Darreres entrades:

6/4/10

"Pole position" descarada de cara al Consell de Poble


La web consistorial ens informa que tres noves entitats han demanat ser incloses en el Registre d'Entitats de l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor:
són el grup de teatre Tirant del Carro, i les plataformes polítiques Sant Pere de Vilamajor Decideix i Reagrupament Independentista.

La Companyia de Còmics Tirant del Carro ha aparegut en la Fira d'Entitats de Sant Antoni de Vilamajor amb un espectacle de carrer, i abans en els actes de cloenda de la pròpia Sant Pere de Vilamajor Decideix. Va ser constituida el 13 d'octubre de 2009 i inscrita en el Registre d'Entitats del Departament de Justícia de la Generalitat en data 2 de desembre de 2009 (precisament el mateix dia que una altra nova i apreciada associació; l'Associació Gent Gran Sant Pere de Vilamajor).
La seva adreça és al carrer Santiago Russinyol, 12 de
Sant Antoni de Vilamajor.

Sant Pere de Vilamajor Decideix té la seva adreça al carrer Nou 35-37 de Sant Pere de Vilamajor i es va inscriure a la Generalitat amb data 12-1-2010.

Pel que fa a Reagrupament Independentista, a data d'avui no consta la existència d'una associació legalment registrada amb aquest nom a Sant Pere de Vilamajor. Existeix, però, una altra associació constituïda amb aquest mateix nom, amb domicili al carrer Providència 41 de Barcelona, de la que el nostre veí Ignasi Planas, que també formà part de la plataforma Sant Pere de Vilamajor Decideix, n'és membre de la candidatura i de la pròpia executiva d'aquest moviment polític al Vallès Oriental.

A hores d'ara Sant Pere de Vilamajor ha assolit un rècord memorable: hem arribat a una entitat associativa per cada 90 habitants.

L'objectiu de tota aquesta recent "vitalitat associativa" no pot ser altre que intentar disposar de prou poder per a decidir en les reunions del Consell de Poble, forma que s'ha trobat, pintada de "participativa" per fer valer determinades postures enfrontades al Govern Municipal.
I més encara, utilitzar el Consell de Poble com a marc de desenvolupament particular per part de noves agrupacions polítiques.

I que consti que la lliure associació és un dret legítim que no deixaré mai de defensar.

Però la suspicàcia que aixeca aquesta frenètica activitat associativa, apart de l'evident nexe comú, entre determinades persones, es veu avalada per la coincidència en el temps amb la també intensa activitat del registre general del nostre Ajuntament atenent escrits "participatius", que han arribat a l'extrem de convocar per part de l'Associació de Veïns de Sant Pere de Vilamajor, el Consell de Poble que s'hauria d'haver celebrat el passat 27 de març a les 20:30h al Local Social de Faldes, amb l'adhessió segons diuen, de les següents entitats, amb representants al Consell de Poble:
  • Associació de Veïns de Sant Pere de Vilamajor
  • AMPA IES Vilamajor
  • AMPA CEIP Vilamagore
  • Associació de Propietaris de la Urbanització Can Derrocada i Aires del Montseny
  • Club BTT Trencacames
  • Centre Excursionista Montseny-Vilamajor
  • Societat de Caçadors
  • Grup Trypahire
  • Associació de Joves Independents de Sant Pere
  • Esquerra Republicana de Catalunya
  • Independents de Sant Pere
  • Teatre Trypahire
  • Pau i Convivència
  • Representant professionals
Així com els representants voluntaris del consell:
  • Santiago Planas
  • Maria Rosa Bruguera
La convocatòria, a la que "es prega la confirmació de l'assistència del President del Consell", s'havia de celebrar amb un únic i exclussiu punt en l'ordre del dia: La reforma del local social La Fàbrica com a alternativa a la construcció d’un nou local polivalent.

Al respecte, es fa estrany que s'invoqui l'article 9 del Reglament del Consell per a l'hora passar-se pel forro dels pantalons l'article 4.3, "convocant" unilateralment pel seu compte una reunió del Consell de Poble i "convidant" al seu President a assistir-hi.

I continua el desconeixement que tenen
del Reglament del Consell de Poble els convocants, quan fan aparèixer com a entitats, dues agrupacions polítiques que pròpiament no són membres del Consell, com són l'ISP i ERC (vegeu al respecte l'article 6.1.a. del Reglament).

Es fa estrany en tot cas que dues agrupacions polítiques que van aprovar la construcció del nou local social polivalent, juguin a aquesta mena de jocs, tot i sabent que no es pot alterar la destinació de la subvenció que se n'ha concedit. Ara bé, cal recordar que per a l'escac al rei tot s'hi val.

