Darreres entrades:

20/5/10

En el POUM, mana qui mana


Avui mateix,
l'Agència Catalana de Notícies posa en portada la intervenció de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat sobre els POUM's que estan tramitant alguns municipis catalans.

És un bon exemple per conèixer qui mana realment en la planificació urbanística municipal: els Ajuntaments proposen i la Generalitat disposa. I qui es pensi el contrari, no sap de què es parla.

Em consta que el nostre Consistori ha mantingut des de fa molt de temps contactes i negociacions amb Urbanisme de la Generalitat per perfilar el POUM de Sant Pere de Vilamajor, i alguns dels canvis que hi ha hagut han estat deguts a aquest procés de negociació prèvia.

Aixó no vol dir, però que la Comissió Territorial hagi de posar llum verda al POUM que finalment se li presenti, però com a mínim algunes de les coordenades del mateix hauran estat consensuades, ben diferent que l'anterior POUM-2005 (del què ningú es recorda).

Aquí teniu les notícies publicades per l'ACN al respecte:

Sant Feliu Sasserra compta amb un nou POUM després de regir-se fins ara amb unes normes de fa 22 anys

El municipi de Sant Feliu Sasserra (Bages) compta amb un Pla d'Ordenació Urbanística Municipal des d'aquest dimecres després que així ho aprovés la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central que s'ha reunit a Igualada. El municipi compta amb 23 quilòmetres quadrats de superfície i té edificis del segle XV i XVIII. Com ha explicat Pere Solà, director general d'Urbanisme, Sant Feliu Sasserra fins avui tenia unes 'normes subsidiàries que tenen una antiguitat de 22 anys i daten de l'any 1988'. El Pla Territorial de les Comarques Centrals va assignar-li una estratègia urbana de creixement moderat amb un límit d'ampliació de la superfície urbana i urbanitzable de fins un 30%, segons ha afirmat Solà.

Aquest creixement del 30% preveu que es puguin construir 219 edificis nous sumats als 93 habitatges que es poden construir amb el sòl urbanitzat de què ja disposa l'Ajuntament. Per tant, es podria arribar als 312 habitatges. Amb aquesta construcció es passaria dels 641 habitants que hi ha actualment al municipi als 1400. Com ha explicat Solà, principalment el municipi en el POUM preveu dos sectors de sòl urbanitzable; un per 'omplir' un 'buit urbà' i l'altre fa una previsió de sòl urbanitzable residencial 'no delimitat' que es podrà desenvolupar quan s'hagi completat el primer. Pel què fa al sòl industrial, el pla preveu construir una nova peça industrial, però, segons Solà, Urbanisme ha restringit que aquest sòl industrial no es podrà desenvolupar fins que no s'hagi completat el que ja existeix. A més, l'Ajuntament també fa dues propostes per equipar la vila amb activitat econòmica. Una és la construcció d'un petit hotel i l'altra la construcció d'una residència per a la gent gran.

Urbanisme suspèn el POUM de Sant Agustí de Lluçanès per un problema de 'sobredimensió'

La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ha decidit, aquest dimecres a Igualada, suspendre el Pla d'Ordenació Urbanística de Sant Agustí de Lluçanès (Osona) perquè ha considerat que la proposta de l'Ajuntament tenia un problema de 'sobredimensió', com ha dit Pere Solà, director general d'Urbanisme. Sant Agustí Lluçanès compta amb un total de 210 habitants i el POUM que proposa l'Ajuntament preveu augmentar-los fins a 850. Per a Solà, aquest era un sal 'massa important' i 'no s'adequava als criteris del pla territorial'. L'Ajuntament també preveia la construcció d'un equipament al voltant del nucli de població. Urbanisme ha fet una contraproposta a l'Ajuntament que redueix l'espai d'edificació.

Urbanisme ha suspès el POUM i està pendent que Sant Agustí de Lluçanès incorpori a la redacció del pla les propostes que li ha fet la comissió. Aprovació del POUM de Sant Julià de VilatortaUrbanisme ha aprovat el POUM de Sant Julià de Vilatorta (Osona), un municipi de 2094 habitants. La vila va començar a redactar el pla l'any 2005 que preveu un creixement moderat. El POUM preveu un creixement de 1000 habitants si s'urbanitza tot el previst. Sant Julià de Vilatorta compta amb 'espais-jardins' i el pla preveu densificar aquestes zones i construir més edificis en un sol espai. Urbanisme ha fixat un 'topall' per posar un límit a la construcció d'habitatges en una mateixa superfície.

Guixers aprova el seu primer POUM que manté el caràcter rural del municipi

La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat, aquest dimecres a Igualada, el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Guixers (Solsonès). Aquest petit municipi, que no té nucli, està conformat per construccions disperses que conformen els veïnats de Valls i Vilamantells. Fins ara, el municipi no disposava de cap planejament però des del 19 d'abril que ja compta amb normes urbanístiques, segons ha explicat Pere Solà, director general d'Urbanisme. Principalment, el POUM aporta un catàleg de les 107 masies i cases rurals amb què compta el territori i 'manté' el 'caràcter rural' del municipi, ha explicat Solà. A més, el pla conforma un nucli al voltant de l'església i el cementiri.

Pere Solà ha expressat que les construccions es preveun als espais 'on no hi ha valor' i es preserven els espais 'que sí que en tenen'. Al veïnat de Valls, el pla preveu la instal·lació del petit nucli de població amb la construcció d'alguns habitatges, i al de Vilamantells, que té tres hectàrees, permet construir un total de 40 habitatges.

0 Comentaris. COMENTEU-HO: