els seus vots.

GISP ha perdut pesos pesants. Gent que aportava molts vots i que ara han canviat cap a un altre partit. Però a fixat a un persona que aporta en cada elecció un centenar de vots. Crec que treuran 2 regidors com a màxim.

CiU és un partit que guanya per tenir una marca i no per fer una bona feina. En les dues darreres legislatures ha perdut vots. Tornarà a guanyar gràcies a la cojuntura que es viu a Catalunya però no per la feina feta. Haurà de treure vots de les urbanitzacions per què el poble és lloc vedat. Com a màxim treurà 3 regidors

PSC amb el nou cap de llistes captarà vots de Can Ram i Can Vila, com sempre ha estat així. Amb un regidor haurien d'estar contents

PP té un vot fidel que li aporta un regidor.

ERC també té un vot fidel que li aporta un mínim de dos regidors. El seu problema és la manca d'un lider carismàtic.

Sonen campanes que poden presentar-se dos formacions polítiques més. Caldrà veure si finalment ho fan.

Anònim ha dit...

N ´hi ha partits que a les darreres municipals no van aconseguir un regidor més per mitja o una dotzena de vots. Ara es una altra oportunitat. Jo a CIU els veu molts forts. i penso que a Catalunya no n´hi ha cap conjuració, ho qui va succeir es el cansanci i la debilitat del Tripartit i la creixent força de CIU, que des.de anys avant va fer una intensa campanya a Internet i a tots els medis de comunicació, cosa que l´esquerra va descuidar. I ja se sap que la Democracia Parlamentaria depén moltísim de la propaganda i de l´imatge.
Tothom es mereix governar, ara, que tot depén d´aixó, de la capacitat de generar imatge i credibilitat.

Anònim ha dit...

"No amagaré, no ho he fet mai, la meva admiració per tot el que s'ha fet en aquests quatre anys, quina llista és llarga"... això diu l’administrador , i jo pregunto:¿Em pots dir alguna cosa important que s'hagi fet en aquest quatre anys?, perquè jo no se veure res.
¡Ah si! Posar una carpa cutre anul•lant l’única pista de futbol sala que hi ha al nucli. Una pista que anava de perles per anar a jugar amb els nostres fills a pilota i ara està tancada com si fos un tresor. Una carpa que obliga als nanos de l’únic Institut del poble a fer educació física a la Plaça de l'Ajuntament, mentre l'alcalde espera amb deliri que comencin les obres de la seva obra magna,"La Gran Sala Polivalent". Una obra que endeutarà encara mes el poble i deixarà inútils la mítica i ja oblidada per alguns "Fabrica" i el "Pit Roig".
Edificar una segona planta a l'escola bressol "Pit Roig" per desprès decorar-la de manera precària, tot i cobrar cada any als pares 150 euros en concepte de material. 150 euros que es perdien per cobrir altres despeses si no arriba a ser perquè l'AMPA va reclamar que aquest import es fes servir pel concepte pel qual es pagava, es a dir, per material. Un material que, tot sigui dit, encara no ha arribat. Sense pensar gaire, em ve un altre gran fita d'aquest govern al cap. Fer peatonal el carrer Sant Nonet i depurar el transit i reordenar l'aparcament a la Plaça Montseny. Una cosa que s'ha fet tard i malament, únicament posant asfalt fins a l'alçada de la vorera i plantant quatre arbres a la plaça. Així no,Llesuy, així no...
I la ultima, per no posar més...Parxejar el carrers a corre cuita ja que s'acosten les eleccions...Són nomes tres exemples però t'asseguro que n'hi ha mes, d'un govern que en quatre anys ha aconseguit un deute de mes de tres milions d'euros sense fer gairebé res.
I no parlaré del POUM, ni de pinsos “Picart”, ni de la guerra inútil d’egos entre alcaldes de Sant Pere i Sant Antoni, ni de la nova ubicació (totalment aïllats) del servei de vigilància municipal, ni de l‘enllumenat del poble, ni de com funciona el CAP (¿on es la pediatra?)...No, no parlaré de tot això.
No se quants regidors treurà cada formació, però si que espero que el poble sigui coherent, responsable i just amb el seu vot i posi a cadascú al seu lloc.

Anònim ha dit...

Comentarios como el anterior son típicos en los períodos prelectorales de Sant Pere desde que tengo memoria. Aún así, consiguen arrebatar las pasiones de gran parte del vecindario y embarcarlo en una revolución incruenta de la que salen nuevas corporaciones municipales. Apelan a lo irracional,a la ausencia de argumentación y a una actitud peyorativa ante el gobierno municipal legalmente constituido.¿Para qué, se dirán los aspirantes, ellos lo tienen claro y hay que empujar al ciudadano a las urnas con nuestro voto celosamente protegido en lugar seguro.
Recuerdo gloriosas e inolvidables campañas como la de CIU o la de ERC-ISP en otras citas electorales.Pero a mi, como decía un cantautor francés "la música militar nuca me consiguió levantar". Prefiero votar al gobierno existente, que se suele caracterizar, en un caso CIU-PP; en otro: ERC-ISP; en otro CIU-PSOE-PP, por su pragmatismo, sus evidentes realizaciones, por su eficacia y su esfuerzo en realizar sus programas electorales. Llamadme conservador, vale, pero a mi venidme con argumentaciones, con hechos, con realidades. No obstante, que los fogosos aspirantes a gobernar no se desanimen, cuando dentro de cuatro años oigan los redobles guerreros de la oposición, me tendrán a su lado y les votaré, como voy a hacer ahora al actual Ayuntamiento.

Anònim ha dit...

¿Te parecen pocas argumentaciones las del mensaje anterior?. Y cual son tus argumentaciones,hechos y realidades sino la descalificación a las opiniones legitimas de los demas. Respeto tu voto al actual Ayuntamiento, yo desde luego no pienso votarlos.

Anònim ha dit...

A mi, lo que hace cualquier Ayuntamiento me parece muy respetable y valioso. Llevo escuchando la eterna cantinela de lo mal que actúa el Ayuntamiento de turno cuando llegan las elecciones municipales, de manera que me reconozco un descreido, y lo mismo que en su momento me pareció respetable la corporación municipal del anterior gobierno y me molestó la campaña de la oposición, tan negativa como cualquier otra, ya he dejado de creerme los cantos de sirema de unos y otros. Y si alguien se lleva mi atención y mi apoyo, y lo dice un ciudadano cualquiera, del montón, y que supongo no soy el único, es de de votar a quien se lo ha trabajado en éstos cuatro años, con sus defectos y virtudes. Lo mismo que hice en su momento con ERC-ISP-PSOE. Evidentemente, un voto no vale por tres, pero uno de esos partidos se lo llevó, como ahora pasará con uno de los partidos gobernantes. Quizás somos unos cuantos los que estamos cansados de la pugna preelectoral, porque está ya muy manida y sus actores bordean el ridiculo pretendiendo implicar en su batallita al ciudadano que intenta votar con seriedad y responsabilidad al partido de su elección, sea del signo que sea.