Darreres entrades:

27/12/08

Mengen ous i botifarra, POUM, POUM, POUM...

Després d'escriure l'anterior post sobre els convenis del POUM, llegeixo el Butlletí de desembre del grup d'ERC de Sant Pere de Vilamajor.

Val a dir primer de tot que és l'únic grup que fa balanç de l'any que està a punt de passar, i ho fa, des de la seva perspectiva, amb la ploma àgil i el bon tó amb què sempre ens destaquen els seus redactors.

M'agrada especialment -i no me n'estic de dir-ho- la seva carta al Rei Mag de Sant Pere de Vilamajor (tot i esser republicans no han trobat una figura millor):


La carta, com el propi contingut de l'editorial del Butlletí, està impregnada de POUM, del què acaben dient que no votaran a favor.

Com primer grup fora del Govern (no m'agrada això de "grup de l'oposició", doncs està pressuposant fets que no es tenen perquè produir), el seu vot és molt important per aconseguir un mínim consens en temes com aquests.

No defensaré, doncs en aquest mateix bloc ja ho he criticat des de diverses perspectives, el procés del nou POUM. És per aixó que vaig abandonar la segona Comissió d'Urbanisme, que figura que l'està estudiant.
Entenc doncs el malestar dels d'Esquerra en relació amb el nou POUM.

El que no puc entendre però, és que ara critiquin el procés que s'està seguint quan a l'hora de protagonitzar-lo, quan estaven en el Govern, van fer-ho si fa o no fa pitjor.

Gràcies a l'ingent treball d'un grapat de persones que formàvem la part activa de la primera Comissió d'Urbanisme, es va presentar al Consell de Poble un document de consideracions i bases per al planejament, que tot el Consell va aprovar per unanimitat la primavera del 2006.
Sens dubte aquest Informe passarà als anals de la participació ciutadana del nostre poble.

Després de llavors, tot es va capgirar, i la pròpia Comissió, fidel a la seva responsabilitat va haver d'exigir, per dues vegades la convocatòria del Consell de Poble per tractar el tema. Al març de 2007, la Comissió va presentar un escrit fortament crític amb el procés que Esquerra, ISP i PSC volien donar per acabat, quines recomanacions reprodueixo:

En aquella darrera reunió, el mateix butlletí d'ERC ens va calificar com: Un altre grup de ciutadans organitzats sota la denominació de "portaveus de la comissió de treball del POUM" ....

Sobren les paraules. Per aixó Esquerra no pot recriminar alló que ells van fer activament quan tenien la responsabilitat de governar.

No és cert, tampoc, que calgui indemnitzar ningú pels convenis urbanístics signats per en Joan Bruguera com Alcalde, que no s'executin finalment, doncs tots tenen una concreta clàusula resolutòria que només en un cas, obre la porta a algun tipus d'indemnització. Tots els convenis signats tenen una clàusula com aquesta:

L’eficàcia del present Conveni queda subordinada a l’aprovació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Sant Pere de Vilamajor, en els termes expressats en el present conveni. Aquells aspectes del present Conveni, la validesa dels quals queda expressament sotmesa a la ratificació pel Ple Municipal d’aquest conveni, tindran efectes a partir de la notificació a ..... de l’acord de ratificació del present Conveni per part del Ple Municipal.

(Val afegir que la redacció sembla inspirada pels Germans Marx).

I alguns altres convenis fins i tot tenen clàusules de validesa temporal que en alguns casos han significat la resolució definitiva dels mateixos, destacant-se en aquest sentit el signat amb Pere Vilardell l'11 de juliol de 2006, que el 31/12/2007 va quedar llest per a la demanda d'indemització pels danys i perjudicis que se li hagi pogut ocasionar per no poder fer un habitatge unifamiliar a canvi de 744 m2 , en els mateixos terrenys no urbanitzables, per tal de poder fer una absurda rotonda i camí des de la BP-5109 fins l'Escola Torre Roja.

També és sorprenent que els d'Esquerra es preocupin, ara de com s'hauria de compensar als propietaris que havien anticipat a compte algun terreny. Es refereix a una finca de 34.500 m2 adquirida el 16 de juny de 2006 i que s'aportava en un conveni signat el 4 d'agost de 2006?

Fer agafar més por de la que hi ha en relació amb l'anul.lació dels convenis és simplement lleig. Primer, seria bo que Esquerra fes en el seu Butlletí un resum dels convenis que tant ha defensat, en el que ens digués que donva a canvi de que, que valia el que es rebia i que valia el que es donava a canvi. Altrament defensar els convenis quedarà només com una manera de bloquejar el POUM: no és aquesta la manera de defensar el POUM que es vol.


Un POUM es defensa des de les propostes, no des de la crítica, es defensa des de la visió general, no des de la particular, es defensa amb arguments, no amb tangents. Es defensa informant, no només opinant.

I si cal expropiar terrenys no urbanitzables per fer equipaments, ara després de les corrupcions i Tribunals arreu, que no ens faci cap por, aquesta ancestral por dels terratinents quan senten la paraula, que pagar a preu d'or (5.000 Ptes/m2) el terreny no urbanitzable no és, ara, de rebut d'acord amb la Llei. L'època de vendre a preu d'or verd els boscos als pixapins perquè fessin urbanitzacions ja va acabar fa molt temps. Ja s'han canviat per Mercedes tots els tractors que calia.

Tot plegat, darrerament, i aixó em preocupa, s'està utilitzant la ignorància, o la mandra d'informar-se, de la ciutadania, per crear opinió interessada, i s'està fent des de totes les bandes. També la memòria a vegades té lapsus interessats.
Imparcial no es pot ser, ni tant sols jo mateix ho pretenc, però com menys donar la informació per tal de què la ciutadania, si vol, entengui el què passa. I aixó, com menys des d'aquest espai, sempre s'ha respectat.

No els donguem als polítics de Sant Pere l'oportunitat de construir estratègies a base de la nostra ignorància o pèrdues de memòria. Formar l'opinió pròpia només amb l'opinió d'altri porta sempre a confusió.

Aviat farà un any que celebrava la nova manera de fer quant a participació ciutadana, i precisament en relació amb el POUM. Els resultats no són, francament, els que m'esperava; per cap de les bandes.

0 Comentaris. COMENTEU-HO: