Darreres entrades:

22/2/12

Què serà del Consell de Poble?

Desaparcebut per molts, l'únic nomenament del Ple d'Organització del 25 de juliol passat que no va recaure en un Regidor de l'equip de Govern va ser el d'en Joan Garcia com a President del Consell de Poble.

Aquest nomenament, no era qualsevol cosa, doncs -de fet- el Consell de Poble és la principal figura orgànica que va més enllà dels regidors electes i a més és el primer òrgan de participació ciutadana (funcioni o no) amb què ens hem dotat al municipi.

Aquest nomenament d'en Joan Garcia va ser aprovat per unanimitat.

La Presidència del Consell de Poble correspon a l'Alcalde o en un Regidor en què aquest delegui. És per tant l'Alcalde, reglamentàriament, la figura nata de la  Presidència, i en conseqüència va ser el propi Alcalde, és a dir, en Josep Maria Llesuy, qui va delegar expressament aquesta funció en el Regidor Joan Garcia.

És per tant una delegació, externa a les del propi Govern del municipi, que la fa directament i personal l'Alcalde.

No aniré tant lluny com per argumentar que, cessat en Josep Maria Llesuy, en Joan Garcia hagués hagut de demanar el refrendament en la seva delegació, quan una persona diferent, en aquest cas en Joan Bosch, va ocupar l'Alcaldia, donat l'interinatge d'aquesta situació, però resulta evident que el nou Alcalde que surti demà del Ple haurà de decidir al respecte doncs, com he explicat, la Presidència nata l'ostenta l'Alcalde i, sota el meu punt de vista, la delegació hauria de quedar en suspens fins que un nou Alcalde la refrendi o la substitueixi.

En aquest context, em sembla molt precipitada la convocatòria per part del President (en funcions) d'una reunió del Consell Plenari just un dia després del Ple del què ha de sortir un nou Alcalde (que no un equip de Govern). I més amb l'ambiciós ordre del dia que s'ha plantejat.

En Llesuy va inaugurar un acte de "regeneració democràtica" com a alguns els agrada de dir, que fa un "Ajuntament més participatiu", com s'insisteix en reclamar, en atorgar la delegació de la Presidència del Consell de Poble en un Regidor alié al Govern.

Per coherència amb els principis que diuen que van impulsar el pacte -secret ara per ara- de Govern entre els regidors rebels de CiU i ERC-RCat, la Presidència del Consell de Poble hauria de continuar sent delegada en un Regidor extern al Govern (amb més motiu doncs caldria el cessament d'en Joan Garcia de la delegació que li va fer en Josep Maria Llesuy).

Per la lògica del què ara per ara tenim, només quedaran quatre candidats a ser dipositaris de la delegació que -per coherència, i més quan tots els regidors varen votar a favor de la delegació externa- ha de fer el nou Alcalde. Ja sabeu quins són, però els recordarem: Lola López, Joan Bosch, Gabriel Ezquerra i José Luis Bosque.

En Llesuy, amb el refrendament unànim de tots els regidors del Ple, va sentar un altre precedent en aquesta delegació, que també s'ha de considerar positiva, com és la de conferir-la, no al cap de llista, sinò a un altre dels regidors del mateix grup. Tampoc va recaure en el grup amb més representació dels de fora del Govern.

Així, per coherència i antecedents, la delegació de la Presidència del Govern és oberta per a qualsevol dels quatre regidors de fora del Govern.

Què farà el nou Alcalde, és una incognita, però en qualsevol cas, tornar a nomenar un Regidor del Govern seria una involució que es contradiu amb els postulats que inspiren el pacte amb ERC-RCat, i que de continuar recaient en en Joan Garcia aniria encara més en contra dels principis declamats per la coalició ERC-RCat.

Més inoportuna doncs sembla la convocatòria del Consell de Poble feta a l'endemà del Ple Municipal. Sent la meva opinió que s'hauria d'anular a l'espera de la nova delegació que en faci qui surti demà escollit Alcalde.

