Darreres entrades:

4/3/08

Increment de l'atur: una dada per a la reflexió

Segons les dades de l'INEM, l'atur a Espanya ha arribat al màxim històric des de juny de 1998, situant-se en 2.315.000 persones, un 11,6% més que el mateix mes de l'any anterior.

A Catalunya aquesta xifra ha arribat a 291.000 persones, que significa un augment del 13% respecte dotze mesos abans.

Per a la reflexió, cal fer constar que els aturats estrangers han crescut en un any a Espanya de 90.000 persones, que significa un 53,6% en un any (sí, no és un error; a Mùrcia l'increment ha estat del 116%: més que duplicat). Actualment són 258.000 els estrangers en situació d'atur.

A Catalunya, l'increment interanual d'estrangers en atur ha estat del 43,9% (14.900 persones d'increment) i ara arriben a uns 49.000. El 45% dels nous aturats en els darrers dotze mesos són estrangers.

Els aturats estrangers representen ja a Espanya l'11,1% del total de persones en atur, mentre que un any abans només arribaven al 8,1%.

Pel que fa a Catalunya, els aturats estrangers arriben a 1/6 del total d'aturats (16,8%), pujant 3,2 punts en relació amb l'any passat.

A Espanya, els afiliats estrangers a la Seguretat Social representen el 10,5% dels afiliats totals (11,3% sense comptar els autònoms). De la seva banda, els aturats estrangers representen l'11,2% del total dels aturats. A Espanya l'atur està repartit per igual entre nacionals i estrangers.

A Catalunya, els afiliats estrangers a la Seguretat Social representen el 8,3% dels afiliats totals. (8,6% sense comptar els autònoms). En canvi, els aturats estrangers representen el 16,8% del total dels aturats. A Catalunya l'atur entre els estrangers és el doble que entre els nacionals.

En resum, per no marejar més amb les dades:

- Aturats nacionals respecte afiliats nacionals totals: Espanya 12,0%. Catalunya 7,8%.
- Aturats estrangers respecte afiliats estrangers totals: Espanya 12,9%. Catalunya 17,3%.

A Catalunya 1 de cada 5 estrangers amb permís de treball està a l'atur, estant en aquesta situació 1 de cada 10 nacionals.
Fent una segregació a efectes comparatius, cada 4 estrangers que treballen haurien de mantenir 1 estranger en atur, mentre cada 9 treballadors nacionals haurien de mantenir només 1 compatriota aturat.

La tesi, sostinguda pels dos sectors que més s'han enriquit a costa de la immigració (construcció i hostaleria) de què la immigració estrangera era indispensable, es comença a desinflar com una bombolla.
Ara, a més de mantenir residents estrangers il.legals, haurem de mantenir els treballadors estrangers legals.
Fins quan aguantarà l'altra tesi de què els estrangers són indispensables per mantenir-nos les pensions a tots plegats? Que més se'ns està amagant?

No deuen ser aquestes afirmacions políticament correctes, però en termes quantitatius no deixen de ser la realitat. Realment preocupant...

(Si ho voleu, podeu deixar aqui els vostres comentaris)

P.D.: Després de posar el present article, El Periódico de Catalunya ha publicat un article que analitza, amb major detall aquestes mateixes dades. Precisament, al redactors de l'article alló que més els preocupa és que els treballadors estrangers no puguin quedar coberts en la seva totalitat per les prestacions de desocupació, doncs porten menys temps cotitzant.
Que no es preocupi, que ja els hi donarem rendes de subsistència i altres ajuts, que amb la pujada del salari mínim interprofessional significaran potser més ingressos que el sou que cobraven en treballar.

0 Comentaris. COMENTEU-HO: