Darreres entrades:

17/11/09

Josep Maria Llesuy, un Alcalde torero, un alcalde compromès


Han passat ja dos anys i mig gairebé des de què en
Josep Maria Llesuy va ser nomenat Alcalde del nostre poble.

Qui se'n recorda de com estaven les coses fa 30 mesos!

A en Josep Maria Llesuy, des de que va arribar a l'Alcaldia, no li han tocat bons temps...

Ha hagut de lidiar, torero, amb tots i cadascun dels temes clau del nostre poble, temes claus del nostre temps: un POUM mal nascut que calia redreçar, un IES qui sap on posar-lo, teranyines a la Hisenda Municipal, activitats consentides però il.legals, modernització dels serveis municipals i de les infrastructures, viabilitat de la Rectoria, posar Sant Pere en el Baix Montseny, ... Miri el tema que miri, tots estan ja a l'agenda d'alcaldia, i mira que fa un grapat d'anys que estaven per resoldre.

Em recorda quan vaig ser president de la meva comunitat de veïns. President rera president s'anaven passant la pilota de la nostra piscina comunitària, que s'havi de tornar a enrajolar. S'havia de fer i ho vaig fer. Crítiques i més crítiques, com quan vaig decidir canviar d'una vegada unes obsoletes bústies que queien a troços, o quan vaig restaurar el parquet de l'esquash.
Ara ja ningú se'n recorda de qui ho va fer, però ja està fet.

I a més, a en Josep Maria Llesuy li ha tocat lidiar (torero) amb la pitjor crisi econòmica de la nostra generació, amb les conseqüències derivades per a la gent.
I per postres, els canvis socials de la mà dels nouvinguts han incubat en les postures nuclimilitants i acollit a tots els experts en sostenibilitat i prevenció de riscos per donar i vendre.
I de ressopó la diàspora d'agrupacions polítiques o simplement agrupacions, que han tingut recolzament a les urnes, més replicants que mai.

Sent com és, en Josep Maria, el primer alcalde nouvingut (només fa 10 anys que viu a Vilamajor) i a més amb l'estigma de ser el primer alcade de la perifèria, no podia aconseguir fer-se seves les forçes vives (forces, deixem'ho així) del poble. Però aquestes forces, de mica en mica, estan entenent que millor posar les veles als nous vents.

Pencaire no se li pot negar, honest també, i, fonamentalment, no té interessos a defensar, protegir ni amassar més que els de la seva visió per al nostre poble: mai havia passat quelcom tant simple.

A vegades, però, per vehement i impulsiu (va amb les persones, no amb el càrrecs) engega com un cavall i ha d'aturar com un ase... sense deixar per això de ser intel.ligent.

Alguna cosa deu tenir quan tres regidors han marxat del govern, ... però també n'ha guanyat.

Li han posat pancartes per acabar amb la fàbrica, quan des del primer dia de govern va posar fil a l'agulla en la complicada solució del tema, també heretat. Tothom, ara, critica el nou POUM sense recordar l'antic POUM que va estar apunt de ser aprovat pels mateixos que critiquen el nou.

I en canvi tothom se n'aprofita i, sens reconèixer-li autoritat, només veig i escolto crítiques, i silencis. És el que passa per posar-se proper, per anar amb franquesa amunt i avall.

No he conegut mai un Alcalde a Sant Pere que tingués una agenda tant plena d'actes amb els veïns, de qualsevol mena.

Ara, torero, ens deleita amb la seva valentia i encara els grans temes del municipi davant la gent, com ho ha de fer un home públic començant aquest dissabte, a les 12 a la Carpa, diumenge a les 11 a Can Vila i a les 17 a Les Faldes.

És l'hereu, que ha rebut el llegat de grans temes inajornables, un torero a qui no arronsen els Sanfermíns.
Amb tants temes oberts encara té un any i mig per tancar-los, definitivament. Potser pocs li ho agraeixin però hi haurà hagut un abans i un després en aquest poble que, encara que no ho sembli, ja està posant en el Segle XXI.

No tindrà "pedigrí", però confio en què faci nissaga.

(Direu que altres Alcaldes han fet també coses importants per al municipi, i és ben cert, però llavors jo no tenia aquest bloc per explicar-ho. Ah! i no m'importa dir que té la meva simpatía; ell ha fet que sigui, literalment, així).

14 Comentaris. COMENTEU-HO:

Pepito grillo ha dit...

Sou parella de fet o de dret? Jo vull que la meva dona em defensi tant com tú a l'alcalde i sobretot que només vegi les meves virtuts i no els meus defectes

Per SPectiVa ha dit...

PePito, saps prou bé amic que són els fets i no els drets allò que em fa dir el què dic.

De defectes en té, però d'això ja se n'encarreguen molts altres, per no dir tothom. No cal doncs matxacar -i no has fet- a un que, a més i per sobre dels defectes, li troba virtuts. Parafrasejant Publio Terencio: "Homo est, humani nihil a ipse alienum puto".

Espardenya ha dit...

Gran declaració d'amor! Ja ho diuen ja, que l'amor es cec...

Per SPectiVa ha dit...

Potser tens raó, EsPardenya, però al cap i la fi és noble.

Petito Grillo ha dit...

Trobo totalment lícit que les persones que estan d'acord amb la gestió de l'alcalde el defensin, però també estic d'acord que els que estan en contra l'ataquin. L'únic que demano és respecte per a totes dues bandes.
Expresseu la vostre opinió argumentant-la, sense entrar en atacs infundats i personals.
Sempre, però, tindreu l'oportunitat de demanar explicacions el dia de la reunió amb l'alcalde

Pepito Grillo ha dit...

Vet aquí la meva opinió número 1:
Crec que és un enorme acte de valentia respondre a les preguntes dels ciutadans però crec que ho fa com a resposta a un moviment. Per què no ho ha fet abans? L'alcalde, malgrat les seves promeses electorals, no ha impulsat la participació ciutadana ni ha admès les opinions dels ciutadans (sempre ha cregut que se li atacava quan en realitat s'opinava).
Destaco, però, la seva valentia per què segur que el dia que faci la reunió al nucli hi haurà molts però que molts atacs, tant a ell com a la seva persona. La solució fàcil hagués sigut callar i fer.
L'únic que espero és que no es tracti d'un acte electoral sinó una resposta a la situació crispada que es viu.

Per SPectiVa ha dit...

Ospa, PePito, no facis d'àrbrit en una comessa de la què n'ets part!

El què em sorprén és que a una banda estigui jo pràcticament sol i a l'altre un bon grapat de persones. Estaré equivocat?...

Crispació?

Tots els temes a criticar han estat presents en els darrers anys. I el silenci era ben notori.
On estaven els que ara criden -es crispen- quan els problemes ja existien i no van fer res per solucionar-los?
No serà que ara que tenim un alcalde que agafa els toros per les banyes tothom es veu valent per mossegar-lo?
No serà que una fornada de nous residents han vist en el primer alcalde nouvingut, de la perifèria i que no té el recolzament incondicional de les forces vives de sempre, la oportunitat per ficar-hi cullerada?

El què passa és que ha començat a estirar del carro, i hi ha algú que sense haver fet res més que criticar, mou el carro per posar-lo davant del bou.
Però el mèrit no serà mai del carro...

Pepito Grillo ha dit...

Les teves afirmacions t'haurien de fer reflexionar quan dius que ets l'únic que el defenses. La majoria sempre té raó, és la base de la democràcia.
Tothom era conscient dels problemes existents però no existia en Llesuy. Et poso un exemple: imaginat un rei sense carisma, que crispés a la població, que provoqués, que fos poc democràtic, etc. La gent es queixaria de la monarquia malgrat que porta molts segles en funcionament. La resposta correcte no seria, per què us queixeu ara i no abans? La resposta correcte seria, ¿que ha provocat que la monarquia tingui unes quotes de popularitat tant baixes?.
Es pot ser valent però no inconscient. Sinó sé torejar mai em posaria davant d'un toro

Per SPectiVa ha dit...

PePito, filosofem.

La democràcia no assegura que es prenguin les MILLORS decisions, sinò les decisions QUE VOL LA MAJORIA dels que la exerceixen. El cas de la consulta per a la NOSTRA autodeterminació n'és el paradigma: mai es guanyarà a Catalunya.

No he vist MAI en aquest darrers anys ni una aportació a la solució dels problemes que l'Alcalde torejava: ni una.

Participar no és cridar en grup, participar, com he escrit altres vegade, sense assumir la responsabilitat és un exercici de marujeo.

I el món avança gràcies als que s'arrisquen, no pas gràcies als que critiquen. El toro no deixa de ser un animal, perillós, certament. El nostre alcalde ha anat a l'era sabent que hi trobaria pols.

Pepito Grillo ha dit...

L'alcalde ho és per les regles democràtiques, per tant cal acceptar-les, ens agradi o no. Si la majoria diu que l'alcalde no fa bé la seva feina, doncs acceptem-ho.
No han hagut aportacions? Els comentaris al teu bloc és ens si una aportació, tant vàlides i respectables com les teves.
Efectivament, el món evoluciona gràcies als que arrisquen i no als que critiquen. Tú, exactament que fas? Nosaltres, la majoria, ho tenim clar.
Finalment, l'era està plena de pols per què l'alcalde l'havia escombrat abans que arribés la palla.

