Darreres entrades:

31/3/09

Seny i responsabilitat


Aquest dijous es celebrarà el Ple de l'Ajuntament per tal de sotmetre als representants electes del nostre poble
l'aprovació inicial del POUM-2008.

Ara fa 4 anys que es va iniciar la singladura d'aquest importantíssim instrument de desenvolupament socio-econòmic del nostre municipi.
  • Els antecedents:
1- De l'Avantpla al Consell de Poble.

A mijans de juny de 2008, la Comissió de Treball del Consell de Poble rebia els primers documents de l'Avantplà. Poc després, els grups municipals coneixíen aquests documents (Memòria, el Plànol resum i l'Informe Ambiental preliminar) en què ja es concretaven exactament les mateixes línies mestres del que ha sigut el POUM un cop finalitzat.

Plànol general del POUM en la seva versió de juny de 2008

El 31 de juliol de 2008, el Ple Municipal va aprovar l'Avantplà, per 9 vots a favor i només 2 en contra (el dos de GISP). Quins motius tenia GISP per votar en contra? No se saben.

La Comissió comença els seus treballs, que es perllongaran durant 8 mesos.

A partir del mes d'octubre 2008 la Comissió comença a estudiar les fitxes de desenvolupament de l'Avantplà.

A finals de gener 2009 els redactors culminen els documents del POUM per a l'aprovació inicial, que es presenten a Comissió de Treball el 22 de gener.

ISP i ERC estan queixosos de l'equip de govern en aquest afer. Es redacta i presenta, per part de tots els grups municipals de fora del govern un document de peticions.
La premsa comarcal se'n fa ressó.

Pel que fa als polígons, el document només tracta dos àmbits: Ajuntament-masia de Can Derrocada, i Can Massaguer-Pundiblond, en els següents termes:

Extracte del document lliurat a l'Ajuntament a principis de febrer de 2009

El 10 de febrer es fa una reunió de tots els grups municipals per presentar els documents d'aprovació inicial.

El 13 de maç la Comissió de Treball del Consell de Poble finalitza i lliura el seu Informe.

El 23 de març, es reuniex el Consell de Poble, on expressament es convida els grups municipals a presentar les seves propostes, que els lectors d'aquest bloc ja heu tingut ocasió de conèixer.

2- Marxa enrera d'ISP i ERC.

Al Consell de Poble, ISP plega veles arropant-se en una Comissió que no li ha estat aliena. ERC es desdiu de tenir en compte la Comissió de Treball i presenta el seu blanc i negre, desmarcant-se de l'abstenció i anunciant el vot en contra. L'ISP s'ha tret un pes de sobre; ara podrà fer el mateix: l'alfil porta la iniciativa.

Les propostes presentades per ISP i ERC al Consell de Poble, i després donades a conèixer públicament, són radicalment diferents de l'Avantpla que havíen aprovat vuit mesos abans: no són suggeriments, són una nova planificació de dos dels sectors més importants del POUM.
I les dues propostes ben dispars entre elles.

Havien enredat els planificadors, amb el seu vot favorable a l'Avantpla, perquè aquests treballessin seguint les línies marcades per la majoria aclaparadora dels regidors?
Havien enredat a l'equip de govern i a la resta de grups amb el concil.liador document de peticions, i ara, a darrera hora, miraven de
desmarcar-se'n com si res, desmarcant-se a l'hora l'un de l'altre?

En Bosque es devia quedar "pasmao" i al GISP li va anar bé no ser-hi al Consell de Poble.

Quaranta i cinc dies després de demanar accelerar els tràmits per al Pla Parcial de la masia de Can Derrocada, i un avantprojecte més concret per a desenvolupar les línies acceptades del polígon sud, ERC i ISP tomben la mirada cap el cel, tot xiulant... Dissimulant ... Presentant al Consell de Poble cadascú una versió ben diferent.

Estem, senyors polítics, planificant el futur, el decissiu futur del nostre poble.

Però no, m'haig de dessenganyar: alguns grups polítics de fora del Govern no estan per aquesta tasca.
  • Les posicions dels grups polítics:
- ERC espera la revenja per haver perdut l'Alcaldia que l'hi hagués fet presentar el seu POUM, un POUM que preveia 140.000 m2 de zona industrial als boscos de Can Lip-Cal Bord i 35.000 m2 per a equipaments al bell mig de l'espai agrari de Can Son, condemnant La Força a un intens trànsit de vehicles. Formant govern amb ISP. Vol marcar distàncies amb tothom amb propostes populistes que no aporten res.

- ISP espera la revenja per haver perdut la regidoria, després de formar part del present Govern. Ho va intentar amb les Ordenances Fiscals, ho va tornar a intentar impugnant els Pressupostos: a la tercera va la vençuda. Ha sabut acostar-se a la Comissió de Treball buscant un cert rèdit.

- Tots dos, presentant propostes alternatives al present POUM, sense cap mena de visió de futur ni factibilitat, per tal de sabotejar la "versió oficial" que han estudiat i fet els urbanistes professionals, sabotejant en definitiva, la línia de flotació de l'equip de govern. Per a l'escac al rei, tot s'hi val.

- GISP, a qui en les passades eleccions se li va rebatejar el significat de les seves sigles, no pot ara posar-se de la banda de l'equip de Govern, per molt que no tingui alternatives, per molt que no tingui motius per oposar-se. Ja va votar en contra de l'Avantpla al mes de juliol 2008.

- Ciutadans, que malgrat el què hom es pensi, ha estat actuant amb coherència i responsabilitat. No obstant, haurà de fer com el GISP i desmarcar-se de l'equip de govern i de la resta de grups, per tal de buscar el seu propi espai en aquest afer.
  • Els cinc POUM's:
I és que en realitat hi ha un POUM i quatre menes de succedanis, tots ells diferents i sense voler posar-los d'acord. Dijous només es votarà, però, un d'aquests POUM's .

M'encantaria, però que es poguessin votar, no només un, sinò tots els cinc POUM's:

El POUM que presenta l'Ajuntament de la mà dels urbanistes,
El POUM de la Comissió de Treball,
El POUM d'ERC,
El POUM d'ISP, i
El POUM encara per veure del GISP.

Els resultats a favor serien clars:

Urbanistes: 5-6.
ERC: 2-3
Comissió de Treball: 2-3
GISP: 2
ISP: 1-2

I si només es pogués votar una vegada:

Urbanistes: 5-6.
GISP: 2-3
ERC: 2
ISP: 1-2
Comissió de Treball: 0
  • Pintar ratlles o planificar:
Hem hagut d'esperar tota una generació (22 anys) per corregir el què fa temps varem comprovar que havia estat inapropitat, pagant en els darrers anys un preu molt alt pel model de desenvolupament que varen propiciar les Normes Subsidiàries del 1987.

Algú ha pensat perquè no s'han arribat a edificar les més de 350 vivendes del nucli principal mentre als "barris" la construcció d'habitatges no ha parat en aquests 22 anys?

Haig d'anar molt amunt o a zones molt deprimides de casa nostra per trobar una vil.la de només 750 habitants: aixó és el que té el nostre nucli central sumant-li Can Derrocada.
I amb aixó volem "fer poble" amb aixó volem "reequilibrar el nucli"? A Sant Antoni de Vilamajor, més de la meitat de la seva població viu en el nucli central, de trama urbana, prop de 3.000 persones, QUATRE cops més que sumant les que viuen al centre de Sant Pere, Can Derrocada inclosa.

I parlen alguns de "creixement sostenible", quan, malgrat la proposta del tècnics la meitat del creixement que ens espera encara es farà en les urbanitzacions?

Del nucli estant és fàcil posar el crit al cel del "creixement desaforat" que planteja aquest POUM. Un crit de demagògia, o d'ignorància. Posar d'aqui a 20 anys el nucli principal i els eixamples a 3.000 habitants és exagerat? Són els mateixos que ara ja té Sant Antoni.

Ja hem fet el creixement en urbanitzacions, ja hem aconseguit que hi visqui el 85% de la gent del nostre municipi, fent-lo més insostenible.

Ara toca compensar, com han fet els pobles que han buscat el seu futur, el creixement al centre vila i els seus eixamples, per tal d'aconseguir que el 40% de la nostra població pugui viure en el futur en trama urbana sostenible, que permeti compensar el dèficit que per a l'Hisenda i per la sostenibilitat mediambiental han provocat i encara provocarà més el model de les urbanitzacions.
  • La votació de l'aprovació inicial:
L'escenari del joc pot arribar a ser lamentable. Però afortunadament tothom ha ensenyat les seves cartes, i votar en contra serà legal, però amb poca legitimitat, doncs "se'ls ha vist el plumero".

Seny, cal tirar endavant aquesta aprovació inicial del POUM, amb la què s'obrirà el procés per a què tothom presenti als redactors propostes i al.legacions. Amb aixó aquests tindran les definitives cartes de navegar per portar el POUM a bon port.

Cal, ara, demanar responsabilitat al nostres polítics en un tema amb el què no es pot jugar, amb un tema que fa quatre anys que ja cueja i que no hi motiu per demorar.

Seny i responsabilitat, senyors polítics: el futur del poble de tots està en les vostres mans.

0 Comentaris. COMENTEU-HO: