Darreres entrades:

11/5/08

Sobre el sou dels càrrecs electes

A l'abril va sortir publicat el Decret del Departament de Governació sobre Dedicació dels càrrecs electes dels municipis més petits. Es tracta d'establir ajuts per a la compensació econòmica dels càrrecs electes en Ajuntaments de menys de 2.000 habitants (612 a tot Catalunya).

Pretén fomentar l'accés a l'activitat política i dignificar l'activitat dels càrrecs electes locals dels municipis més petits de Catalunya, i permetrà que la dedicació dels alcaldes, i la dedicació parcial o complerta dels regidors, tingui una mínima compensació econòmica.

Ja era hora.

La Carta Europea de l’Autonomia Local, que va entrar en vigor l’1 de setembre de 1988, concreta que l’estatut de la representació local ha d’assegurar el lliure exercici del seu mandat, i ha de permetre una compensació econòmica congruent amb l’esforç i dedicació que en deriva i, si és el cas, la compensació pels beneficis perduts o una remuneració de la feina feta.

Les retribucions als membres electes de l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor han estat establertes de la següent manera:
  • Alcaldia Sr. Josep Mª Llesuy Suñol. Dedicació parcial de 27 hores/setmana. Retribució neta: 1.040€/mes.
  • Tinent d’Alcalde. Sra. Dolores López Ávalos. Dedicació exclusiva. Retribució neta 1.600€/mes.
  • Regidora. Sra. Navidad Nevado Garcia. Dedicació exclusiva. Retribució neta 1.600€/mes.
  • Altres Regidors expressament delegats per a una o diverses àrees determinades. Dedicació parcial de 15 hores/setmana. Retribució neta: 500€/mes.
  • Assistències dels Regidors a Plens i a sessions d’Òrgans col·legiats de que en formin part: 50€/ sessió.
Per a un municipi com el nostre, la pràctica considerada normal és de 4 vegades el salari mínim interprofessional, per a l'Alcalde amb dedicació exclussiva.
Els Tinents d'Alcalde, el 65% del sou de l'Alcalde, i si tenen delegació expressa, el 85% .
Els Regidors amb delegació expressa, entre el 30% i el 60% del sou de l'Alcalde, atenent a les tasques efectivament delegades.

El salari mínim interprofessional s'estableix enguany en 8.400 Euros/any, amb la qual cosa un Alcalde a dedicació exclussiva hauria de cobrar 2.400 Euros nets, al mes, per un municipi de dimensions com el de Sant Pere de Vilamajor.

A partir d'aquí, feu vosaltres mateixos els càlculs.

A l'hora de valorar els sous dels càrrecs electes, podriem assimilar-ho als preus de mercat per a directius d'empreses de mitjana dimensió. Aquesta comparació no suposa concloure com gens exagerats els sous recomanats anteriors. Tampoc ho resulten si es comparen amb les retribucions del personal de l'Ajuntament.

No opinaré sobre si són alts o baixos els sous dels nostres Regidors i Alcalde, doncs no tinc elements suficients per a valorar la respectiva dedicació individual (d'altre banda prou coneguda).

Afegiré, però, que sobretot l'Alcalde i també alguns Regidors, de fet fan una jornada setmanal molt més àmplia, i només compto la dedicació protocolària, apart de la preparació i assistència als actes de la Junta de Govern i els Plens, que s'estenen fora de la jornada laboral convencional.

Crec doncs francament que els nostres Regidors i Alcalde haurien de tenir una base de retribucions més alta de la que actualment està establerta, sobre la qual s'hauria de fixar el sou, en referència a la dedicació que efectivament estiguin prestant.

Altra cosa és que aquesta dedicació pugui esdevenir en alguns casos més nominal que real. De la mateixa manera que també altres dedicacions són en la realitat molt més àmplies que les previstes inicialment.

Així, no només els podrem exigir que cumpleixin amb les seves funcions polítiques i compromisos amb la ciutadania, sinò que a més, i sobretot, serveixin al Poble com a primers treballadors i directius que en són.

Les persones amb aquest nivell de responsabilitat haurien de cobrar sous en consonància.

0 Comentaris. COMENTEU-HO: