Darreres entrades:

29/11/11

Ple d'irresponsables

Finalment es va celebrar el Ple sobre les Ordenances Fiscals de l'exercici vinent. El primer viatge pel "Pas del Moro" del nou govern de Sant Pere de Vilamajor.

Les ordenances fiscals, com és sabut, són el marc bàsic dels ingressos municipals, on, apart de recaptar, es poden adoptar més i millor les polítiques de redistribució de càrregues entre les diversos col.lectius de ciutadans i entitats del municipi.

L'escenari actual de les Hisendes municipals ve determinadament marcat per la disminució dels ingressos. 
La primera font d'ingressos, d'un 70% del total són precisament les quotes tributàries de les diferents figures recaptatòries contemplades en les Ordenances Fiscals.
El 30% restant dels ingressos prové de les transferències d'altres Administracions, que si no són finalistes venen donades per la recaptació d'impostos estatals.

La paralització general de l'activitat ha fet que les taxes i impostos lligats a la producció i al consum hagin minvat espectacularment en els darrers tres anys. La caiguda de la recaptació tributària estatal també ha repercutit amb una menor entrega de transferències corrents vers els Ajuntaments. Per últim, les transferències finalistes, per a obres i serveis s'han vist igualment reduïdes per la carestia pressupostària de les administracions que les donen.

És hora de la responsabilitat en la gestió dels ingressos tributaris municipals, i a l'hora la circumstància més apropiada per introduir mesures de redistribució de càrregues entre els diferents col.lectius, com ja es fa en el cas de les famílies nombroses a efectes de l'IBI.

Doncs bé, el trinquet opositor, plena la boca de demagògia populatxera, ha marcat el resultat decebedor en la revisió de les Ordenances Fiscals de l'any vinent que el ple del passat 14 de novembre va aprovar, amb dues abstencions encara més criticables, la de ISP-ICV i la de ERC (sense RCAT, que hi va votar a favor).

Irresponsabilitat.

I l'estrella del "show" arriba a ser estrambòtica, carregant-se d'un sol traç la taxa de "guals".

Aquesta taxa està totalment normalitzada en els municipis "normals" i s'ha posat en marxa recentment en altres municipis -petits- que no la tenien. 

A Sant Pere de Vilamajor la tenalla és doncs d'allò més catxondo, irresponsable, doncs sota l'aparença de fer un regal als ciutadans i empreses, ignora la necessària didàctica tributària que va lligada a aquesta taxa, que és absolutament lógica, doncs:

a) Implica que es disposa de vehicle,
b) Implica que es té aparcament, i majoritàriament en el cas de sant Pere de Vilamajor un "xalet" amb garatge.

Fer pagar 10,5 Euros l'any per la taxa d'un gual que ningú donava d'alta, doncs ningú aparcarà davant de l'entrada de la meva torreta, ja semblava ridícul: el propi seria uns 30 Euros any i matrícula obligatòria per a tothom que tingui cotxe i pis o xalet, doncs totes les construccions urbanes del municipi han de tenir garatge.

La taxa de guals, que ningú s'enganyi, té per finalitat primigènia el manteniment de les voreres per on creuen els vehicles. Però, heilàs! només un 14% del lineal de la façana urbana del municipi té construïdes voreres, doncs ni ara ni mai s'ha obligat a fer-les (execpció feta, d'un temps ençà, per als nous habitatges).
Amb això, els particulars pensen que si no hi ha vorera (o si la que hi ha l'ha pagat ell), no hi ha d'haver taxa de gual, i en això no deixa de tenir raó. La taxa perd llavors legitimitat.

No és però aquest el motiu que deslobotomitza la decisió de les oposicions de govern, doncs de ser així haguessin pogut reformar l'ordenança en aquest sentit. No. Se l'han carregat de ple, i ni tant sols han tingut cura dels aparcaments en via pública per als discapacitats amb rendes baixes.

Ja tenim doncs els guals i zones de càrrega i descàrrega de franc, i diàriament centenars de vehicles traspassen les voreres pagades amb diners del municipi, i les fan malbé, de franc. Cap empresa pagarà ni un céntim per trinxar les voreres amb els camions. Visca la irresponsabilitat!. Uns en diran "solidaritat" amb el què pateixen la crisi (excepció feta de l'Ajuntament, que va sobrat). Altres en diem malbaratar recursos públics, una mena de corrupció en nom de la demagógia.

Com alternativa justa i compensatòria a aquest despropòsit, caldria ordenar una contribució especial paliativa per a la reparació de voreres malmeses pel pas de vehicles, així com menys el luxe de "ser diferents" no costaria diners a la desfeta Hisenda Municipal.

Un episodi més de despropòsits en un municipi on la majoria de la població té un xalet amb 20 metres de façana que costa molts quartos de mantenir. Per molta crisi que hi hagi.

I el més curiós és que es continua amb la ridícula taxa d'ICIO i que reparcel.lar un solar costi només 60 Euros, apart de l'IBi de fa 25 anys o impost de circulació de pagès (8,84 Euros per un ciclomotor), naturalment.
I, ara que l'impost de Successions ha passat a millor vida (com els seus causants) els Ajuntaments hauríen d'aprofitar la rebaixa per pujar l'Impost de Plusvàlua, i més en el cas de Sant Pere de Vilamajor amb uns terrenys valorats a preus de fa 25 anys.

I cap altre taxa ha estat revisada, i un bar pot tenir un tendal sobre la via pública per 5 €/any m2. Per cada fotocòpia d'un expedient l'Ajuntament et cobrarà 6 Cts (ma d'obra de recerca i servei inclosa). I per una llicència de nou habitatge, l'escandalosa xifra de 938,98 €. Altres taxes més grotesques com el trasllat de restes en el cementiri, van passar de 3,22 € a 31 € l'any 2009. No així la neteja del cementiri, que continua a 3,22 €/any. El certificat d'empadronament o de residència és de franc. Perquè l'arquitecte o aparellador muncipal et faci un certificat de danys (per exemple en el cas d'una ventada) et cobraran 20 €. també de franc les fotocòpies de plànols d'una llicència d'obra. 
Una ganga! L'Ajuntament cobra menys que la botiga de xinesos de Sant Antoni de Vilamajor!

Però no, res de res. Volen ofegar el Govern. Primer privant-los d'una menys que justa remuneració per a treballar per a tots plegats, i ara enfonsant encara més la Hisenda Municipal. Inconscients "polítics" de pa sucat amb oli (de girasol)!

(Per cert no sé perquè haig de pagar amb els meus impostos el transport escolar d'un grapat de nens, o els milers d'Euros que costa mantenir les Escoles. Tot sense mirar la renda dels pares que gaudeixen d'aquests avantatges "socials").

Curiosament, grups com els que representen els dos que es van abstenir, prediquen arreu que qui més té pagui més impostos. Qui viu en un quart pis de Llinars o del Carmel pensa que hauríem de ser nosaltres, que tenim xalet, parcel.la, garatge... i un fanal per habitatge.

Per cert, el GISP ha votat sempre a favor de la taxa de guals i ara se'n desdiu. I ERC va estar a favor sotmés a l'Informe de la Diputació, que va ser favorable (l'acta diu, textualment: "La regidora Cristina Romero diu que li sembla bé...")

5 Comentaris. COMENTEU-HO:

Anònim ha dit...

la Taxa de Guals siempre se ha aplicado y se continuara aplicando,al menos yo lo entiendo así, por que no es la misma taxa.y es de 30€ en el 2011, yo la pago. y las aceras , por suerte de unos años hacia aquí son obligatorias para que te puedan expedir la célula de habitabilidad. al menos, a mi me obligaron . Otra cosa es que pasa con las parcelas que en su día no se les obligo?

Per SPectiVa ha dit...

Creo que te confundes, Anónimo.

La taxa de guals es va crear l'any 2008 i s'ha aplicat l'any 2009 i el 2010.

Amb la derogació, l'any que ve, ni les empreses, ni les zones de càrrega i descàrrega ni els domicilis particulars pagaran res de res. Només es pagaran, 30 Euros, per reservar 5 metres de calçada com a zona reservada d'aparcament o perquè ningú hi pugui aparcar, òbviament graciable a sol.licitud. No es preveu ni tant sols rebaixes -que rebaixar sobre 30 Euros ja té guasa- per a reserves de calçada per aparcament prioritari per a discapacitats.

El tema de les voreres només s'arregla, per a les cases que ja estan fetes, amb una contribució especial, és a dir, que les faci l'Ajuntament i les carregui als diferents propietaris, en proporció a la línia de façana.

Anònim ha dit...

En Perspectiva, com fa sovint, ho barreja tot i, curiosament, sempre li surten les sumes al seu favor.

Si vol criticar l’oposició, faci-ho. Si vol criticar l’equip de govern, faci-ho també.

Però no ho ajunti tot i tracti de voler tenir raó. O potser es pensa que qui ha fixat el preu de les fotocòpies és l’oposició?. O potser es pensa que qui no vol actualitzar l’IBI és l’oposició?.

Cadascú ha de ser responsable del que fa i del que no fa. Però no tots els responsables -o irresponsables com li agrada dir a PersPectiva- son sempre els mateixos.

Per SPectiVa ha dit...

Les decisions del ple les determinen tots i cadascun dels regidors/es, per això el responsable és el propi Ple, com titula -en sentit contrari- el "post".

Tothom té ben clar, però, qui ha fet desaparéixer la taxa de guals, doncs hi han vingut insistint en varies ocasions, i no han estat precisament els regidors de l'equip de govern.

FS ha dit...

Segons les actuals normes democràtiques el ple és l'òrgan sobirà del poble, per tant, les decisions preses per majoria estan recolzades per més d'un 50% de la ciutadania vilamajorenca.

Criticar les decisions que prenen els representants de la majoria del poble és com a mínim agosarat. Per Spectiva, la decisió de l'oposició està recolzada per la majoria del poble.

Si hom accepta les regles democràtiques ha d'acceptar les seves conseqüències.

Demagògia a part, la mal anomenada democràcia actual (que s'hauria de dir partitocràcia) té enormes dèficits, un dels quals ho fa veure en Per Spectiva (la decisió de la majoria no ha de ser la més correcte). Però és el sistema que la majoria de gent ha decidit i en el que participa activament.

Jo no vaig votar per què no vull participar en el sistema, el que em permet poder abocar totes les crítiques que vulgui. Estic legitimat.

Els que vàreu votar no podeu criticar el sistema (la democràcia) però si als partits.