Darreres entrades:

28/5/19

Evolució socio-electoral de Sant Pere de Vilamajor

La panoràmica dels resultats electorals de l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor ens donen una perspectiva quantitativa que reflecteix tant l'evolució de la opinió política dels ciutadans de Sant Pere de Vilamajor com, fonamentalment, la fotografia de context d'aquell moment tant pel que fa al pols del municipi com també a la situació general del nostre país.

Deixo al lector la seva pròpia interpretació de les dades, tot suggerint el record del context en cadascun d'aquells moments en que vàrem ser cridats a les urnes.

Resultats de les eleccions municipals a Sant Pere de Vilamajor. 2007-2019


P.S.: Precisament aquests dies aquest bloc celebra els seus 12 anys de vida. Han estat 624 els articles publicats -amb més o menys fortuna- des d'aquesta finestra de Reflexions de Vilamajor. Han estat fins avui 122.340 lectures d'aquesta inquietud per resaltar la meva opinió sobre algunes de les coses que m'interessen d'aquest el nostre poble.
Gràcies a tot@s els què m'heu anat seguint en aquests tants anys.

3 Comentaris. COMENTEU-HO:

FERRAN ha dit...

Una dada que no podem menysprear són els resultats de les eleccions europees. M'explico.

Normalment i per absoluta manca de desconeixement dels votants dels programes electorals europeus, provoca que el votant faci ús del vot identitari, o sigui, es vota al partit polític on el votant es sent més identificat.

En canvi, en les votacions locals, la majoria utilitza el vot útil, o sigui, es vota al partit que , malgrat no ser el que més es sent identificat, creu que ha fet "una bona feina".

Comparant les dues dades (europees i locals) es pot comprovar com ERC va treure quasi el doble de vots a les locals que no pas a les europees. Una lectura fàcil seria pensar que la meitat dels votants d'ERC ho han fet perquè han valorat molt positivament la feina feta per dita formació política al cap davant de l'ajuntament els darrers 4 anys.

Creieu que les més conclusions són equivocades? Opineu

Per SPectiVa ha dit...

Gràcies Ferran pel teu interessant comentari. En efecte, enguany es dona una circumstància molt peculiar: segons les dades encara provisionals, van votar 2 persones més a les europees (2.709) que a les municipals (2.707). També feia 20 anys que les municipals no coincidien amb les eleccions al Parlament Europeu.

Aquestes excepcionals circumstància, mereixen, certament, una anàlisi, que al meu parer només pot ser parcial si no es vol caure en especulacions: 938 persones van votar ERC a les municipals al nostre poble, mentre que a les europees, ERC només va rebre 566 vots. Aixó vol dir que, com menys, 372 votants de ERC a les municipals, van donar el seu vot a altres formacions a les europees.

Pel que fa als votants de JxCat, a les municipals van ser 319 i a les europees, 823. Aixó voldria dir que, com menys, 504 votants d'altres formacions de les municipals, van votar JxCat a les europees. Similar als votants de ERC passa amb els votans del PSC a les municipals, que van ser 400 mentre que la candidatura del PSC a les europees només va rebre 277 vots.

La suma de PP+C's+VOX que no es presentaren a les municipals al nostre poble va obtenir a les europees el vot de 247 persones, PODEM 174 vots i la resta de formacions, 122 vots.

A banda, l'ISP, un dels grans triunfadors de les eleccions a Sant Pere de Vilamajor, amb 420 vots, no té una correspondència exacte amb cap formació que es presentà a les europees.

Sia com sia, és clar que els votants d'ERC a les municipals, com menys en un 40% van votar molt probablement la candidatura d'en Puigdemont, i que ben segur una part dels votants municipals del PSC també ho va fer.

Conclusió: l'efecte Puigdement (o cómo salvar al soldado Ryan) ha tingut una incidència essencial en els resultats a les eleccions europees, sobre tot pel que fa a votants municipals de ERC.

Quan s'observen els resultats a nivell de Catalunya, passa exactament el mateix, doncs JxCat va treure 537 mil vots a les llistes municipals i 987 a les europees, mentre que ERC en va treure 733 mil a les europees a Catalunya i 820 mil a les municipals. En canvi el PSC/PSOE va treure pràcticament els mateixos vots a les europees com a les municipals a Catalunya. En el cas de Catalunya, ben segur que votants de partits com la CUP i algunes agrupacions municipals, sense correspondència direte a les eleccions euopees, també van aportar els seus vots principalment a la llista de JxCat.

Anònim ha dit...

I per cert, cap partit portava al programa tancar la fàbrica de pinsos. Potser compten que ja està tancada.....