Però l'assumpte té encara una altra dimensió. Pareu atenció en la següent cronologia:
  1. 25 de juliol en Josep Maria Llesuy delega en Joan Garcia la Presidència del Consell.
  2. 14 d'octubre (10 setmanes més tard) en Joan Garcia envia a les entitats una carta anunciant la pròxima convocatòria d'un Consell plenari per a la renovació de membres i reforma del funcionament del Consell, anunci que es publica al web municipal.
  3. 30 de gener, es recomposa el Govern amb l'entrada del GISP. 
  4. 31 de gener, en Josep Maria Llesuy signa la seva renúncia.
  5. 1 de febrer, en Joan Bosch s'estrena com Alcalde accidental.
  6. 2 de febrer (6 mesos i escaig després de la designació), el mateix dia que al web d'ERC i al bloc de ERC-RCat es publica la nota de premsa sobre la renùncia de l'Alcalde, en Joan Garcia, President del Consell per delegació directe d'en Josep Maria Llesuy, signa el comunicat de convocatòria del Plenari per al dia 24 de febrer (*).
  7. 3 de febrer, el Ple municipal aprova sol.licitar a la JEC la credencial de la regidora Irene Bonilla.
  8. 16 de febrer, ERC-RCat (que no CiU) anuncia el pacte de govern a què els regidors de CiU han arribat amb ells.
  9. 18 de febrer s'anuncia al web de l'Ajuntament la convocatòria del Ple Municipal del dia 23.
  10. 20 de febrer, el bloc d'ERC-RCat publica el comunicat (signat el 2 de febrer) de convocatòria del Plenari del Consell. Es pot apreciar, abans de la data d'emissió, la frase "El que us comunico amb la suficient antelació" (!). S'omet el capçal de signatura d'en Joan Bosch, deixant només el d'en Joan Garcia. El mateix dia s'envia el comunicat a les entintats del municipi per correu electrònic.
  11. 21 de febrer (un dia més tard) es fa pública al web municipal la mateixa convocatòria per a tres dies després. 
(*) Segons indagacions, el document es confecciona el dia 1 de febrer i s'imprimeix per primera vegada el dia 6.

    El reglament del Consell (article 11) disposa una antelació convencional de convocatòria d'un mes, i de no ser possible, amb quinze dies d'antel.lació. En aquesta ocasió es convoca amb 22 dies d'antelació, vuit dies menys del termini normal previst.
     
    Veurem si es fa o no la reunió del Consell de Poble, però en qualsevol cas, ja en la mateixa reunió (que entenc hauria d'estar presentada pel nou Alcalde) s'hauria d'anunciar la designació, per delegació, del nou President.

    Veurem si, ja en el primer acte de govern, s'és o no coherent...

    10 Comentaris. COMENTEU-HO:

    joan garcia ha dit...

    Ricard espero aclarir els teus dubtes.

    En Josep Maria em va proposar com a president del Consell, jo vaig acceptar i el ple per unanimitat va votar a favor.

    Des de el mateix dia que vaig ser nomenat President del Consell, vaig començar a treballar en la pendent( com saps de fa ja diria que tres anys llargs) renovació del Consell.

    Un cop parlat amb el secretari varem engegar el preceptiu procés de renovació seguint el que diu el reglament del consell.
    Com saps el reglament disposa una serie de condicions i de temps per tal de que la informació arribi a tothom i els ciutadans puguin apuntar-se a la borsa de ciutadania.

    Un cop complerts els terminis preceptius amb excreix i conjuntament amb el Secretari varem convocar el Consell per tal de portar a terme la seva renovació, pel dia 24 d'aquest mes.

    Els esdeveniments però, han fet que tinguem questa coincidencia en el temps.
    Consultat l'alcalde accidental i d'altres regidors varem entendre que el president del Consell seguia sent jo, en tot cas l'alcalde que surti escollit demà, decidirà al respecte.

    No serà fins la setmana vinent que es faci el ple del cartipàs, per tant el procés de renovació continua el seu camí i divendres seré jo el president del Consell.

    En tot cas l'alcalde i els regidors ja decidiran qui és en el futur.

    Anònim ha dit...

    Mare de Déu quina ensaïmada mental que portem al damunt.

    La delegació que es va fer en Joan Garcia, no va ser pas perquè, en una hemorràgia democràtica de’n Llesuy, se li aparegués la verge i va pensar: “mira, en Joan García és una persona de fora del govern, i a més a més, no és el cap de llista d’un dels partits que es van presentar a les eleccions. Si el faig president del Consell del poble, Déu nostre senyor em posarà matrícula d’honor en democràcia i jo més aviat he anat justet en democràcia, fins ara. Al damunt, sentaré un precedent irrenunciable a Sant Pere”. No senyor. A en Joan García se li va fer aquesta delegació perquè es considerà, per tothom implicat en aquell moment, que era la persona més idònia per portar a terme una renovació a fons del Consell. I per cert, la renovació del Consell era un dels punts importants del progrma electoral de ERC-Reagrupament.

    Tots els terminis que s’han esdevingut, estan fonamentats per la pròpia dinàmica administrativa del nostre ajuntament i pels plaços obligatoris que s’han de complir, atès el reglament actual del Consell. A part d’això, primer es va convocar el consell del poble, i després, i fruit del moment en què arribà l’acta de la nova regidora de CiU, es va convocar el plenari. Posats a ensenyar cronologies, potser que les expliquem totes.

    Quan en Joan Bosch –el breu- pujà com alcalde, si no hagués estat d’acord amb que en Joan Garcia seguís sent, per delegació, el representant de l’Ajuntament en el Consell, hauria estat ben fàcil cessar-lo. I quan se li va dir que havia de signar la convocatòria del consell, en un altre atac sobtat de democràcia i de pulcritud administrativa, hauria pogut dir que no. Però, vés per on, això no va passar. Vés per on, al nostre ajuntament se cessen càrregs sense que ells mateixos, ni el web, ni la diputació, ni cap registre municipal, ni ningú, pugui ensenyar un document de cessament.

    Certament que el paper –o el web- ho aguanta tot i que si es tenen ganes d’emprenyar i desinformar no hi ha res com posar-se a escriure. Però cal informa-se bé i escriure sobre el què se sap i no només sobre el que un voldria que passés, o el que un pensa que passa.

    Fóra bo, donar al govern que surti els seus 100 dies de marge, no us sembla?.

    joan garcia ha dit...

    Per cert el lapsus en la web municipal no ha estat volguda, jo mateix en quant vaig adonar-me que no estava penjada la noticia(igual que acabo de fer fa uns minuts), vaig fer-ho saber al secretari.
    Ha estat un descuit, això es el que se'm va comunicar via mail.

    També per puntualitzar, perquè tal com ho poses sembla una conxorxa judeo-masónica ;-), la convocatoria es va fer després de parlar amb l'alcalde accidental i diversos regidors i estar tots d'acord en fer la convocatoria i en que jo seguia sent el president.

    Espero haver aclarit els teus dubtes i comptar amb la teva presència divendres, entre d'altres coses, perquè tens molt a dir en la possibilitat de reformes en el reglament.

    Per SPectiVa ha dit...

    Benvolgut Anònim.

    Amb la vehemència, contundència i coneixement amb què escrius, sumat al tó general del teu comentari, no puc per menys que pensar que ocupes un càrrec de responsabilitat política (dins o potser fora del Govern).

    (Passo per alt el sarcasme en anomenar en Joan Bosch com "el breu" tot i què em sembla de mal gust) però posats a "informar-se be i escriure del què se sap", l'article 11 del Reglament del Consell de Poble prescriu que les reunions es convocaran amb 30 dies d'antel.lació. Fer-ho amb 22 dies d'antel.lació no és precisament atendre "els terminis obligatoris que s'han de complir, atès el reglament actual del Consell". Tampoc sembla de rebut anunciar-ho en el mitjà telemàtic de l'Ajuntament (el web) només 3 dies abans.

    Sent com crec que ets una persona preeminent de la política del nostre poble, la inclusió en la teva paròdia del comentari final "Al damunt, sentaré un precedent irrenunciable a Sant Pere", em dóna a pensar que ets de la opinió què el precedent de delegar la Presidència del Consell en un membre alié al Govern no ha d'assumir-se pel nou equip sorgit del dia 23, suposició que fa bona la meva.

    Per cert, un vell amic em fa notar que el 23 de febrer, dia del Ple, es celebra una altra efemèride prou coneguda, i a l'hora, també, la inhabilitació per a la judicatura d'un altre personatge públic.

    P.S.: Sempre he defensat què en Joan Garcia era la persona idònia per ocupar la Presidència del Consell, nomenament del qual no en soc totalment alié.

    Joan, el divendres no assitiré a la reunió del Plenari del Consell. No obstant si creieu oportuna la meva col.laboració en la reforma del seu reglament, ja saps on trobar-me (i gràcies per convidar-me).

    Joan Garcia ha dit...

    Ricard mira't l'article 11

    Article 11
    Les sessions del Plenari del Consell són públiques i s’hauran de convocar per
    escrit, acompanyades de l’ordre del dia corresponent i de la documentació
    adequada, amb una antelació d’un mes sempre que sigui possible sinó amb
    una antelació mínima de 15 dies naturals, excepte l’extraordinària, que es
    convocarà almenys 7 dies naturals abans.

    Crec que tot s'ha fet correctament i seguint el reglament.

    Anònim ha dit...

    Sr. Alcalde, ejem ... perdò Sr. Ricard Camprubí, el que em sembla i suposo que també a alguns dels que llegeixen o escoltan parlar del teu blog, es que siguis la màxima autoritat d'aquest poble. Que tothom et demana consell o que ets molt sabi i que saps molt del que escrius. Com he començat sembles algo mes que l'Alcalde, si tan sabi ets, per què no et presentes a les properes eleccions i el segón que sigui en Llesuy. Crec que fas molt millor feines d'economia i que això del periodisme se l'hauries de deixar al que te estudis per això. No puc mes que comparar-te amb un ex concursant de gran hermano en el programa " Salvame ", volen entendre molt pero nomès saben criticar i crear mal rotllo.
    Això si, a alguns tot això li sembla divertit, ja veurem quan els toqui a ells. Un Consell, intenta contrastar la informació abans de donar-la, que no sigui un exalcalde o amic de ..., el que te la pasi i truca a algu més. Los caminos del señor son inescrutables, i pots trobar respostes molt interessats i mes certes que aquestes que expliques.

    Anònim ha dit...

    Garcia ets un oportunista i no saps el que es la paraula. Sant pere et jutjara.
    El consell del poble era una veu fora del govern (oposició) i ara tu president.
    Jajaja
    Ets un impresentable i això que et coneixia i et considerava una persona amb valors. No pateixis per l'ànonim ja t'agafaré i el comentare en persona el que pensem de tu. Els nostres vots no els tornaràs a tenir si et deixan tornar a presentar.
    Sort amic

    Anònim ha dit...

    Per cert ja et dic ara que no seré el representant al consell del poble, ja tinc prou coses, al final la dona em farà fora de casa.
    Opina: Joan Garcia

    Anònim ha dit...

    http://www.vilamajor.org/Actualitat/Noticies_dultima_hora.htm?id=1124&pl=217

    Collons quin oportunista en Garcia, heu vist la proposta que fa!!! vol treure el polítics del Consell uf!!! i vol que el president no sigui imposat sinó escollit pel consell, però s'haurà vist!!! ho vol controlar tot!!!

    Anònim ha dit...

    Sr. Garcia, a pesar del tono irónico de sus palabras en el reglamento que usted propone, casualmente el único político que formará parte del consell, es el regidor (según usted mismo) de participación ciudadana. O sea usted mismo.
    Pues sí ,¡¡ es usted un oportunista!!