Darreres entrades:

23/3/09

Passa-ho!

He estat rebent correus electrònics de diferents persones per tal d'animar la meva presència al Consell de Poble de dilluns vinent.

També en aquesta ocasió els grups polítics que han declarat la guerra al POUM, a l'uníson, demanen que tota la gent del poble, "i de fora del poble" vagi al Consell de Poble, convidant a intervenir-hi.

Perquè tanta insistència?

Fa dos anys, poc abans de voler presentar el POUM-2005 a l'aprovació inicial, els grups polítics llavors en el Govern, sabeu que van fer amb el Consell de Poble? Doncs res, ni el varen convocar.

I ara, que si ha estat convocat, i obert a tota la ciutadania, reclamen la presència de la gent del poble i de fora del poble. És que algú interessat encara no s'ha enterat, o és que al cap i a la fi s'esta "reclutant" una determinada gent?

En resposta a aquest interrogant, un habitual comentarista de Vilamajor Opina, m'aclareix el dubte:

"No reclutem, animem a la participació. Us imagineu un Consell del Poble, òrgan superior de la participació ciutadana, sense participants? No seria lògic".

O sia, que el consell plenari del Consell de Poble, que és format per:
- Un regidor/a de cada grup polític municipal.
- Un representant de cada entitat, associació o col·lectiu ciutadà inscrit al registre municipal.
- Tres representants dels sectors professionals i econòmics: pagesos, serveis i indústria.
- Set membres de la borsa de ciutadania voluntària del Consell (un per veïnat),
no és cap òrgan de participació.

Curiós punt de vista. Ara sí que no entenc res... Ara sí que ho entenc tot.

Tanta poca confiança els mereix el propi Consell de Poble i la Comissió d'Urbanisme d'aquest?

Si no en tinguessin prou amb la Comissió d'Urbanisme, i el seu Informe, que amb les seves perles afavoreix els seus interesos, si no en tinguessin prou amb la seva presència i participació, doncs és de destacar que un punt de l'ordre del dia de la reunió del Consell està reservat a les aportacions dels grups municipals, si no en tinguessin prou per alguns arribar fins i tot a fer pressionar determinats representats a través de gent de Barcelona per a què votin en contra

Doncs alguns creuen que no n'hi ha prou, que cal portar "claca", de la seva corda, per aconseguir amb bulto i tangana el que no poden aconseguir amb arguments. Ara volen cremar el darrer cartux per convèncer convocant una mena d'assemblea que té la mateixa pinta que les de la meva Universitat amb això de Bolonya.

Si és veritat, com diuen uns, que està entre mans el futur de Sant Pere de Vilamajor, doncs realment ja hi són posades totes les mans, el què sobra, sens dubte són les mani-pulacions.

Per a l'escac al rei tot s'hi val.

Fa dos mesos i mig, posades de manifest crítiques al procés, vaig suggerir un full de ruta en previsió de la situació actual. A ningú li ha interessat seguir res semblant; era millor deixar seguir sense ensenyar les cartes, aprofitant "la desbandada" per aconseguir crear els propis espais d'influència.
Tant han esperat que se'ls hi ha escapat de les mans, i ara, a corre-cuita cal, a la desesperada, refer el corralet.

Si s'estigués animant a la participació honesta em semblaria magnífic. Però no. No, el que busquen es "claca", gent que s'oposi al POUM que presenten els tècnics, gent que puguin utilitzar "a pes" a favor dels seus propis interessos.

Però tots els què hi anirem, no ho farem per això, i des d'aqui animo també tothom a anar a escoltar el que ens diran les màximes representacions del nostre poble: els tècnics, l'Alcalde, la Comissió d'Urbanisme i els membres del Consell de Poble.

Personalment estic més ansiós per escoltar especialment les propostes de les forces polítiques del municipi, sobretot les de l'oposició, que han estat convidades expressament a fer-ho.

No s'ha d'oblidar però, que els grups polítics de fora del Govern ja han manifestat públicament les seves propostes i consideracions respecte al POUM. Repassem-les:

ERC:
  • Proposta al PMU 1, Pla de Millora Urbana (SNC) que consisteix en una gran illa d’equipaments al voltant de la Masia de Can Derrocada, i els pisos que allí estaven destinats siguessin traslladats a alguna altra zona de l’àrea afectada pel Pla de Millora.
  • Proposta al PPU 1, Pla Parcial Urbanístic (SUD), diverses propostes, totes elles dissenyades amb un únic objectiu: que les zones verdes i sòl destinat a equipaments estigui clarament definit, com també l’encaix del futur Pla Parcial. L’impacte visual dels terrenys a urbanitzar i la perspectiva visual que hi ha en aquella zona del cas antic del municipi (església i campanar) són un aspecte clau d’aquesta actuació, en la qual ha de quedar de manera clara la definició d’aquestes zones, fitant així la zona a urbanitzar. Alhora, proposen un augment de sòl per a equipaments. Faltaria doncs, definir els volums de la zona a edificar per compensar l’augment d’aquest sòl i definir en quina clau d’ordenació volumètrica seria la més adient per aquesta zona.
  • Pel que fa a la resta d'actuacions, no fan cap menció, doncs a les fitxes està tot ben detallat.
  • No estan demanant saber ni com seran les jardineres de les zones verdes ni el color de les cortines dels edificis, saber on estaran les zones verdes i els equipaments, és essencial per planificar el futur creixement de la manera més sostenible i coherent.
  • També insisteixen en què s’estudiï si la reserva de sòl per equipaments és l’apropiada per a les necessitats d'aquí a 10 ó 20 anys.
ISP:
  • Condicionen el seu suport a què actuacions conflictives, com ara la ordenació dels terrenys entrant a la esquerra del nucli de Sant Pere (Can Brau-PuntiBlond-Can Massaguer) es faci seguint el criteri següent: Per no perdre d’identitat del poble consideren vital que es mantingui la visual de l’església. Per això la proposta és una àmplia zona verda al costat de la carretera, un gran parc a tocar del nucli i els equipaments i vivendes sempre en segona línea. Per suposat les alçades dels edificis haurien de ser les mínimes possibles.

ERC, GISP, ISP, i C's:
  • Que a totes les fitxes de treball es segueixi el mateix criteri als diferents apartats, indicant una série de detalls que s'han aplicat per a la programació de cada zona.
  • Que la reserva de sòl per equipaments, espais verds i espais públics ha de quedar definida, tant en superfície com l’emplaçament idoni. Per aquest motiu demanen s’adjunti, a totes les fitxes, un plànol detallat o, si és possible, l’avantprojecte o esboç per part de la propietat.
  • Actuació PMU 1, Pla de millora Urbana (SCN). Al estar projectada la seva execució durant elprimer sexenni, tenint en compte que hi ha una fàbrica a deslocalitzar, una gran zona d’equipaments, uns propietaris els quals ja han fet les cessions obligatòries i les càrregues externes anticipadament i la necessitat d’execució immediata, el pla parcial corresponent a aquesta actuació urbanística s’hauria d’iniciar amb l’aprovació inicial del POUM per tal detenir-lo enllestit i aprovat a l’aprovació definitiva del POUM.
  • Actuació PP1 Pla Parcial Urbanístic (sud). Una zona altament sensible a urbanitzar pels veïns del municipi. Una bona planificació d’aquesta zona és clau. A la seva corresponent fitxa ha de constar els metres mínims de separació de la carretera, els metres mínims de separació de la riera i els metres mínims de protecció de les masies. Aquests metres o percentatges han de quedar reflectits com zona verda protegida. Adjuntar plànol detallat similar al de l’actuació urbanística de Can Tomàs. Les zones verdes, el famós parc, els equipaments i espais públics han de quedar detallats tant en metres o percentatge, com la seva corresponent ubicació. Pel que fa a les edificacions, ha de quedar descrita quina és la clau volumètrica corresponent i com es destinaran. (Afirmen saber que un pla parcial és inútil en una actuació urbanística projectada a 15 anys vista, però un avantpla, avantprojecte o un projecte seria la solució que creuen més oportuna).
  • Troben a faltar molta documentació: (Estudi per la futura demanda d’equipaments i si les reserves de sòl projectades són suficients i quines serien les recomanades, tenint en compte el creixement previst en aquest POUM, Pla de mobilitat, Catàleg de masies i habitatges en sòl no urbanitzable, Inventari de les construccions agràries existents (magatzems, porxos, granges...) i l’estudi dels possibles usos futurs.
  • Que es tingui en compte les conclusions de la comissió de seguiment d’Urbanisme del Consell del Poble.
A veure que ens diran ara, ara que estaran de cara a la galeria.

Continuaran sense anar més enllà que criticar-lo?

Es guarden potser alguna sorpressa que ens han estat amagant gelosament durant tot l'any i mig en què no han fet ni una sola aportació al POUM?

O potser reprendran les propostes estrella del seu anterior POUM?

Sens dubte molt més interessant que quedar-se a casa mirant Ventdelplà: no us ho podeu perdre!

0 Comentaris. COMENTEU-HO: