Darreres entrades:

3/9/08

Immigració i atur: dades per a la reflexió

Segons l'EPA (Enquesta de Població Activa, INE), el 24,4% dels aturats que hi actualment a Espanya són estrangers, mentre que només són estrangers el 14,4% dels ocupats totals (dades de juny 2008).
És a dir, 1 de cada 4 aturats és estranger mentre que dels ocupats 1 de cada 7 és estranger.

El 16,5% de la població activa estrangera està en situació d'atur. Entre els nacionals la taxa d'atur es sitúa en el 9,3% de la població activa.
Aixó es tradueix en què 1 de cada 6 estrangers actius està en atur, mentre que només està en atur 1 de cada 10 nacionals actius.

L'evolució d'aquests indicadors es recull en el següent gràfic:

Font de les dades: Enquesta de Població Activa. Les dades es refereixen al segon trimestre de cada any.

Malgrat que la taxa d'atur al segon trimestre de 2008 ha incrementat notablement respecte l'any precedent, la comparació de la existent entre la població nacional (gràfica verda) i la de la població estrangera (gràfica groga) és prou eloqüent.
Així, la proporció d'aturats estrangers respecte el total d'aturats (gràfica blava) ha crescut linialment i ininterrompuda en aquests tres darrers anys, i sempre per damunt de la proporció que signifiquen
sobre la població ocupada (gràfica rosa).

En termes d'atur registrat a les oficines de l'INEM, les dades contrasten, doncs l'11,1% dels aturats inscrits són estrangers, exactament el mateix percentatge que signifiquen els estrangers en el total de treballadors afiliats a la Seguretat Social (dades de juliol).
Actualment, el 85,4% dels aturats estrangers reben prestacions per desocupació.

0 Comentaris. COMENTEU-HO: