Darreres entrades:

13/6/11

Dels drets dels funcionaris (perdó, algú ho havia de dir...)

L'any 1992, just el mateix dia que neixia el segon, el meu fill gran va començar P-3. Enguany, el meu fill petit (el tercer) ha començat 1er. d'ESO: són molts anys portant els nens a l'Escola. I aixó, com d'altres coses, em dóna perspectiva.

Sempre he pensat que ser mestre és una professió important, important perquè l'escola és la segona família dels nostres fills durant setze anys, els més importants de la seva vida.

Però també sempre he pensat que ser mestre és una ocupació de privil.legi; treballar tot l'any entre 1.200 i 1.390 hores, dos mesos i escaig de vacances, apart les llargues de Nadal i Setmana Santa, i un bon sou vist el què hi ha. Ara diríem simplement "un xollo".

Però, heilàs, com que treballen tantes poques hores, la jornada partida no els cundeix, i repartir-les entre les 9 del matí i les quatre o cinc de la tarda els fa perdre un temps que sens dubte els hi és valuós. Com a nosaltres.

Quan pensin en els seus interessos, els mestres han de tenir nogensmeys present que, apart de ser servidors públics, són servidors familiars, que és una categoria amb moltes més implicacions. Si la volen exercir.

Fer jornada intensiva, en un poble com Sant Pere de Vilamajor és perjudicar molt seriosament a centenars de famílies que no tenen els privilegis laborals dels mestres. És a l'hora perjudicar els infants doncs les activitats escolars es comprimeixen en un horari contraproduent.

I se m'en fot el 5% de reducció de sou per al què ploren tots plegats, que l'atur arriba al 20% i a molts el sou se'ls ha reduït un 100%. No em fa cap pena en aquesta pena col.lectiva.
Se m'en fot. I que ningú m'expliqui històries, doncs com professor universitari, m'han retallat el 55% del sou (sí, dos cincs seguits) i continuo donant les meves classes com si res, fent l'horari que pertoca. Fins que cregui amb el què faig.
Se m'en fot també que a alguns pares i mares els convingui (potser són també funcionaris o simplement no treballen fora de casa) la jornada continuada: aixó de l'Escola no és com anar al gimnàs, en què tries l'horari que et convé. I si no t'agrada, busca una escola privada que s'ajusti als teus horaris, que la pública és això, pública i no d'uns o altres. (I el mateix els diria als mestres).

I què consti que em mossego les dents pensant que la jornada continuada ens podría estalviar -a tots (els de Sant Pere)- alguns dels 350.000 Euros que ens costa -a tots (els de Sant Pere)- que alguns portin els fills a l'Escola Torre Roja, que benvinguts serien per a altres necessitats -de tots (els de Sant Pere)-.

Ja n'hi ha prou de privil.legis i més quan venen de servidors públics. Ja n'hi ha prou d'utilitzar els nostres fills per tal de mantenir-los.

I qui tingui cua de palla, simplement que s'encengui. O són intocables?

25 Comentaris. COMENTEU-HO:

Anònim ha dit...

Entenc la teva ràbia, perquè els horaris escolars no estan pensats per als horaris dels pares espanyols (això de la conciliació familiar és una utopia, que només es dona en algunes empreses i cada vegada menys), però no es pot generalitzar. No tots els funcionaris tenen dos mesos i escaig de vacances, com tu dius, no tots cobren grans sous (la majoria son mileuristes o milcenteuristes), no tots fan jornada intensiva, i a la majoria els ha fotut molt la reducció del 5% del sou, tenint en compte que el tenien congelat des d'abans de la crisi, i per tant no van poder gaudir de la bonança econòmica en el seu moment, com els altres treballadors. També molts d'ells tenen la feina en perill, doncs fa molts i molts anys que treballen com interins, i ara seran els primers en "desfilar" amb les retallades, passant a engreixar les llistes d'atur, i no els haurà servit de res tenir "aquella feina tant segura". Entenc l'emprenyada, però no es pot perdre la perspectiva, benvolgut ídem.

Per SPectiVa ha dit...

