Darreres entrades:

8/11/08

La patacada d'enganyar-se amb els pressupostos


Vaig conèixer una vegada
un botiguer que, veient el seu negoci anar vent en popa, va pensar que calia aprofitar la bona estrella. I amplià el seu negoci, contractà més personal i omplí el magatzem.

Però els bons temps es van tòrcer, i tot just havia acabat de fer les despeses, va comprovar que les vendes no només no pujaven, sinò que baixaven.

Va refer els seus càlculs,els seus pressupostos...

De les despeses no s'havia equivocat gens ni mica: havia gastat el previst.

El que li havia fallat eren els ingressos: els seus pressupostos estaven equivocats.

No va haver de tancar, la clientela era sòlida, però va haver de retallar despeses, reduir els descomptes i deixar de donar facilitats i regals als seus clients.

.../...

Aquesta història és tant real com la Hisenda del nostre Ajuntament.

Al 2007, muntats en la bombolla, es varen pressupostar dos capítols d'ingressos que ells sols pujaven el 30,3% dels ingressos per impostos:

- Impost d'obres i construccions: 400.000
- Impost de plusvalua: 100.000

En tractar-se d'impostos, i no de taxes, no estaven lligats a cap despesa, i per tant eren "ingressos nets".

La realitat va ser la següent:

- Impost d'obres i construccions: 208.000
- Impost de plusvalua: 58.000

La diferència va ser de quasi la meitat: 234.000 Euros, als que cal afegir els 41.000 més només en la recollida d'escombreries.

La bombolla es desinflava arreu i s'havia convertit en aire al segon semestre de 2007, passant de 30 habitatges en el primer semestre de 2007 a només 6 en el segon semestre. Les compra-vendes d'habitatges de 46 a 32.

Les despeses, com en el cas del nostre botiguer, ja s'havien fet. I els seus destinataris en gaudien joiosos.

Però l'any següent, el 2008, quan la bombolla simplement no existia perquè tot era erm, amb només 8 habitatges en vies d'iniciar-se en tot el primer semestre, i les transaccions d'habitatges reduides a la meitat, esgotant-se per arribar a una tercera part d'un any abans, el "pressupost bombolla" es va repetir exactament igual, significant el 27,5% dels ingressos impositius:

- Impost d'obres i construccions: 400.000
- Impost de plusvalua: 100.000

I la realitat serà, més o menys la següent:

- Impost d'obres i construccions: 90.000
- Impost de plusvalua: 46.000

La diferència serà encara superior, d'uns 364.000 Euros, un 73% de desviació a la baixa, als que caldrà afegir els que caiguin de la recollida d'escombreries, i d'altres.

Les despeses, basades amb aquest error, ja s'han fet o quasi compromés. I tots en gaudim sense immutar-nos.

No sé quina realitat miraven els que van fer aquests pressupostos. Un "foradet" de 300 mil Euros del què tots hem estat gaudint enguany.
Sé però que l
a responsable d'Hisenda ja no hi és. Si a més has de fer-te càrrec de més de 200 mil cuques que han deixat els que ja no hi són -i eren de fet els mateixos-, no m'estranya.

Com el nostre botiguer, l'Ajuntament no tancarà, però caldrà apretar als clients o reduïr-ne els serveis. Ens han mal acostumat a gaudir-ne. Un miratge.

No és mala la gestió del botiguer, ni la de l'Ajuntament. Certament els canvis han estat molt ràpids, agafant tothom amb les calces recent comprades.

Simplement tots dos es van enganyar amb uns pressupostos mal fets...

I em sembla ridícul 10,5 Euros (de 1997) per un gual. I em sembla un insult a la intel.ligència 7 milions de "peles" de valor cadastral mig dels habitatges. I em sembla una ganga el que paguem d'IBI. I la taxa d'escombreries hauria de recollir l'enorme cost de fer-ho en un municipi dispers. I amb perdó dels meus estimats pagesos, una broma el rebut de rústega.

I qui vulgui viure en una "torre" a preu de pis de "La Satèlite" s'ha equivocat de segle.

Malauradament quan toquen aquestes campanes ens enfrontem, tots, a una de les pitjors i més enrevesades crisis que conec en els 27 anys que faig d'economista professional.
Certament, ha tingut mala pata aquest nou govern per voler ser el primer del segle XXI.

Prudència atorga. Responsabilitat de tots, també. Ens omplim la boca de democràcia, de participació, i quan ens toca assumir la nostra part de responsabilitat ens tapem la consciència dient "mala gestió", aficionats havien de ser!.

0 Comentaris. COMENTEU-HO: