Darreres entrades:

30/1/10

Sant Pere de Vilamajor un "poble" de 600 habitants


És sobradament conegut que el municipi de Sant Pere de Vilamajor, gràcies a una manera d'entendre les coses que hi havia als anys 70, és una
agregació de cinc nuclis dispersos que un nucli principal intenta fer pivotar.

Des del punt de vista funcional, el nucli principal podria funcionar, i de fet funciona, com un poble en sí mateix: té tot el magre comerç, l'Ajuntament, Escola, llar d'Infants, Local social, La Rectoria, etc...

Des del punt de vista social custòdia l'essència del poble: La Força, Can Noguera, Can Pau, la fàbrica de pinsos, la perruqueria, i fins i tot als nuclimilitants.

No li falta de res per ser un poble complert, i cap altre nucli del municipi, malgrat n'hi hagi que voregen el doble d'habitants, és de bon tros tant complert. De fet els nuclis disgregats que l'envolten podríen pertàneyer a un altre municipi sense alterar res. Que al terme municipal s'hagin instal.lat altres assentaments, és només un fet circumstancial, per molt que la dinàmica d'aquests altres nuclis "alteri" les normals condicions de vida i de plantejament del nucli principal.

Dons bé, Sant Pere de Vilamajor és un dels pobles més petits de Catalunya, ja que segons el darrer padrò municipal a 1-1-2009, hi viuen només 586 persones. Concretament ocupa la rodona posició del 100, començant per la cua.

Tenim, al cap i a la fi, un poble de menys de 600 habitants, i ens queda un llarguíssim camí per convertir-lo en allò que ara per ara és un miratge: un poble de 4.000.

2 Comentaris. COMENTEU-HO:

Javier ha dit...

Ja que la montanya no vé a Mahoma, aquest tindrá que anar a la montanya. O sigui, si la concepció urbanística dels anys setenta del segle pasat va donar lloc a un poble tan dispers, a lo millor, i perdonim vostés aquesta barbaritat, a lo millor el nucli i els barris tindríen que apropar.se. Com?. Simplement construir als espais que els separen. Mira si n´hi ha lloc entre Vallserena, o Can Vila fins al nucli. O des.de Faldes o les Pungoles.
Jo crec que el famós i tantas vegades camí de Faldes al nucli, será o no será en funció d´aquest hipotétic projecte de creixement centrípet i centrifug.

Pungnou ha dit...

A pero Les Pungoles existeix per Sant Pere o simplement és un "pegote" per l'alcalde.....ni tan sols es fa un petit esforç per ajudar a avançar en el tema de les obres. Ni un intent de diàleg entre ajuntaments per desencallar el tema....i així voleu creixement??