Darreres entrades:

3/1/08

"Barris", a Sant Pere de Vilamajor ?

El lloc web de l'Ajuntament de Sant Pere ens presenta com novetat les darreres ortofotos de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. I amb la cura que ens té acostumats les ha separades per "barris".

L'antic esborrany del POUM ja va batejar com "barris" els nuclis de població dispersos que conformen el nostre municipi, altrament anomenades "urbanitzacions".

Això torna a plantejar el debat que ja vàrem mantenir en la Comissió de Treball del Consell de Poble per a l'estudi del POUM, en què, majoritàriament, hom es va inclinar a rebutjar el terme barri i substituir-lo per "veïnat".

Resulta molt important que, des d'una pàgina institucional, s'utilitzin amb propietat els termes, màxim quan serveixen de referència per a crear hàbits que fixen les denominacions que quotidianament s'acaben utilitzant.

Fem un repàs a la terminologia normativa.

El TERMCAT, Centre de Terminologia, fou creat l'any 1985 per un acord entre la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans amb la finalitat de promoure, coordinar i desenvolupar les activitats terminològiques en llengua catalana. És, sens dubte, l'organisme responsable de definir el termes que s'han d'utilitzar en llengua catalana.

Les definicions que ens ofereix el TERMCAT referents al tema, són les següents:
  • Urbanització: Àrea edificada d'acord amb un pla urbanístic, formada generalment per torres amb jardí i dotada d'infraestructures, equipaments i espais verds.
  • Nucli (de població): Conjunt d'edificacions agrupades en què l'espai entre una edificació i l'altra no és superior a 500 metres.
  • Barri: Cadascuna de les parts en què es divideix una vila o una ciutat, habitada per una comunitat que la percep com un entorn més familiar i immediat que el conjunt de la localitat.
  • Veïnat: Conjunt de cases de camp properes o que formen un petit nucli compacte o estan properes entre si.
  • Nucli urbà: Part densa d'un nucli de població.
  • Barriada: Barri gran, de límits imprecisos i escassament articulat des del punt de vista de la seva organització social.
De la lectura atenta d'aquestes definicions resulta que els termes: Urbanització, Nucli de població i Veïnat serien equivalents, i escaients plenament amb els nostres indrets de Can Vila, Les Faldes, Vallserena, etc.

Ara bé, si ens fixem en la definició de barri, veurem que es refereix a les parts d'una vila o una ciutat; no pas a les parts d'un municipi.

Per ser barri, s'ha de formar part d'un nucli de població, concretament d'un nucli urbà. Així podriem parlar del barri de Can Llobera, del barri de El Pla, del barri de La Força, del barri de Quatre Camins, del barri de La Sagrera, del barri de l'Eixample, ... però en cap cas utiltzar barri per referir-se a nuclis separats milers de metres d'una vila o ciutat.

Per tant, la denominació de barri és normativament incorrecta, essent urbanització, veïnat o nucli de població, els termes escaients.

Curiosament, atenent a la condició final del terme barriada, alguns veïnats, urbanitzacions o nuclis de població de Sant Pere de Vilamajor, potser si que ho serien de barriades.

Caldria utilitzar amb menys frivolitat termes d'aquesta transcendència, doncs no és només una qüestió terminològica, sinò de concepció.

Veieu també:

0 Comentaris. COMENTEU-HO: