Darreres entrades:

2/11/09

Estratègies empresarials (I): la fàbrica de Pinsos

Després de llegir l'acta del Ple de l'Ajuntament del dia 1 d'octubre, històric, es podria fer amb la fidel transcripció de la discussió de la 0-posició amb l'Alcalde, una peli dels Germans Marx.

L'espectacle, des de fora estant és com menys peculiar, i des de la fàbrica estant, simplement patètic.

Tothom s'atreveix a decidir el destí d'una planta industrial, una empresa. Pensem per un moment com un empresari.

Premises:

  1. Canviar la fàbrica de lloc costa, com mínim, uns 5-8 milions d'Euros, i dos anys. Si s'aprofita per posar al dia algunes màquines i instal.lacions que no paga la pena traslladar, la factura puja a 6,5-10 milions.
  2. Ara per ara, mal que bé, la inversió actual ja està feta i pràcticament amortitzada.
  3. Les dificultats per finançar una inversió d'aquesta mena obligarien a alienar de mala manera part d'algun altre patrimoni, i així i tot possiblement no es podrà aconseguir tot el finançament necessari, donats els temps que corren.
  4. El periode de retorn d'una inversió d'questa mena, en el context de l'activitat és d'uns 15-25 anys.
  5. De fer una inversió d'aquesta mena, atenent a la tipologia del negoci, a ningú se li ocorreria posar-lo a Sant Pere de Vilamajor: hi ha altres emplaçaments molt més convenients i que faciliten la competitivitat de la indústria.
Conclusions:
  1. Potser les característiques de l'activitat actual, més aplicades a la comercialització, ja no requereixin una fàbrica pròpia: a Sant Pere pot quedar la seu central, per exemple en les oficines actuals. Ocupació: 18 persones.
  2. De traslladar-se la fàbrica no seria a Sant Pere de Vilamajor, malgrat la barrera de sortida que significa la dedicació dels fundadors i la dels propis gestors principals actuals.
Tot plegat, cal aconseguir de 3 a 5 anys, sia com sia, per posar en solfa alguna d'aquestes decisions. Mentrestant esperar si l'Ajuntament per la via que sigui, permet la liquidibilitat accessòria per uns 6 milions d'Euros (en diners o patrimoni, directe o indirecte. P.ex. compensacions per la masia i voltants), xifra mínima acceptable per a plantejar el trasllat al mateix municipi.

Dir en veu alta la premissa de què es vol la deslocalització i a l'hora que la prioritat és que no es perdin, per al municipi 60, o els que siguin, llocs de treball existents, és una entel.lèquia.
Exigir en veu alta el "trasllat immediat" de la fàbrica, una inconsciència.


Si ha d'haver continuïtat, algú els hauria de dir a tots plegats que n'hi ha per 4 ó 5 anys de l'actual fàbrica de pinsos, temps mínim per a què la Justícia resolgui els drets de cadascú.

Assumint tot plegat, és quan es pot començar a negociar amb seriositat.

I mal que els pessi a alguns, el POUM és, per a tot plegat, la única oportunitat. I el rellotge aviat entrarà en temps de descompte.
La decisió es prendrà estigui o no d'acord la 0-posició: no hi quedeu desmarcats, és a l'era on heu d'estar perquè fora us omplireu de pols.


Al gener, quan comenci el meu periode lectiu a la Universitat, en faré d'aquesta decisió empresarial un cas per als meus estudiants de tercer curs: ja us en donaré els resultats.

11 Comentaris. COMENTEU-HO:

Anònim ha dit...

No fer soroll, no fer pudors, no carregar l´aire de partícules que ataquen les vies respiratorias. No crec que solicitar aixó sigui una "insconciencia".
A lo pitjor també costa molts diners posar els medis anticontaminants. Clar, que si el trasllat de la fábrica i les mesures anticontaminants deben asumirles els veins i el Consistori... municipal...

EnRic ha dit...

L’Informe rebut de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i realitzat per Ambient i Tecnologia Consultors davant de la fàbrica “Diagnosi sobre problemàtiques d’olor”, no diu precisament aixó.

Anònim ha dit...

A veure, a veure aquest inform. Diu l´Associació de Veins del nucli que s´ha sol.licitat a l´Ajuntament i que aquest no el dona. Estaría bé un analisis alternatiu d´aquests resultats.A més i més, els veins de la Plaça Montseny, del carrer Parera del Pla, del carrer Nou, del carrer Sant Nonet, del barri de Can Llobera han explicat en asamblea veinal les molesties mencionades que hi provoca el funcionament de la fábrica de pinsos.

joan garcia ha dit...

Si més no ès curiòs, tant de temps Per SPetciva que sempre que parlavem de la fàbrica, demanaves perqè ningú feia el que realment es pot exigir com a ciutadans, el cumpliment de les lleis.
Ara que un grup de veïns podria fer-ho sembla que no estas per la feina.
Enric a mi també m'han dit això, però no l'he vist, de fet han demant que vingui un técnic de diputació a donar les explicacions del que posa. Independentment tu creus que no fa pudor? igual el lloc on es va posar la furgo no era l'adient, igual es podria fer un altre estudi en un altre lloc, plaça montseny per exemple.
És veritat que una deslocalització comporta temps, temps que ha anat passant sense que s'arribi a cap acord.
Els veïns no volen saber de lleis, volen que no faci pudor que els sorolls es redueixin i que la deslocalització no suposi cap cost municipal, si s'aconsegueix això als veïns els hi és igual si te llicència medioambiental o no, o la legalitat dels túnels.
Parles de que es necesiten molts diners i es lògic es una empresa gran, jo em pregunto quina facturació te pinsos icart, igual llavors veiem que les inversions valen la pena i no son tan excesives.
De totes maneres que quedi clar que l'AVSP vol trobar una solució i ser fidels als veïns i les seves queixes.

Per SPectiVa ha dit...

Les Lleis sempre s'han de cumplir, però les mateixes Lleis, ens agradi o no, tenen uns tràmits i salvaguarden drets de totes les parts.

Ara per ara, aquestes Lleis no poden "tancar immediatament" la fàbrica. Ara be, hi ha maneres de precipitar el seu cumpliment o simplement impedir l'activitat de la fàbrica, i si aquestes opcions es precipiten, serà aixó; un tancament, no pas un trasllat.

La facturació de l'empresa no és el més important, sinò els seus marges de benefici, que com tot el sector són força reduïts. El periode mig de retorn de la inversió es situa en uns 20 anys, més o menys, d'acord amb les dades històriques de l'empresa.

Exigir el tancament, trasllat o cessament de l'activitat, immediats de la fàbrica és incompatible amb la conservació dels llocs de treball de la mateixa.

Joan Garcia ha dit...

Crec que com a veïns no volem arribar al punt de exigir aquest cesament,però es una possibilitat. El manifest es una carta de bones intencions, tal com van fer els responsables de la fàbrica.
Depen de quina posició tinguin els responsables les accions que intentarem portar a terme seràn més o menys radicals, com saps aquest divendres ens reunim amb el gerent per saber quins plans te i quines intencions.
De moment farem sentir l'opinió dels veïns al respecte i sempre com en qualsevol negociació partirem sobre màxims, a rebaixar sempre estarem a temps, no podem obviar el que hans dit els veïns.

Anònim ha dit...

Aixó de que "com en qualsevol negociació partirem sobre máxims, a rebaixar sempre estarem a temps, no podem obviar el que han dit els veins" em sona a clase dirigent i a tutelats. A veure si d´aqui surt un altre partit, aquest denominat: Sense Pudors, Sense Sorolls al Poder, o sigui: el S.P.S.S.P.

Javier ha dit...

http://docs.google.com/fileview?id=0B-cTkN3U0acKMzA5NDAxOGEtYjQ2MS00NDI1LTlhN2MtMzFiMjAzNDRmYzFm&hl=ca
Interesant Inform de l´Asociació Ecologista La Carrasca, de Alcoi, sobre el dret del ciutadá de tenir accés a la ínformació mediambiental per part de l´Administració Pública.

Javier ha dit...

http://www.ecologistasenaccion.org/spip.php?article15783
A veure si aquest enllaç funciona.

Per SPectiVa ha dit...

Llegeix-te les bases del Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local que m'he pres la molèstia de reproduïr. I mira el pressupost disponible.

Fa 40 anys que a peu, en bici o en moto passo qausi cada cap de setmana pel camí de Can Llobera.

Dubto que tu hagis begut mai qigua de la Font de Can Llobera. Jo vaig fer-ho fins que, aigües amunt van posar canonades per xuclkar la darrera gota que baixava per la riera (i d'això no dius res).

Salutacions

Javier ha dit...

Caram, Perspectiva. Has dit dues coses molt interessants. La primera es que semblas coneixer molt bé els paratges dels que parlem.Si no ens hem creuar per el camí de Can Lobera va ser un miracle. Tenim que fer la passejada i de segur que amb quaranta anys d´experiencia més que jo aprenderé molt.
La segona es lo de la canonada que dius. Jo no tenía ni idea, peró ja que ho has mencionat, podriés explicar.ho aquí?.
Salutacions.