Aquesta convocatòria privada del Consell de Poble, però, ha estat abortada radicalment per l'equip de govern, com no podia ser d'altra manera.

Mirant qui és qui, no hi ha però cap mena de dubte que el moviment per a la consulta independentista del 13-D va servir, també, per fer altres experiments.

Personalment em resulta especialment destacable que, després de l'intens debat sobre La Fàbrica al Vilamajor Opina, vaig fer unes preguntes directes a en Joan Garcia, membre de la Junta de l'AVVSPV i apreciat, que des de fa un mes estan pendents de contestar i que a tots plegats ens seria ben segur interessant de conèixer.

Havent-se donat cop de carpeta al debat sobre la possibilitat d'utilitzar la subvenció per a reformar l'antic local, i ben probablement resolta aviat la conservació de tota l'illa com equipament i espai lliure municipal, juntament en què La Fàbrica no s'enderrocarà i es destinarà a altres usos compatibles, només l'apocalipsi financera -i un factor temps, no cal ignorar-ho- queden com arguments per no dur a terme el projecte del nou local polivalent. I en el passiu, el cost inexplicat d'executar un projecte de remodelació de La Fàbrica que no es pot abordar sense deixar el vell local adaptat a les normatives actuals. Espai que a més naixeria inadequat per a les necessitats dels propers anys.

Sense cap argument ni avaluació assenyada de la proposta, s'insisteix, però en dur un debat resolt en l'arena política a l'arena ciutadana.

Sent així les coses, potser a algú se li pot ocòrrer pensar amb aquestes altres associacions existents al nostre municipi:
  • Club de Adiestramiento Amigos del Perro (CAAP),
  • Asociación de Propietarios de la Urbanización Can Llobera de Sant Pere de Vilamajor
  • Asociación de Propietarios de la Zona Residencial la Suiza Catalana del Montseny-Santa Susanna
  • Associació Cultural Catalana Dignitat Nacional
  • Associació de Creatius Plàstics del Baix Montseny
  • Associació Dona Activa Santa Susanna
  • Grupo de Trabajo Canino Cero-4
  • Klub Caní Edelweiss
  • Signatus Grup Naturalista
  • Societat Catalana d'Espeleologia
  • Associació de Veïns les Faldes Sant Elies, Sant Pere de Vilamajor
Per tal de veure, lligant complicitats, com poder anar incrementant els potencials acòlits en aquest "tot s'hi val" de la peculiar manera que tenen alguns de confondre participació amb "ocupació d'espais de poder".

No obstant, seria molt més fàcil que algunes de les associacions que actualment estan al Consell de Poble, es legalitzessin, doncs d'algunes d'elles no consta l'obligada inscripció al Registre d'Associacions de Catalunya, i realment no s'entén que es comptin entre les del Registre d'Entitats de l'Ajuntament, en el què la legalització de les entitats és requisit indispensable.

Qui vulgui fer "pinitos" ho té però també fàcil: que es busqui quatre amics, redacti uns estatuts, es tregui un NIF i s'inscrigui al Registre d'Entitats de l'Ajuntament: ja tindrà molt més que altres preteses "associacions" que ni tant sols compleixen aquests requisits i que ja estan al Consell de Poble.
Suggereixo alguns noms:
  • Associació de Viticultors de Sant Pere de Vilamajor
  • Entitat Cívica per a la Separació de la Fracció Orgànica de les Deixalles del Municipi de Sant Pere de Vilamajor
  • Salvem els Ametllers de l'Higini
  • Sant Pere de Vilamajor per una Mort Digne per al Mosquit Tigre i de Passada de l'Escarbat Morrut
  • Associació Contra el Cementiri Nuclear a Sant Pere de Vilamajor
  • SantPerencs Contra la Reforma de la Diagonal i de Passada Contra el Túnel de l'AVE
  • Associació de Veïns de la Meva Illa de Cases
  • Centre Cívic Jo i la Meva Família
  • Club de Fans del Gran Dictat i de Passada del Polònia,
  • Associació de Simpatitzants del Radar Autovelox de Sant Antoni
  • Amics del Curling de Sant Pere de Vilamajor
  • Associació d'Enyorats de la Nevada del 2010
  • ...
Bromes apart, és imprescindible la immediata reforma del Reglament del Consell de Poble, doncs de no fer-ho així, inevitablement el Consell es desvirtuarà en un simple Forum d'Entitats permetent l'actuació com a contrapoder quan els sembli contra qui els sembli que l'acabi manipulant. I paralel.lament, revisar i polir el Registre d'Entitats, porta d'entrada a la representació en el Consell de Poble.

En resum, en nom de la ciutadania, descarament, alguns estan aconseguint el que critiquen que els polítics fan: allunyar encara més la ciutadania de tota mena de participació responsable i col.lectiva.

13 Comentaris. COMENTEU-HO:

Anònim ha dit...

Que jo sápiga, la majoría d´aquestes asociacions existeixen i fan activitats des.de fa temps. Participar al Consell del poble, deu ser exercici de democracia, penso jo.

FS ha dit...

El Consell del Poble s'ha prostituit.

Ha deixat de ser l'eina a¡que havia de donar la paraula al poble i s'ha convertit en un instrument/arma de lluita entre els bàndols enfrontats.

Tots tenen la culpa. TOTS

Em deleixo pensant que aviat deixaré el meu càrrec dins del Consell. No vull ser prostituit.

Anònim ha dit...

Peró es que a aquest poble no es aixó el taranná habitual?.Ara que "prostituir.se" sona fort. No crec que la cosa vagi per aquest sentit.

FS ha dit...

Com aclariment:

L'objectiu del Consell del Poble fou donar la paraula al poble sense fer distincions, sense entrebancs, sense posar pals a les rodes. Per aquesta raó foren convidades totes les associacions i entitats a formar-hi part, estiguessin o no reglamentades i normalitzades.
D'aquesta manera no s'excloïa a entitats que, malgrat tenir un pedegree enorme, no tenien estatuts, NIF....

Un cas concret, encara que no fou l'únic, és el Grup Thypaire el qual amb més de 20 anys d'existència i amb la celebració de nombroses activitats, algunes de les quals es troben totalment consolidades, va formar i forma part del Consell del Poble estant inscrita al registre malgrat no tenir reglamentada la seva situació.

Tots els grups polítics, TOTS, van donar suport a la iniciativa.

Ara, l'equip de govern de l'ajuntament, exigeix que per inscriure's al Registre d'entitats, cal aportar una documentació molt específica la qual exclou a entitats, com és el cas dels Trypaires.

És pèr aquesta raó que moltes entitats s'enregistren ara, per no quedar-se fora de les subvencions, de representació al Consell del Poble...

No nego, però, que són possibles altres lectures.

Per SPectiVa ha dit...

Res haig de dir, que no sigui positiu, dels Trypaires, que durant anys i anys venen sent un emblema de les activitats socials de Sant Pere de Vilamajor.

Ara bé, si hi ha unes normes, és per cumplir-les, i la veritable prostitució del Consell de Poble -i no va pels Trypaires, òbviament- és no endreçar les importants disfuncions de les què hem anat aprenent des de què es va posar en marxa, agreujades, ara, per la pressió que es fa sobre el propi òrgan. Una d'aquests disfuncions és convertir el Consell en un Forum de les Associacions, les quals han de tenir -i guanyar-se- el seu paper dins el Consell, però no pas amb la preeminència actual.

Cal la reforma immediata del Consell de Poble, una reforma que ha de servir perquè persones com tu, FS, estiguin honorades de formar-hi part.

I qui prostitueix, qui ha prostituït el Consell, són les persones que inssteixen en utilitzar-lo per fer-hi valer els seus interessos particulars. Per aixó hi ha desgana en convocar-lo, no ho dubtis.

JRRT ha dit...

Si tanta polsaguera aixeca aquest tema del consell i del polivalent, serà que toca el vora viu a uns quants no, posiblement per anar en contra dels seus interessos.
Trobo que si hi ha un grup nombrós de veïns que volen portar a debat general un tema, el consell del poble hauria de ésser l'eina lògica no?
Des de quan és publica a la web municipal les associacions que s'enregistran,perquè és fa ara si no s'havia fet mai?.
Per cert spvdecideix o qualsevol poble-decideix, no és cap plataforma política, ben al contrari, és un moviment ciutadà pel dret a decidir, sense ideologíes polítiques partidistes.
Per cert llegint he vist que el Consell és un órgan consultiu no vinculant, quin poder real té?
fer arribar informació a la gent? això molesta tant? qui prostitueix que?
Sabeu que hi ha una llei de protecció de dades, espero que no l'esteu infringint, imagino que totes les dades las has tret d'algun lloc públic previa petició, l'ajuntament no deu estar facilitant aquestes de manera lliure no?

Per SPectiVa ha dit...

Per al.lusions d'en JRRT.

Tantes coses que saps-que-no-saps, hauríes de saber que el Registre d'Associacions és un registre públic, i que qualsevol pot demanar còpia dels Estatuts d'una Associació. Només has d'anar al Carrer de Pau Claris, 81 (Casal Sant Jordi)de Barcelona.

Tampoc deus llegir gaire sovint el web municipal, doncs de tant en tant es dona informació de la vida associativa de les entitats. Per exemple: http://www.vilamajor.cat/Actualitat/Noticies_dultima_hora.htm?id=342&pl=217

Anònim ha dit...

FS jo no et conec personalment, però crec que comença's a no creure't les coses que dius,realment creus que entre 5 o 6 persones, podeu manipular el consell de poble per tenir majoria de decisió?. em sembla molt poc elegant per part teva, paraules com prostitució,i a mes segueixo sense entendre perquè defenses que tot el que sigui contra L'equip de govern està ben fet , i el que decideixen està malament.l´equip de govern només intenta posar ordre a una situació, en el que tot val, per fotre canya al govern.per cert a L'article pole position ´falta recordar també que el lloc de reunions de totes les juntes directives es fan a la seu de L'ajuntament paral.lel que és CAN NOGUERA

Joan Garcia ha dit...

Estimat per SPectiva, un cop em vas dir, ara tindràs menys llibertat, i veus en això tenies raò, és díficil participar fent comentaris a nivell personal quan participes activament en la vida social i formes part d'algunes de les associacons del poble.
Així que de moment per tal de no crear mals entesos i en un moment de certa tensió ambiental, reprimeixo el meus dits buscant un teclat per tal de replicar les teves sempre interessants aportacions.
En tot cas si el tema arriba a poder-se debatre al consell del poble, crec que llavors tindràs les respostes.
El que si vull fer és un comentari respecte a l'escrit de JRR i la teva contestació, perquè m'afecta directament, crec que hauríes de vigilar amb les dades que exposes publicament, tens molta mà si en questió d'hores t'han donat la informació al C/Pau claris 81, jo vaig trigar setmanes en aconseguir-ho, tot just s'ha publicat avui a la web lo del registre.
Ja se que com sempre vas un pas per endevant, ara, prudència company amb les dades que posem.

Per SPectiVa ha dit...

Home, joan, Ja tenia ganes de sentir-te! Et trobava -i sap que si- a faltar.

Diuen en castellà que "lo cortés no quita lo valiente". Les preguntes que directament et plantejava al Vilamajor Opina no preteníen més que entendre els vostres arguments per tal de defensar la reforma de La Fàbrica. Si els arguments són secrets, i les denúncies sempre són públiques, hi ha alguna peça que trontolla (com diríes millor en el teu ofici, una fresa que s'ha engripat).

I pel que fa a la reiteració de les sospites sobre les meves fonts d'informació, haig de dir-te, a tu i a en JRRT, que en cap cas l'he obtinguda de cap font, institucional o no, relacionada amb Sant Pere de Vilamajor.
Veuràs, en la meva professió d'Auditor de Comptes, l'accés a les dades registrals d'entitats és molt més simple del que et penses, és més, pots rebre un correu electrònic cada cop que es produiex una variació en les dades que t'interessin. Val uns diners, aixó si, però en conjunt s'amortitza.

FS ha dit...

Per al·lusions.

Carai, per no saber qui sóc deu n'hi do la quantitat d'informació que tens sobre mi!!!!

Et convido personalment (i ja saps com localitzar-me) a donar-te el meu punt de vista de tot plegat, per què crec que els teus arguments es basen en unes percepcions obtingudes de fonts d'informació equivocades.

No facis crítica destrutiva i fonamenta els teus arguments. Sinó estàs quedant com un maleducat.

Anònim ha dit...

home joan, el tema de le dades, crec que no ets el mes indicat per parlar, per que la associació de veïns de la que tu ets jurídicament responsable, va presentar un informe de tècnic de la fàbrica, que en teoria nomes es pot confeccionar, havent-ti entrat a dintre del local, i crec que aixo està totalment prohibit.o el vostre informe es basa en suposicions?

Anònim ha dit...

De debò el poble ha d'inscriure en el seu registre d'entitats associacions que ni tan sols tenen la seva residència al poble? Per quina raó?
Que no poden actuar al seu poble o ciutat? Quina capacitat tenen per opinar sobre els nostres problemes? Els seus pobles acceptarien que associacions del nostre opinéssin dels seus afers interns? Quin desgavell!