De ràbia res. A veure que les dades no es poden refutar:

- La plantilla actual del sistema públic d'ensenyament és d'uns 68.000 mestres.
- D'aquests 7.050 són interins.
- D'aquests interins 2.500 tenen garantida la continuïtat com menys per al curs vinent.
- Segons el conveni vigent, un professor de secundària cobra 2.263,34 Euros/mes, i un de primària 1.990,99. Apart els triennis en un promig d'uns 30 Euros/més. Aixó sempre que no tinguin altres atribucions. 14 pagues a l'any.
- Tot per una jornada anual de entre 1.400 hores (educació infantil) i 1.200 hores (resta de nivells); 1.360 per a personal titulat no docent i 1.580 hores any per al PAS.
- Tot el personal docent de segon cicle d'EI, de Primària i d'ESO té garantit per conveni 2 mesos de vacances de 1 de juliol a 31 d'agost, i 11 dies de permís retribuït per als docents de 1er cicle d'EI. Apart de les vacances de nadal i setmana santa, les mateixes que els alumnes. Apart, també de 15 dies de permís no retribuït a l'any, amb 5 dies de preavís.

Aquestes són les dades que permeten tenir perspectiva.

Anònim ha dit...

Tu parles d'ensenyament, però jo parlo de TOTS els funcionaris. I entre aquests, estan els metges, les infermeres, els bombers, els policies, els administratius de tots els estaments. Per això et dic que no es poden posar TOTS els funcionaris al mateix sac, és el que t'estava intentant dir. Tu continues, però, entosudit en els teus arguments (dels que no et trec la raó), i no escoltes els dels altres. I et torno a repetir que entenc que estiguis disgustat, pel que et toca, en aquest cas l'horari d'escola dels teus fills, però no es pot ser tan taxatiu i parlar dels funcionaris en general. Que alguns viuen molt bé, ho sabem tots (sobre tot quan més pujes per l'escalafó), però no tots són tant privilegiats, això es el que volia que constes, que no es pot generalitzar tant. Potser haguessis tingut que titular el teu post com a "Els drets dels funcionaris d'Ensenyament" Parlem de les jornades interminables dels metges als serveis d'urgències, per exemple, quan a l'endemà d'una guàrdia tenen que tornar a posar-se a passar consulta? . Per això et demanava, i et continuo demanant, perspectiva. O a tú t'agradaria llegir que tots els professors d'universitat són uns incompetents, només perqué algú ha tingut un problema amb un d'ells? No seria just, oi?

FS ha dit...

Per Spectiva, no entenc per què ataques als funcionaris de la branca d'ensenyament i no als polítics que, al cap i a la fi, són els que permeten que certes persones tinguin unes condicions laborals més favorables que altres treballadors?

No seria més lògic que la teva lluita anés dirigida a millorar les condicions laborals dels que no són funcionaris en lloc de retallar drets als que ho són?

Per SPectiVa ha dit...

FS, m'he limitat a posar en contraposició els interessos d'una part amb els de l'altra part; la situació d'uns i la dels altres.

El balanç és tant clar que no paga la pena abundar-hi més.

En cap cas he parlat de la situació d'aquells que no són funcionaris, ni de res que no toqui d'aprop la qualitat i condicions de vida dels més (les famílies) respecte dels menys (els mestres que volen fer jornada intensiva).

La meva crítica és ben concreta, sense més pretensions.

Si l'ocasió s'ho mereix tant, potser algun dia parli també d'altres col.lectius, i dels polítics. És un altre tema.

Javier ha dit...

Se diría que se ha puesto de moda ahorrar. Lo curioso es que ha de hacerlo la clase baja y la clase media. Yo no encuentro por ahí lecturas de cómo tendrían que apretarse el cinturón los ricachos. Bueno, ayer leí el pintoresco caso de una señora, puede que diputada, de IU, que pide al Gobierno que controle fiscalmente a 260 fortunas que han colocado sus dineros en Suiza. Plantearse que los sueldos que el personal de a pie se ha ganado a pulso y que necesita para vivir es un dispendio, me parece un disparate y un abuso de tomo y lomo.

Chin Chando ha dit...

Eso, eso FS los politicos son la lacra de todos nuestros males, son los culpables de que entre otras cosas de que gente como tú tengan trabajo, el mal necesario... en una sociedad más justa, altruista, i relalmente responsable, tendrias el trabajo que tienes? Como és posible que hagas blanco de tus iras a la clase política y paradogicamente tres miembros de tu familia habeis participado en 3! Opcionesn POLITICAS diferentes?

No me caen bien los politicos.
Sufro a los funcionarios.
Me caen peor los iluminados.

Javier ha dit...

