El Ple del Congrés de Diputats aprovà el passat 10 de maig el projecte de Llei del Sòl.
Una de les principals novetats de la nova Llei, que substitueix l’anterior del 1998, és sense dubte el règim de valoracions del sòl, fonamentalment a efectes expropiatoris (articles 22 i 23).
Els terrenys es valoraran d’acord amb les següents regles:
- Sòl rural: capitalització de la renda anual, real o potencial, la superior, de l'explotació segons l'estat en què es trobi en el moment de fer la valoració. (S'entén com renda neta, és a dir ingressos menys despeses d'explotació). La capitalització és simplement dividir el la renda calculada pel factor de capitalització (un tant per cent), transformat la renda en perpètua. A efectes orientatius es pot calcular que el valor del sòl rural seria unes 15-20 vegades la renda anual neta de l'explotació en el moment de la valoració.
- Sòl urbanitzat sense edificació: s'aplica a la edificabilitat del terreny la repercussió edificatòria del sòl segons el mètode residual estàtic.
Al següent enllaç podreu fer simulacions d'aquest mètode, i s'inclou també un enllaç que explica la norma del 2003 per a l’aplicació del mètode residual estàtic.
- Sòl urbanitzat amb edificació: el valor de taxació conjunta del sòl i la edificació existent, pel mètode de comparació (preu real), o bé, exclusivament el valor del sòl determinat pel mètode simple estàtic. S'aplica el major valor dels dos.
És interessant llegir el document del següent enllaç, on es fa una anàlisi sobre les modificacions introduïdes per la Llei del 2007 respecte la del 1998.
Amb tot plegat, cal considerar el valor dels terrenys que resultaria d'aplicar la valoració que estableix la nova Llei del Sòl, comparant-lo amb una estimació del benefici privat que actualment concedeix en el Plans Urbanístics.
0 Comentaris. COMENTEU-HO:
Publica un comentari a l'entrada