Darreres entrades:

28/7/11

Episodi IV: No paga la pena

Dimecres 27 de juliol. 10,30h del matí.

Arribant a l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor, sota la porxada, tres persones semblen conversar sense ganes. L'una dreta, arrepenjada a la columna, les altres dues assegudes a la repisa de la finestra. Algú fuma una cigarreta, que potser ha estat el motiu d'estar allí fora.

A mida que hom es va acostant, les figures es tornen més nítides: són l'Alcalde i dos Regidors del Consistori.

Cares greus, com de mala gana barrejada amb preocupació. La conversa entre tots tres, de fet, no és conversa: ara un diu quelcom, curt, i els altres semblen assentir, desganats.Ara un altre llença a l'aire una frase, i rep idèntica resposta dels altres dos. Les mirades capcotes. No semblen per res gent il.lusionada en elq uè porten entre mans.

M'acosto. De fet anava a l'Ajuntament per un assumpte personal de molta gravetat, del qual ja us en parlaré quan estigui resolt, però aprofito per romandre amb el trio. Només en conec personalment una de persona, el nostre Alcalde. Em rep sense entusiasme. Els altres dos em miren ara amb recel, ara amb curiositat. En Llesuy em presenta: jo ja els coneixia per fotografia, els a mi per lletra. Sorpressa. Consideració.

L'ambient és tens, no sembla moment per xerrar de banalitats. Vaig al gra sobre el tema que m'havia portat allà. 

Un em demana:
- Ii tú que en penses? 
-Que què en penso? Doncs que no paga la pena insistir: d'aquesta manera, no. No hi forma de què algú se n'adoni de que hi ha coses amb les que jugar és de descerebrats? Ni la Lola, ni en Joan García?
- No. -Respon el meu interlocutor mentre els altres dos continuen capcots-.
- I tu que faries?, em demana l'altre. 
- La meva resposta va ser gestual: amb el palmell de la mà esquerra vaig picar varies vegades sobre el canto de la mà dreta.

No hi havia lloc a conversa, se'ls veia abatuts, sense ganes de fer res. Vaig entrar cap dins de les dependències de la planta baixa mentre els tres pujaven, separats, sense pressa, les escales del pis superior.

En acabar la gestió vaig tornar cap casa intensament decebut i preocupat. Tant que fins i tot no vaig tornar a fer-me mala sang amb la darrera irregularitat urbanística sorgida a 200 m de l'Ajuntament.

Em vaig posar a la pell dels tres servidors de la comunitat amb qui havia acabat de parlar. 
No sé perquè em va venir al cap una escena de la sèrie televisiva "The Walking dead" on quatre dels protagonistes són atacats per uns altres descerebrats, zoombies

Llavors ho vaig tenir clar; si hagués de triar entre l'espasa i la paret, potser preferiria morir -o no- matant. 
I ja sabia com fer-ho ...

16 Comentaris. COMENTEU-HO:

Anònim ha dit...

Doncs, senyors Isaac i Joan Garcia, vostés tenien raó: després del ple ja sabem qui són els irresponsables: es diuen Joan Bosch, Gabriel Ezquerra, José Luis Bosque, Joan Bruguera, Joan Garcia i Dolores López (Lola). I a més d'irresponsables són antidemocràtics i menystenen a tot el poble quan consideren que amb un parell d'horetes n'hi ha prou per gestionar els afers de quatre mil i pico habitants.

Anònim ha dit...

Perdoneu però potser no entenc res.
Què vol dir que els representants del meu poble estan tristos i abatuts. Hauríen d’estar orgullosos i satisfets d’haver estat elegits i donar les gràcies per poder treballar per a la comunitat. Que se sàpiga, hom es presenta voluntari a les eleccions i s’hi presenta per desenvolupar un projecte o una idea. I quan hom es presenta ha d’estar disposat a guanyar, però també a perdre. I en cap lloc, quan hom es presenta, no es parla de la remuneració econòmica que es percebrà en cas de sortir elegit. O és que potser algú els havia dit que es presentessin per guanyar diners?

Ser elegit és un honor, insisteixo. Vol dir que els ciutadans del teu poble, o ciutat, t’han triat per damunt dels altres que es presentaven, perquè confien en tu, perquè prefereixen el teu projecte, perquè creuen que ets millor que els altres. Per tant, tu t’has de sentir honorat. I no pas fer el ploricó per les cantonades perquè guanyaràs poc a l’ajuntament. O és que potser s’han presentat per guanyar diners?

Ja te rao ja, en PerS PectiVa quan diu que en aquest poble hi ha gent que no té nivell

Anònim ha dit...

Qui sembra vents, recull tempestes!
Potser si el Sr. Llesuy, en l'anterior legislatura, no hagués estat tant superb, hagués escoltat tothom (fins i tot la oposició)i hagués basat les seves actuacions en el consens i el diàleg, i no en el "perquè ho dic jo", ara trobaria a tots plegats en una més bona disposició. No es pot esperar que es tracti a patades la oposició, i quan es dona la volta a la truita, no t'ho tinguin en compte. Potser això servirà per treure el Llesuy més dialogant, que segur que hi és, i el farà baixar del olimp dels déus.

Anònim ha dit...

Però aquesta lliçó, benvolgut anònim #3, la paguem nosaltres, el poble, perquè mentre l'oposició s'ho passa pipa rentant els draps bruts amb en Llesuy, el poble veu com passen els dies i el govern no fa res, ocupat com està intentant de sobreviure als atacs biliosos de 4 mal perdedors.
Que consti que no es tracta només dels diners, sinó del temps que s'hi podran dedicar. Segons l'oposició, governar un poble com Sant Pere de Vilamajor és d'una senzillesa tan gran que amb un parell d'hores per regidor a la setmana ja n'hi ha prou. La màquina funciona sola, deuen pensar. L'irònic de la qüestió és que alguns dels que ara són a l'oposició han estat, en el seu moment, al govern, i no només feien la jornada que consideraven adient sinó que ho feien cobrant sous que, tot i no ser milionaris, eren prou dignes.
Vergonya a la coalició ERC-Reagrupament, que anaven d'idealistes pregonant que la seva forma de fer política seria diferent, més clara, dialogant, amb voluntat de consens i vocació de servir el poble, i ara ens sorprenen amb aquests cops baixos. El "Fem-ho?" de la seva campanya s'ha transformat en un "Ni fem ni farem ni deixarem que es faci"…
Vergonya a la Lola, que no ha treballat mai de franc i que sap perfectament les hores que cal dedicar a les qüestions de govern. Sembla ara que la seva missió a la vida és enderrocar en Llesuy i tot el que l'envolta.
Vergonya al GISP, que estaven completament adormits mentre eren a l'oposició i ara, de cop, no hi ha qui es preocupi més per les arques públiques.
Vergonya, vergonya i vergonya a en Bosque per camaleònic, transformista, escapista, i per defensar el que defensa quan fa tan sols uns mesos era al govern fent les seves hores i cobrant els seus calerons.
Se me'n refot dels problemes personals que aquesta gent tingui amb en Llesuy. Se me'n refot que en Llesuy sigui intractable. Si no hi volen tractar, que no es fiquin en política. Però el poble no es mereix veure's transformat en una mena de plató del Diario de Patrícia, o cosa per l'estil.

Anònim ha dit...

Aqui parla ú del poble que diu que en Llesuy no es pas un diable vestit de vermell. I aixó ho sap qualsevol, inclosa l´Oposició. Aquesta cosa dels personalismes es un costum per despistar. Com si en Llesuy fossi Superman, si es un home amb una petita empresa, un home voluntariós implicat a uns objectius de llarga tirada i aixó ho sap qualsevol. Aixi que ú del poble pensa que les coses de l´Oposició van per un altre camí.
I que n´hi ha una lluita de poders atiada per diversos grups humans, cosa molt natural a Sant Pere de Vilamajor. Un poblet envoltat de natura i competitivitat politica i social. Un poblet molt entretingut en aquestes coses. I ho meravellós es que hagi tanta gent implicada com si Sant Pere fossi el centre del Univers.
De segur que he defraudat a més d´u no agafant partit. Senyors, q´avorriment!. Aquestes baralles las he viscut des-de fa dotze anys que soc a Sant Pere.N´hi ha un final a la vista?. Impossible, aixó no acabará mai.

Anònim ha dit...

Llegeixo a l'esmena presentada per ERC i Reagrupament que parlen de 20 hores a la setmana de dedicació per l'alcalde i 8 hores a la setmana pels regidors. Algú em pot explicar d'on surt això del "parell d'hores per regidor" ?

Anònim ha dit...