Yo creo que FS ha hecho unos cambios estéticopolíticos tan acelerados, que aún no acaba de coger el sitio.
En mi opinión, eso de renegar de los políticos empieza a estar pasado de moda. Si los indignados se apalancan en esa cantinela no pasarán a la segunda fase como han hecho en Islandia o Grecia. Quizás a los politicos también les gustaría indignarse, pero ¿quien se haría cargo de la cosa pública?. A lo mejor es que son muy responsables, o muy prudentes, o sólo son políticos. Árdua tarea.

FS ha dit...

Chin Chando estic encantat de respondre als teus neguits. Per això està aquest blog, per compartir i discutir sobre diferents formes de veure el nostre món.

Jo tinc el treball que tinc per què en un moment donat vaig lluitar contra 11000 persones per aconseguir una de les 250 places de funcionari que s'ofertava. El polític no em va donar res a excepció de l'oportunitat d'accedir a una oposició. Vaig entrar a l'administració pels meus propis mèrits. Per cert, una oportunitat que cada any s'oferta i a la qual tens opció de participar.

Si haguessis seguit el meu discurs ideològic t'haguessis donat compte que no considero als membres de la corporació municipal polítics sinó gestors dels béns comuns. Un polític és aquella persona que té la potestat de canviar la societat on vivim (drets i deures dels ciutadans). Des de l'ajuntament els gestors no tenen cap potestat per fer-ho.

Que hagi tres opcions polítiques diferenciades dins de la meva família denota el caràcter tolerant dels seus membres. Això no és una virtut? Considero que la teva apreciació és una floreta a mi i a la meva família, per això et dono les gràcies.

I em ratifico que els polítics d'avui en dia, i com ha succeït al llarg de la història, formen part d'una classe privilegiada especial a la qual es molt difícil d'accedir.

Respecte al comentari de Javier, només et diré que les meves idees estan profundament arrelades dins del meu ser i que en cap cas he fet canvis "esteticopolítics" com tu pregones. I els indignats de cap manera estan passats de moda, el que si està passat de moda és la teva forma de veure el món. Amb persones com tu el món no progressarà per què acceptes el món tal com és, sense canvis. Conservadurisme versus progressisme

Javier ha dit...

¡Caramba la bamba, FS! Lo malo de creerse uno a sus iconos politicosocialesculturales de Sant Pere, y tú eres uno de ellos para mi, hasta es posible que no lo supieras, ¡descastado!, es que uno cree en vosotros y espera una cierta coherencia. De un tiempo a ésta parte te he visto un poco indefinido, así como contradictorio, excesivamente egocéntrico. Normal, un tio apasionado y apasionante como tú, hasta que hace sus respectivos reacomodamientos puede despistar a sus admiradores.
Respecto a mi visión atrasada del mundo porque opino que indignados y políticos pueden llegar a entenderse, es una cuestíón de creer en la divergencia y en la convergencia, ¡con minúsculas, ojo!

Chin Chando ha dit...

No pongo grado ni ubicación al político, la verdad, ni municipalistas ni autonómicos, ni estatales, parto de la base que en principio han surgido de un sufragio universal i han sido escogidos por aquella gente interessada en la vida politica i con ciertos criterios.

Si no nos administraran cargos políticos, tendrian que hacerlo un cuerpo de personas con conocimientos de economía, legalidad, con criterios técnicos etc... En definitiva, Los funcionarios. Os imaginais cada cierto periodo de tiempo, sustituyendo al cuerpo funcionarial de la misma manera que podemos sustituir las direcciones políticas?

No me caen bien los politicos
Sufro a los funcionarios.
FS, hay un mundo mejor, pero és mas caro (Buenefuente)
O es inoperante, por lento.
Reune 100 personas i tendrás 100 versiones diferentes de como hacer la misma operación.
Yo tambien estoy indignado, contra los politicos, los funcionarios, los que tienen contrato fijo, contra los emigrantes que solo tienen derchos i ninguna obligacion, ahora bien, no soy un fascista que impide el acceso a 135 representantes electos a un parlamento, surgido de un sufragio del 60% de los ciudadanos con derecho a escoger, las escenas de hoy me recuerdan al partido de hitler en el Reighstag, provocando el hundimiento del sistema a base de triquiñuelas. Esa gente, no me representa a mi, ni a la inmensa mayoria de los ciudadanos, con que derecho se atribuyen esa manera de actuar i una representacion que no tienen?

Per SPectiVa ha dit...

(Dedicat a l'amic FS)

En un examen de Química:

Pregunta: ¿Cual es la diferencia entre una solución y una disolución?