Pepito Grillo ha dit...

Deixem de banda les discussions filosòfiques entre tú i jo i parlem sobre el tema en qüestió.

Opinió número 2

En una societat democràtica com la nostra, els governs han d'actuar democràticament. L'alcalde ho fa però presidencialment, o sigui, escolta però ell decideix sense tenir en compte les opinions, pensant que les seves opinions són les millors (egocentrisme?).
El resultat és que els seus mateixos membres del partit l'han abandonat, dins i fora del govern. Tothom sap les raons que van portar a la dimissió dels membres del CiU al govern. Tothom sap per què ha dimitit una part de l'executiva del comité local del CiU.
El presidencialisme no és la millor l'opció per un govern local.

Anònim ha dit...

Aquest debat de tan llarga duració en el temps planteja uns interrogants: tant poder té una persona sola?. En aquest cas el batlle de Sant Pere?. Tant soroll i protesta davant l´autoritat del senyor Llesuy?.Es una táctica política, opositora o n´hi ha alguna cosa més que no es diu?.
Reflexions d´un ciutadá de a peu. D´un futur votant.

Per SPectiVa ha dit...

PePito, a partir d'aquestes branques ja m'imagino que l'arbre el dibuixaras corcat.

Si la majoria diu que l'alcalde ho ha fet be no per això vol dir que ho hagi fet bé. I a l'inrevés.

En Millet va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la seva tasca, que en opinió de la majoria era encomiable, Jesucrist va ser penjat perquè la majoria pensava que era un terrorrista, Galileo va ser denostat en el seu temps perquè la seva opinió era contrària a la de la majoria, tothom era de l'opinió que no s'arribaria a la Lluna i la gent opinava majoritàriament que la terra era plana, ...

No és un problema de la democràcia, sinò de la forma en què s'aplica: hom pot no anar a votar i després exigir que qui mana l'escolti, es vota a marques i no a persones, tots els vots compten el mateix,...

Sent el sistema menys dolent, sense dubte el fem prou dolent.

Es tracta d'administrar una espècie de Comunitat de Veïns que no deixa de ser un municipi. La política no es fa en els passadissos dels consistoris, precisament.

Els Ajuntaments són l'administració més presidencialista, i ho són per excel.lència i per prerogativa legal.

Sé que ets reflexiu. Et proposo un saludable exercici:

Agafa un paper quadriculat i escriu les coses i temes sobre les que opines que que aquest alcalde ha gestionat malament els interessos de la Comunitat de Veïns.
Ara aquells temes o coses que opines que ha gestionat bé (aquí segons dius tindras poca feina).

Dels temes comuns que que ha gestionat malament, puntúa si ho ha fet millor o pitjor que els què l'han precedit.
De les coses que ha fet bé, escriu com les haguera pogut fer millor.

I ara posa en tots dos casos -tant les coses que ha fet malament o no ha fet, com les que ha fet bé- què haguéssis fet tú (per posar un nom) si haguessis estat alcalde.

Aquest exercici, t'asseguro que és molt saludable. La llista de coses que encara no s'han fet és en la meva opinió, la més llarga, i la més curta, no en tinc cap dubte, la de les coses que no s'han pogut fer millor.

Aquest és el veritable balanç; un balanç de 30 mesos de govern de la nostra comunitat de veïns.

Altra cosa és dedicar-se en aquests temes al marujeo o a la ociosa filosofia política, dues components ben patents en aquest el nostre poble.

De la meva banda, res haig d'arriscar doncs no em toca exercir reponsabilitat d'administrar. Em limito a la missió que he triat: analitzar, meditar i obrir, un a un, desgranant-los els temes que considero més importants en cada moment per el nostre municipi. Creo consciències i miro de què, sobretot, es pugui disposar de tota la informació i coneixement al respecte de cada tema. Ajudo, simplement, a crear opinions fonamentades, siguin a favor o en contra de les tesis que sostinc.

I he anat més enllà; he creat espais virtuals i els he convertit en punts d'observació callada, en punts de de trobada per a qui ha volgut, que ens permet ara, amic, continuar xerrant i agafar una mica d'aquí, una mica d'allí.

En aquesta construcció d'una comunitat millor, PePito, hi ha molts rams en què s'ha de treballar. Jo, un simple paleta. Això és exactament el que faig, ja que m'ho preguntes.

Per SPectiVa ha dit...

Nota: Després del rotllo anterior, deixo de respondre comentaris en aquest espai per tal de no acaparar i avorrir-vos més. Quan sigui, em trobareu a Vilamajor Opina.

Ciutadà d'apeu, futur votant, et proposo que plantegis aquesta qüestió precisament a Vilamajor Opina; ben segur trobaras resposta si te la volen donar.