Perdoneu, preciso. Mitja jornada per l'Alcalde i els regidors el 50% de l'alcalde. O sigui, 20 i 8-10 aproximadament

Anònim ha dit...

Benvolgut anònim 6/7, això d'un "parell d'hores" és una expressió col·loquial que designa en sentit figurat 'un reduït nombre d'hores'. No m'ho invento; surt al diccionari: http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0099955
No pretenia ser exacte, si més no perquè no tinc accés a les fonts i no en puc, per tant, fer citacions textuals, però no crec que la teva precisió canviï gaire el sentit anecdòtic de la situació (encara que t'ho agraeixo). Un regidor que disposi de tan poc temps a la setmana mai no podrà fer de regidor. És a dir, farà de tècnic i assegurarà, com a molt, la manutenció dels projectes engegats, però no podrà fer de polític: no podrà reunir-se, no podrà encetar projectes nous i, al cap i a la fi, no podrà assumir cap paper polític. I jo no vaig votar un tècnic o un administratiu: vaig votar un regidor.
Em pregunto quina dedicació tenien els que estan al darrere d'aquesta maquinació i havien estat, en el seu moment, al govern?…

Pensar que Sant Pere de Vilamajor pot ser governat en aquests termes és menysprear els seus congèneres i menystenir el poble.

Joan Garcia ha dit...

Aqui teniu el que estem fent i els originals.

http://www.ercat-vilamajor.blogspot.com/

Sense trampa ni cartró, una altra visió de gestió es possible o així ho creiem fermament i tenim els arguments.

Podeu estar d'acord o no, però mai hem cregut en una única visió i en democràcia el respecte a una visió diferent ha de ser-hi, qui no la respecta denota un caire anti-democràtic flagrant(malgrat ens titllin a nosaltres de anti-democràtics per complir amb les normes de la democràcia).

Podem estar equivocats això es evident, però també ho poden estar els altres.

De moment i veient com hi han proveidors sense cobrar, que l'exercici 2009 s'ha presentat a la sindicatura amb més 9 mesos de retard, que no podrem presentar els del 2010 a temps, igual el que hauríem de fer, per comte de pensar en dedicació exclusiva, es demanar ajuda a la sindicatura per poder posar ordre a la nostra econòmia tan mal gestionada en aquests quatre anys i invertir en veritables técnics profesionals en la gestió econòmica municipal.

Anònim ha dit...

Ja sé que l'expressió "un parell d'hores" existeix, com també "cinc-cèntims" i també "fer la punyeta", "fer la viu viu" etc.
Però si es tracta de discutir sobre temes concrets, val la pena no utilitzar termes vagues o col.loquials i que quedi clar de què estem parlant. D'aquí la meva precisió.
No es demana que l'ajuntament es porti en "un parell d'hores" sinó amb una dedicació de 8-10 pels regidors i 20 per l'alcalde. Això sumat son, pel cap baix, 208 hores de dedicació dels polítics al mes. No n'hi ha prou?

Aquest temps de dedicació hauria de ser suficient, en un Ajuntament que ha incrementat molt el nombre de funcionaris amb sou a càrrec dels nostres impostos.

Anònim ha dit...

estimat regidor sr Joan Garcia

si parla al seu bloc de transparència, si us plau, faci'ns cinc cèntims el perquè quan vostès governaven aquest ajuntament, hi havia un alcalde , una regidora i un càrrec de confiança cobrant mes del que ara demanen dos persones, tenint en compte que el mateix cap del seu grup,era l'alcalde en aquella època.

8 hores diàries x 30 dias=240 hores x 3 persones= 720 hores mensuals + els altres regidors pel cap baix 1000-1100 hores.
habitants l´any 2007 -3897
habitants l´any 2011- 4400 aprox

això son dades reals, sense demagògia ni manipul.lació.

per últim li demano, que pengi aquestes dades al seu web, on ho podrà explicar i raonar, però no criticar


el veritable regenera-ment democràtic, no passa per escanyar a ningú, passa per quan et presenta's a unes el.leccions i t'escullen, posar-te a treballar, i no fer cas ni als de fora ni als de dins, si no a les teves idees, que al cap i a la fi, son les que t'han portat on estas.

Anònim ha dit...

Benvolgut anònim #10, estic d'acord amb la importància de parlar amb propietat però fins fa uns moments, en què he tingut l'oportunitat de consultar el nou blog d'ERC-Reagrupament després d'haver llegit el comentari d'en Joan Garcia, encara no havia tingut accés als documents originals, a diferència de tu, pel que veig, a no ser que aquesta informació ja s'hagués feta pública en altres mitjans i jo no me n'hagués assabentat. Per aquest motiu vaig fer servir l'expressió "un parell d'hores a la setmana", però podria haver-ho dit d'altra manera: unes quantes hores, poques hores… És igual, no passa de semàntica. El fet no canvia, i és tan o més esperpèntic amb les dades que sense les dades. Raonar que amb 8-10 hores setmanals els regidors ja fan la seva feina i recolzar-se en el nombre de funcionaris per defensar-ho és, en la meva opinió, no conèixer o no entendre el rol dels regidors. La gràcia és que la Lola, la Cristina, en Joan Bruguera… aquests i altres ho saben perfectament! I, total, per estalviar què?, uns 30.000 euros l'any?? (Si us plau, corregeix-me si m'equivoco.) Per altra banda, tinc entès que el nombre de funcionaris ha crescut en proporció amb el creixement de la població, i tot i així, en algunes àrees, em consta que fa falta personal administratiu.

No dic que en Llesuy sigui un sant, però tampoc ho són els regidors de l'oposició. Ara ens volen fer creure que tot aquest enrenou s'està fent en benefici del poble, però dubto molt que el poble ho vegi així. El poble veu, com ho veig jo, que s'estan rentant draps bruts i que uns quants van única i exclusivament al darrere del cap d'en Llesuy. En realitat, el que es pretén és afeblir el govern, afeblir en Llesuy i el seu poder d'execució. D'aquesta manera tots en sortirem perdent, i ho dic amb molta tristesa. I ha moltes altres formes d'estalviar i formes més dignes de fer oposició. I a nivell personal he de dir que m'esperava més de persones com la Lola, en Joan Garcia o en Carles Blanch...

Anònim ha dit...

Benvolgut Joan Garcia,

Faig meves les paraules de l'anònim #11 i t'agrairia, en nom de la transparència que pregones, que ens aclarissis.

També m'agradaria saber a quines condicions et refereixes en aquesta frase: "De moment, ateses les condicions sorgides de les eleccions del dia 22 de maig, hem escollit ser-hi des de fora de l’equip de govern." Personalment tenia esperances que us afegíssiu a l'equip de govern, però no va ser possible cap pacte. Per què?? Què us van oferir de CIU, i què vau rebutjar?

Per últim, t'informo que el vostre bloc no permet que s'hi deixin comentaris.

Anònim ha dit...

Missatge a tots els anònims que fan referència constant al passat: heu mirat com va actuar el CiU, encapçalat pel Llesuy, quan era a l'oposició? Fou una oposició destructiva amb denúncies penals i civils pel mig. Va significar un canvi en la forma de fer política del poble. Ara ells han de menjar el que ells van cuinar.

Arrieros somos y en el camino nos encontraremos

Joan Carles ha dit...

Que ets "arriero" ja es nota, però a més ets ignorant, doncs en Llesuy mai va encapçalar el grup de CiU a l'oposició.

De tota manera, és evident que "els teus" estan donant un espectacle molt més vergonyós.

Anònim ha dit...

Esquerra va presentar un programa on es feia bandera d'un canvi de formes alhora de fer política i, al capdavall, ara només veiem un "ells també ho feien", "ells més", "ara els hi tornem", "creieu que CiU no hauria fet el mateix?", "ara recull el que ha sembrat..."

Tot plegat, de pati de col·legi... i molt decebedor.

Decepcionat ho estic amb la gent d'ERC-RCAT per tot plegat. Una posició que m'ha caigut als peus. Me n'esperava molt i només hi veig una posició mesquina i covarda.

El GISP no m'ha decebut, d'ells ja m'ho esperava.

Fa la impressió que la Lola vota sempre no. No a tot. Ella més que ningú sap que la feina dels regidors no es pot enllestir en un quart de jornada. Si quan Sant Pere tenia 3000 habitants, ERC-ISP va creure oportú i necessari tres dedicacions exclusives, ara amb el mateix número de tècnics i 1500 habitants més, només cal una mitja jornada?

Amb aquesta oposició posant pals a les rodes i el govern encallat, qui no s'estranya que la gent n'estigui fins als **** dels polítics???????