Respuesta de un alumno:

SI METEMOS A DOS DE NUESTROS POLÍTICOS EN UN TANQUE DE ÁCIDO, SE DISUELVEN. ESO ES UNA DISOLUCION.
PERO SI LOS METEMOS A TODOS, ¡ESO ES UNA SOLUCIÓN!

Pap ha dit...

Valgue'm Deu "Perspe", que "simplon" quin estil tant vejete i trasnochado, només cal que ens diguis ara, que es un acudit d'en Jaimito.

No soc ni en Pep ni en Pop, també m'agrada el jazz, peró no suporto els acudits passats de data de caducitat.

Anònim ha dit...

No s'estava parlant de la jornada intensiva i de la dificultat de compaginar-la amb els horaris de la majoria de la gent?

Centrem-nos una mica, si us plau ...

Anònim ha dit...

Al Perspectiva le duele todo el dinero que el Estado da a los servicios públicos. Pero yo no consigo leerle críticas a la enseñanza privada concertada, por ejemplo. Si son negocios privados, ¿cómo es que reciben tanto dinero público de subvenciones?. Y por lo que he oido, encima son los que más critican y despotrican del gobierno socialista. Ahora que mandan los que les son más afines, es la ocasión de cortar el grifo. Me consta que muchos de los resabiados de la privada suspiraban por echar a la calle al Tripartito.

Anònim ha dit...

Lo del parlament es una vergonya, i que ho parleu vol dir, que tots hi estem en desacord amb aquestes actituds perjudicials per la democràcia i per tothom. Però si m’ho permets, jo vull tornar a parlar de les escoles de Sant Pere, concretament l'escola que paguem entre tots, i dir-vos que necessita una petita o gran variació en la forma, sabeu?? es una escola pública, doncs no us ho perdeu, els pares paguem de material fungible aprox. 90 euros anuals depèn del curs, a mes, si el nen no te prou amb les llibretes que te assignades pel curs, has de pagar mes, es a dir, et fan una nota a la agenda del teu fill, dient-te que has de pagar o 0,75 cts o 1€ per donar-li la llibreta que necessiti.
Desprès fan les olimpíades, i has de comprar una samarreta, et creen aquesta obligació, perquè tots el nens han d’anar iguals. Mes incongruències amb els temps que corren, aquest any, com cada any s’han fet 400 samarretes i valien a 8€ , segons fons de l’escola es tan cara perquè aquest any celebren el 25 aniversari, l'any passat va ser de 5 € , i no us ho perdeu, han anat famílies a queixar-se, la resposta no us la diré, per respecte a aquestes mares.
Hi han famílies que tots dos estan al atur, i necessiten diners per poder pagar les despeses habituals mes el menjar, i com us ho diria jo, em sembla que algú te tants diners que no pensa que hi han famílies que no poden ni menjar. Això es una escola publica?? Te responsabilitats la Directora en tot això? Que fa L’AMPA ? que no pensen amb aquestes coses?? Esteu segurs que ens interessa tenir aquestes obligacions??, una escola pública pot exprimir a les famílies d’aquesta manera??. Ho deixo a l’aire, segur que hi ha alguna mare que pensa com jo.
Amic Prespectiva, investiga tu que pots sis plau, i et prego que ens informis d’aquets detalls que minen a les famílies. Doncs sí sabessis el que es cou allà estaria be, per donar un toc a qui pertoqui.
Una mare indignada. No poso el meu nom per no donar pistes, i així se que no tindre problemes. De vegades las veritats no agraden. Perdó però algú ho havia de dir....

Per SPectiVa ha dit...

Mare indignada, digne. No em vull estar de contestar-te.

El problema és molt senzill: un dia hom va creure indispensable que Sant Pere de Vilamajor tingués una Escola, on a més poguessin estudiar infants d'altres municipis. Així, l'Escola és municipal, és a dir, que la paguem entre tots -els de Sant Pere- ni més ni menys que 350.000 euros l'any que hi posa l'Ajuntament.

Però amb això no hi ha prou.

És indispensable que l'Escola sigui transferida a la Generalitat immediatament, s'ha intentat en els darres (quatre) anys, i em consta que s'intensificarà aquesta solució. No hi ha dret que l'Ajuntament i les famílies hagin de costejar el què a altres indrets és pagat pel Dpt. d'Ensenyament. Aquesta és la lluita, no ho podem descuidar.

Pel que fa a la Direcció del Centre o l'AMPA no hi estic tant ficat com per saber el què es cou, però proposar la jornada intensiva em sembla una desconsideració fora de mida a la què tothom amb una mica de seny s'hi ha d'oposar.

De tota manera, pensa que la major part de les famílies de Sant Pere paguen pèr l'Escola sense portar-hi fills, uns 200 euros l'any.

Entenc la teva indignació.

Per SPectiVa ha dit...

I tampoc m'abstnic -perdoneu- de contestar -sempre per al.lusions directes- a l'anterior anònim.

A veure:

L'ensenyament concertat costa un 38% menys per alumne a les finances públiques que a l'escola pública. Les famílies que porten als seus fills a l'escola concertada "subvencionen" doncs a les famílies que els porten a l'escola pública.
Si no fos pel 40% dels alumnes catalans que van a l'escola concertada, el sistema entraria en fallida.

Defenso el xec escolar com la manera més justa d'acabar amb aquesta discriminació. No ha de ser l'educació dels nostres fills la moneda de canvi per a la redistribució de rendes.

El mateix podria dir dels què paguem mútues de salut i mai hem anat al sistema públic, tot i què el mantenim (quan un 22% de la població no paga un duro per gaudir del sistema de salut públic).

Ja n'hi ha prou del xollo.

I pel que fa a l'anterior govern de la Generalitat s'ha cobert de glòria portant Catalunya a la missèria i fent-nos pagar a nosaltres i als nostres fills la disbauxa d'una ficció estèril.

http://spv-analisi.blogspot.com/2010/12/el-tripartit-ha-estat-la-misseria-per.html

Anònim ha dit...

Gràcies Prespectiva, per la informació, aquest tema del les escoles s'ha de treballar i si em dius que ja ho estan treballant al Ajuntament, em quedo mes tranquil.la.

Mare indignada.

Anònim ha dit...

Que los servicios públicos son "un chollo" es algo que pregonan las clases privilegiadas. Ya les gustaría disponer de todo ese dinero para ellos. Hace tiempo que decidieron dar el paso y acabar con la inversión en servicios públicos. El neoliberaluismo que tú defiendes es el mismo que desmantelará el sistema de resdistribución de la riqueza. No hace falta escudarse en una pretendida ruina de los anteriores gobernantes. El que tengas ojos y criterio verá cómo un dia si y otro tambioén los nuevos poderes politicos de Cataluña nos irán esquilmando. Los hay que aplauden con las orejas. Unos lo hacen por tontos. Los otros para despistar.

FS ha dit...

Reflexions en veu alta

Si no puc assistir a la meva feina per què hi ha una manifestació, el govern de la Generalitat posarà a la meva disposició un helicòpter?

La resposta la coneixeu tots: NO. Aleshores, per què es fa al President de la Generalitat? Senzillament per què disposa de certs privilegis.No se quan costa posar en marxa un helicòpter però segur que per menys de 500 euros ni es mou. Val la pena malbaratar els diners per assistir a una sessió del Parlament? Aquesta és la "contenció" que demanen els polítics?

Per tot plegat estic INDIGNAT

Anònim ha dit...

¿I tú creus que es malbaratarén els seus diners, els de su partit i els d´els poderosos interesos que representan?. Aquesta sessió parlamentaria era importantísima per ells. I si llegeix la prensa, no el catecisme de la Vanguardia o del Avui, comprovarés els resultats.

Anònim ha dit...

Aquí n´hi hi ha un resultat.
http://www.esquerra.cat/actualitat/bosch-acusa-ciu-de-prioritzar-a-500-rics-per-sobre-de-300-mil-persones-que-deixen-de-rebre

Anònim ha dit...

http://www.publico.es/espana/382254/manifestantes/barcelona/denuncian/infiltrados/policia
Sembla que algú s´ho monta molt bé.

Javier ha dit...

Yo recomiendo que el que haga un comentario por aquí que no firme con su nombre. Si está respaldado por un partido o pertenece, ya sabrá lo que tiene que hacer, pero si es un ciudadano que va por libre, cuidado porque te lo harán pagar.
Eso si, hay gente que se cree que el esfuerzo que uno ha hecho en éstos úñtimos 6 años por acercarse a ellos ha sido mérito suyo. Se equivocan, a pesar de malas caras y mezquinas venganzas, he intentado superarlas y ver lo bueno qur podtía haber detrás por una cuestión de afimidad ideológica, pero si aún así esperan que uno haga más se equivocan y se encontrarán que han perdido el tren, el omnibus y el triciclo.