Darreres entrades:

25/2/10

Comprarás, venderás, pero nunca fabricarás


Per als què ja fa uns quants anys que ens movem en el mon de l'empresa, la frase del títol d'aquest article és un clàssic.

L'autoria sembla ser dels fabricants tèxtils de Sabadell o Terrassa, i fa referència a que aixó de fabricar sempra porta més riscos que simplement comprar i vendre. En definitiva, la callada tasca de l'industrial de la què molt sovint s'enduen els guanys els simples comerciants. El bon amic Joan Garcia sap ben bé del què parlo, doncs és un d'aquests esforçats industrials de qui ningú se'n recorda ara en temps de crisi.

El propi nucli central de Sant Pere de Vilamajor, en direm simplement la capital, sembla ara mateix una "meso-fàbricae":

Avall, coronada per la masia, la d'un altre apreciat industrial, l'Icart, sitiada per tots els fronts.

Amunt, l'altra fàbrica, La Fàbrica, amb majúscules, que ja fa temps va deixar pas a la seva activitat bescanviada per al gaudi dels veïns.

Una i altra fàbrica, totes dues, emblemàtiques, símbols del nostre municipi, vestigis del passat de rabiuda actualitat.

Com la falsa moneda, que a totes mans va i a ninguna es queda, les nostres fàbriques són com pedres que, a banda i banda de l'Ajuntament, uns i altres es llencen. Pobretes.

Els què acaben d'arribar a aquest poble, els que ja van arribar i ara es desperten en un altre llit, i ara, els que es feien els dormits esperant l'oportunitat per despertar-se, han trobat en aquesta meso-fabricae, l'instrument per a també altres coses.

A veure, parlem clar:

Pel que fa a Pinsos Picart, de final irremediable (recordeu per cert quins eren els Alcaldes en tot el temps que es van anar posant noves pedres?), l'enrocament de les parts és comprensible, i, com una fruita madura, amb bona voluntat, caurà, i esperem que sense aixafar-se.

Ho sap tothom, però els què acaben d'arribar a aquest poble, els que ja van arribar i ara es desperten en un altre llit, i ara, els que es feien els dormits esperant l'oportunitat per despertar-se, inicien una anacrònica creuada amb diferents propòsits que tothom pot endevinar.

Pel que fa al local de La Fàbrica, ja hi hem dedicat en aquest espai alguns comentaris (veure al respecte aquest, del desembre de 2007, o aquest altre del maig de l'any passat), comentaris que val a dir van ser molt abans del despertar d'alguns zombies. I pel que fa a l'altra fàbrica, la de Pinsos Picart, ha estat també des de sempre un tema recurrent en aquestes pàgines.

Un poble de 4.000 habitants es mereix un local principal millor que La Fàbrica, que ha estat ideal per a un poble de 1.000.
La Fàbrica ha estat també entranyable per a una capital de 400 habitants (any 2000), però caduca -i malalta, ara- en el nou context dels 2.000 habitants. Amb crisi o sense, La Fàbrica ja ha tingut el seu moment, la crisi passarà, i el nou local quedarà.
Té el seu encant, de "loft", i entenc que als urbanites els faci gràcia, però no és el local del Segle XXI que ja és hora de què tinguem.

Reparar la fàbrica fa uns dies costava 35.000 Euros, avui ja en val 800.000 mil. La inflació és exagerada.

Què hem de fer? Jo, com l'equip de govern, el ple de l'Ajuntament i el Parlament de Catalunya ho tenim clar. Altres intenten fer creure que no, que és millor llençar els cuartos.

He dit també que no em sembla adequat construïr aquest local al mig de "la capital", melic dels nuclimilitants, i que caldria posar-la sota de Can Bacallà a tocar a la BP-5109, més apte per la mobilitat, i, sobre tot, per evitar el colapse i la passada pel forro de la Llei de Contaminiació Acústica (que per cert, soporta estoicament el patró de l'altra fàbrica i un dels talibans).

Però no ens enganyem, que no ens enganyin, la guerra de les fàbriques té un transfons evident de contingut urbanístic: protegint la fàbrica vella, es perjudiquen els plantejaments del POUM, que curiosament utilitzen l'espai per facilitar que l'altra fàbrica i la masia de Can Derrocada es posin cadascuna al seu bon lloc. I tot, no pas per avarícia de les parts, sinò precisament per l'avarícia d'aquells amb els què la frase popular diu que "... hemos topado".

Clar i català, el xai fa semblar una cosa, però sota la pell només i ha el llop de la lluita del POUM. Lluita del POUM que altres aprofitats com sempre transaccionant, posen la seva mà (per dir-ho amigablement) mercenària al servei de qualsevol causa si els ajuden als seus propis propòsits, amb dret a botí.

Cal ser benèvols, però amb els nuclimilitants, sobretot amb els de la nova fornada, doncs les fàbriques serveixen "a huevo", per elles mateixes i per a qualsevol altre truita que hom vulgui organitzar. Combinen de maravella amb els espàrrecs de la crisi, amb les gambes del model de poble, i amb els alls de l'austeritat.
De la primera en fan un bastió, el seu "El Álamo" particular, i de la segona, tot el contrari: cal enderrocar-la ja. Bona moguda amb això de les fàbriques a meso-fabricae.

Així de simple, i qui no entengui de què va el joc, que no s'apunti, doncs els que hi juguen, ja saben ben bé el què es fa.

Quanta raó té la dita: "Comprarás, venderás, pero nunca fabricarás".
En comptes de servir al seu propòsit original, ara es comercia amb les fàbriques, esdevingudes moneda de canvi utilitzada per a la mare de totes les batalles, la sucosa, la del POUM.
Es veu el llautó, però, en les monedes pintades d'or amb què es vol comerciar.

8 Comentaris. COMENTEU-HO:

Anònim ha dit...

Piensa el ladron que todos son de su condición.
Gracias a los "nuevos" el pueblo avanza mientras lo "de siempre" no han hecho nada en los ultimos 20 años.

Anònim ha dit...

Todo el mundo sabe que Per Spectiva es la voz de su amo (alcalde) y para poder mantener sus favores necesita defenderlos cuando se les ataca.
Esta tactica (amiguismo)ha sido utilizada por "los de siempre" durante los ultimos 20 años.
Asi es el juego: unos dicen que juegan para acabar com el POUM (recordemos que el arquitecto es Per Spectiva aunque ñlo niegue) y otros que se trata de amiguismo. ¿Quien tiene razón? Los dos

Per SPectiVa ha dit...

No hi ha remei; quan les raons ja no es sostenen sempre hi ha qui utlitza els atacs personals pensant que d'aquesta manera, desacreditant la persona de l'adversari, s'aconsegueix desacreditar els propis arguments que aquest sosté.

Signe inequívoc de feblesa, estertors de derrota, evidentment.

Per SPectiVa ha dit...

Interessant també la nova peça que han fet entrar en joc: els "nous" i els "de sempre". Ara es tracta de dividir -o mobilitzar?- la població amb aquesta nova bandera. La nuclimilitància, però, n'és el punt d'intersecció.

Cartes com les d'en Brunell (ben apreciat), i els comentaris al Vilamajor Opina, apunten clarament en aquesta direcció.

Interessant...

Anònim ha dit...

Quanta imaginació!!!!!!!

Anònim ha dit...

Com diu Perspectiva el joc es molt clar. Al menys,es prega una mica més d´intelligencia, que no pas d´imaginació.
Si aquestes son les opinions al magnífic article d´en Perspectiva, estiguis o no d´acord, malament rai!.

joan garcia ha dit...

Quanta raó tenien els fabricant tèxtils de Sabadell Ricard.

Apreciat Ricard terrible dicotomia la del nucli, la gent ja no sap si parles dels pinsos o del local social, però en quant ho saben tot s'aclareix com un dia sense núvols.

Com bé dius la fàbrica dels pinsos que ja esta prou madura per resoldre's el tema(molts anys portem), l'AVSP humilment hem donat alguna empenta per trencar l'enroca-ment i ens hem posicionat clarament al costat de l'ajuntament per aconseguir-ho fins i tot el Sr. Artur Mas igual ajuda a posar la cirereta final.

El local social, emblemàtic per a tots els que viuen al nucli i per aquells que no eren del nucli i en feien ús, com els balls de saló, carnestoltes, reis, teatre etc.....després de la Torre roja quin diries tu que és més emblemàtic Ricard? Sens dubte és emblemàtic, no dubtaries si hagué-sis vingut diumenge passat.

Personalment estic d'acord amb tu en la situació del futur polivalent i per això defenso amb força la recuperació de la fàbrica. Si pensem sols en el nucli 600 persones vaig llegir en un article teu, la Fàbrica és més que suficient i amb una inversió mínima si parlem només de solucionar l'Aluminosi(80000 no 800000).
Recuperem la zona esportiva i fins i tot es podria cobrir la pista, vaja recuperem l'espai de sempre tot això com bé saps per menys dels calés atorgats, això sí, amb una negociació política per modificar la destinació final de la subvenció, que també com saps ja s'ha fet d'altres vegades.

Un cop aprovada la mare de tots els xais com dius, el POUM, evidentment sota el meu personal punt de vista modificat ens aquests espais, i d'altres, inicies les peticions de subvencions necessàries per poder fer un poliesportiu-polivalent, quant les condicions econòmiques ho permetin i fer-ho en una zona de millor accés per a tots els barris, on estigui previst la zona d'aparcament i no entaforat al nucli.

Espero que vagi molt bé la reunió d'avui i que tots plegats busquem la millor solució per Sant Pere.

Totalment d'acord no fabriqueu mai de la vida.

Anònim ha dit...

Caram,Joan. Aixó es un argument i una resposta al article d´en Perspectiva.
Es un orgull pertanyer a una Asocciació de Veins a on tu hi ets a la Junta Directiva.
Salutacions.